UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – České Radiokomunikace spustily na vysílači Praha – Žižkov rozhlasový multiplex s 11 komerčními stanicemi, které dosud bylo možné naladit pouze ze strahovského vysílače.

Nejen veřejnoprávní Český rozhlas, ale už i 11 vybraných komerčních rádií vysílá v Praze digitálně v systému DAB+ z hlavního vysílače na Žižkově. České Radiokomunikace spustily z této lokality vysílání na kanálu 7A výkonem 0,8 kW. Vysílací anténa je umístěna ve výšce 185 m a má vertikální polarizaci. Digitální síť nabízí stejný obsah jako na kanálu 10D z vysílače Praha – Strahov, který má ovšem oproti Žižkovu jen minimálně dosah v metropoli. V multiplexu vysílají celoplošné stanice Rádio Impuls a Frekvence 1 a dále multiregionální a regionální Hitrádio City, Expres FM, Rádio ZET, Evropa 2, Rádio Blaník, Rockzone 105,9, Rádio Dechovka, Český Impuls a Pigy Rádio.

Žižkovský vysílač pokrývá nejen oblast Prahy, ale i část Středočeského kraje. CRA mají od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) individuální oprávnění pro šíření DAB+ sítě také v Brně a Jáchymově, termín spuštění těchto vysílačů ale ještě není znám. Operátor zajišťuje digitální vysílání také pro Český rozhlas, který momentálně v DAB+ pokrývá 80 procent České republiky. Jeho oprávnění pro digitální vysílání je ale dočasné, stejně jako oprávnění pro šíření digitálního vysílání komerčních stanic. Stále se čeká na to, kdy ČTÚ vypíše licenční řízení na celoplošné sítě DAB+ ve III. pásmu.

Pokrytí digitální rozhlasové sítě DAB+ CRA z vysílače Praha – Žižkov s 11 programy komerčních rádií (Zdroj: CRA)

 

Štítky