Zatím jsou k dispozici verze 2.0.1 a 2.0.2 lišící se zejména podporou obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, zvukem v NGA a také HFR, tedy vysíláním s vyšším počtem snímků.

HbbTV 2.0 v poslední, teď už vlastně předposlední inovaci nabídla zejména technologie určené pro vysílání v rozlišení Ultra HD (4K). Subverze HbbTV 2.0.3 naopak některé věci, na základě získaných zkušeností, odstraňuje s tím, že v budoucnu mohou přijít na řadu i další. Jde například o části synchronizace médií, funkce doprovodné obrazovky a podpory teletextových titulků v obsahu OTT. Seznam si můžete stáhnout ze stránek asociace (externí odkaz, PDF).

Je tu nová verze HbbTV 2.0.2: obsahuje mimo jiné HDR a nový zvuk

Mezi tři klíčové prvky subverze 2.0.3 tak patří: žádné velké inovace, zveřejnění seznamu chyb v 2.0.1 a 2.0.2 a odstranění nevyužívaných věcí, tedy jisté zjednodušení. Upraveny byly (nebo ještě budou) některé webové standardy, které byly navrhované vlastně už v roce 2013, dále pak DRM a přidána bude podpora pro rozšíření W3C Media Source, přičemž MPEG DASH bude rozšířen o tzv. CMAF.

Předseda asociace HbbTV Vincent Grivet k tomu řekl: „Specifikace HbbTV nyní dospěla, protože se ve velkém měřítku používá v mnoha komerčních situacích v reálném životě. Udržování specifikace ´štíhlé´ a zaměřené na důležité věci je klíčem k tomu, aby ji výrobci a ostatní hráči na trhu mohli rozumně implementovat.“

Tzv. Test Suite (testovací sada) má být k nové verzi vydána v červenci 2021 tak, aby bylo možné ji využít s výrobky pro rok 2022.

Štítky