Aukce kmitočtů pro digitální rozhlasové sítě DAB+ určené komerčním rádiím ovlivní i digitální vysílání Českého rozhlasu. Část jeho regionálních studií totiž digitálně vysílá v soukromých sítích DAB+, které budou ke konci roku končit.

Konkrétně jde o krajská studia ČRo Hradec Králové a ČRo Sever, která vysílají v síti Teleko DAB+ a ČRo Karlovy Vary, které je digitálně dostupné v síti RTI cz DAB+. Volba těchto sítí byla pro veřejnoprávní rozhlas jasná, protože žádní jiní operátoři v daných regionech multiplexy DAB+ neprovozují. To se ale změní se spouštěním finálních sítí vydražených v aukci, které postupně nahradí tyto dočasné multiplexy. „Nové sítě pro tato regionální studia budeme určitě soutěžit,“ potvrdil na nedávné konferenci DIGIMEDIA 2024 technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka. Společnosti Teleko digital a RTI cz tak nemají pokračování spolupráce s veřejnoprávním rozhlasem jisté.

Všechny regiony v ČRo DAB+, nebo všechny naopak pryč

Karel Zýka ale upozornil, že rozhlas si pohrává s třemi možnými variantami, jak s „přebytečnými“ regiony, které se za současné konfigurace nevejdou do celoplošné veřejnoprávní sítě ČRo DAB+, naložit. Pokračování tří českých krajských studií ve dvou „komerčních“ digitálních sítích je jednou z nich. „Máme i variantu B, že bychom byli schopni překonfigurovat naši síť tak, abychom ho ní umístili všechny naše stanice. Samozřejmě by to byl zase trochu takový další experiment, ale i ta možnost tady je,“ přiblížil Karel Zýka na Digimedii. Technicky by to podle něj bylo možné, otázkou zůstává, co by to udělalo s kvalitou vysílání. Už dnes je totiž veřejnoprávní rozhlasová multiplex poměrně plný a rozhlas kvůli tomu čelí kritice od některých odborníků za nízkou kvalitu audia jednotlivých programů.

Třetí a asi nejzajímavější možností, kterou Zýka zmínil v souvislosti s budoucím řešením regionálního vysílání ČRo v DAB+, je úplné vyčlenění krajských studií z celoplošné sítě ČRo DAB+ a zařazení do jiné regionalizovatelné sítě. „Dnes je to tak, že jednotlivá krajská studia v DAB+ vysílají buď na území celé Moravy nebo na území celých Čech. Pokud bychom regiony z naší sítě vyčlenili a využili jinou síť, která může pokrývat samostatné kraje, vysílala by tato studia digitálně jen pro to území, pro které je jejich program určen,“ vysvětlil Karel Zýka, aniž by specifikoval, jakou „komerční“ síť DAB+ by rozhlas případně využil. V úvahu by připadal například celoplošný multiplex B, který vydražila společnost Czech Digital Group patřící Českým Radiokomunikacím.

S výstavbou DAB+ sítě B začneme v létě, říká šéf sekce regulace CRA Marcel Procházka

Rozhodne rychlost výstavby komerčních sítí DAB+

Český rozhlas by ale mohl využít i regionální sítě jiných operátorů, musel by však uzavřít více smluv s více společnostmi, protože až na Play.cz žádný z vítězů aukce nedokáže složit faktickou další celoplošnou síť s možností regionalizace po jednotlivých krajích. Vyčleněním regionů mimo celoplošný veřejnoprávní multiplex by ale rozhlas ušetřil kapacitu a mohl navýšit datový tok u celoplošných a speciálních čistě digitálních stanic. Určitý prostor zaberou i doplňkové služby. „Byl by to logický krok, který nemáme zatím nijak prodiskutovaný, pouze to řešíme technicky, že ve chvíli, kdy vznikne regionálně rozlišená síť, která bude více méně kopírovat územně správní celky, že by se to dalo udělat. Ale rozhodně neplánujeme žádné další programy, žádné další multiplexy, ani žádný extenzivní rozvoj,“ dodal Zýka.

Záležet bude podle technického ředitele Českého rozhlasu také na tom, jak rychle se podaří s pustit nové sítě vysoutěžené v aukci kmitočtů. „V tuto chvíli se nedá nic soutěžit, takže jsme pro vybrané regionální stanice využili sítě, které byly v minulosti k dispozici a děkujeme za to RTI cz i Teleku, že jsme tam mohli naše regiony umístit. Ale jakmile bude možnost soutěžit, tak to samozřejmě uděláme. Zda se tak stane na konci roku, kdy nám končí smlouva, nebo jestli ji dočasně prodloužíme a počkáme, až budou ty sítě vybudované, to vám v tuto chvíli neřeknu,“ doplnil Karel Zýka s tím, že žádný vlastní multiplex pro regionální stanice ČRo nechystá. „Jednak jsme se k tomu tak nějak neformálně zavázali a není to ani náš cíl,“ ujistil.

ČRo DAB+ spustil osm nových vysílačů Tři o výkonu 1 kW, pět 100 W

Úvodní foto: AČRA