Už jen něco přes pět měsíců bude moci společnost Joe Media šířit digitální rozhlasové vysílání svého multiplexu COLOR DAB+ ze středočeského vysílače Lbosín – Špulka. Vyprší jí totiž platnost individuálního oprávnění pro využívání kmitočtu pro dočasnou síť a v aukci kmitočtů operátor pokrytí středních Čech neobhájil.

Hned po zveřejnění výsledků aukce a zejména aktualizovaného Plánu využití rádiového spektra pro III. pásmo, kdy bylo jasné, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nebude chtít přidělovat žádné další kmitočty nad rámec aukce, bylo majiteli Joe Media Miroslavu Pýchovi jasné, že se nad vysíláním ze Špulky stahují mračna. V aukci totiž získal kmitočty pro vysílání DAB+ v Praze, Jihočeském a Plzeňském kraji, nikoli pro střední Čechy. V Praze operátor vysílá již dříve a pouze přeladí vysílač na nový vydražený kmitočet a zvýší výkon, pokrytí jižních a západních Čech pro něj bude zcela nové (zatím zprovoznil jeden vysílač v Českých Budějovicích se sníženým výkonem). Špulka představuje pro multiplex COLOR DAB+ důležitou lokalitu, která rozšiřuje pražské pokrytí směrem na jihovýchod od metropole.

Problém je v tom, že se Špulka nachází na území Středočeského kraje, a tak pro ni neplatí, že by ji operátor mohl využít jako dobrývač finálního pražského vysílače. O dokrývače totiž může operátor žádat jen pro kraj, v němž vydražil kmitočet. Čistě teoreticky by ještě dokrýt kraj, pro který operátor vydražil kmitočet, vysílačem stojícím ve vedlejším kraji, pokud by byl jeho vyzařovací diagram omezen právě směrem do vedlejšího kraje s kmitočtovým přídělem. Ale Špulku při jejím současném vyzařovacím diagramu za dokrývač pražského vysílače považovat nelze, navíc se nachází vzdušnou čarou 25 km od hranic Prahy, tudíž i při vyzařování pouze směrem na Prahu by pokryla část Středočeského kraje, kam by pražský vysílač Joe Media na Strahově nedosáhl, což by bylo porušení soutěže, protože Joe Media v aukci nezískala pokrytí středních Čech.

Miroslav Pýcha při vysvětlování situace okolo vysílače Špulka na konferenci DIGIMEDIA 2024 (Foto: AČRA)

ČTÚ: Není možné si dělat nároky na kmitočty v sousedním regionu

„Pokud operátor vydražil kmitočet v jednom regionu, nemůže ho použít pro další vysílač v jiném regionu, kde v aukci neuspěl. To by okamžitě napadli další účastníci aukce, protože by vlastně získal zdarma pokrytí regionu, které si oni vydražili a zaplatili,“ vysvětlil na nedávné konferenci DIGIMEDIA 2024 vedoucí oddělení správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač. Právě na této konferenci Miroslav Pýcha ukázal, že kdyby jeho společnost Joe Media mohla nadále používat jak pražský vysílač Strahov, tak středočeskou Špulku, souhrnným pokrytím by stále nedosahovaly pokrytí žižkovského vysílače, z něhož šíří svoji pražskou regionální síť DAB+ České Radiokomunikace, které ji v aukci vydražily také jen pro Prahu a nikoli pro střední Čechy.

„My jsme sice vysoutěžili Prahu, ale adekvátní pokrytí k tomu pokrytí, které mají České Radiokomunikace. Rozdíl mezi námi a CRA je v tom, že nevlastníme žižkovský vysílač, takže tu vysoutěženou lokalitu můžeme pokrýt ze stanovišť, která máme k dispozici. Jednou z nich je Strahov, kde už máme vysílač a aktuálně vysíláme na kanálu 7C. A pak máme k dispozici vysílač Špulka, kde to máme již tři roky zainvestované,“ vysvětlil Pýcha. „Když jsem viděl, co dostaly CRA a porovnám to s tím, co bychom chtěli pokrýt, abychom ušetřili peníze a nemuseli stavět vysílač někde jinde, troufám si říct, že pokrytí ze Žižkova je větší, než kdybychom použili naše dva stávající vysílače na Strahově a Špulce a pochopitelně by nám to ušetřilo mnoho nainvestovaných peněz.“

Joe Media: Naši investici do vysílače je třeba ochránit

Joe Media se kvůli situaci obrátila na ČTÚ a ten vede s tímto operátorem správní řízení, které bylo v době konání konference DIGIMEDIA 2024 přerušeno. Miroslav Pýcha se domnívá, že by telekomunikační úřad měl přihlížet k ochraně investic společností, které budovaly vysílače v dobré víře, že si obhájí vysílací kmitočty v aukci. „My jsme o střední Čechy usilovali, ale byl tam takový přetlak, že jsme to asi ve čtyřicátém kole vzdali. Před třemi lety jsme ale zainvestovali do vysílače a stejně to má například společnost Teleko. K tomu by měl ČTÚ přihlížet,“ věří Miroslav Pýcha. Podle Jiřího Duchače je ale potřeba se podívat, o co se v aukci soutěžilo. „Šlo o kmitočtové bloky, které patří k území ohraničenému nějakými body a nikoli o pokrytí,“ upozornil Duchač.

„Nikde není napsáno, že všichni mají mít stejné pokrytí. Není možné ve středních Čechách stavět vysílače na kmitočtech, které patří pro Prahu a takhle si rozšiřovat pokrytí. Je hezké srovnávat pokrytí, ale to nebylo předmětem té soutěže. Tím byly bloky v jednotlivých územních oblastech, které byly jasně definovány,“ upozornil Jiří Duchač. Joe Media se podle Miroslava Pýchy chce zeptat CRA, zda by jim nevadilo pokračování vysílání ze Špulky, i když pro něj operátor nevysoutěžil kmitočet pro střední Čechy. Konečné slovo má ale ČTÚ, který vydává oprávnění pro využívání kmitočtů a ten patrně nebude chtít riskovat precedent. Není to totiž jen Joe Media, do nevysoutěžil pokrytí území, kde si už dříve vystavěl vysílač a šíří DAB+. Stejně dopadla například společnost Teleko digital v Praze a ve svém sídelním městě Příbrami.

Úvodní foto: AČRA, galerie: Joe Media / Český metrologický institut