Lepší digitální příjem vybraných komerčních rádií, ale také regionálního vysílání studií Českého rozhlasu Sever a Hradec Králové, budou mít od dnešního odpoledne posluchači v Libereckém kraji. Společnost Teleko digital přeladí liberecký vysílač Proseč na finální kanál 7C a navýší výkon.

Změna vysílacího kanálu souvisí s postupným ukončováním vysílání dočasných sítí DAB+, které fungují na základě individuálních oprávnění vydaných ještě před aukcí kmitočtů. Nahrazovat je budou postupně sítě vydražené právě v aukci. Teleko digital tak změní dočasný vysílací kanál 5A, na kterém mohlo vysílat sníženým výkonem 100 W, na finální kanál 7C a výkon zvýší až na 1 kW. „Dojde také k výměně anténního systému na všesměrový dvojdipól. Očekáváme výrazné zlepšení příjmu v severních částech Liberce,“ oznámil operátor na své oficiální stránce na Facebooku. Změna vysílacího kanálu si ale od posluchačů vyžádá opětovné naladění multiplexu na jejich přijímačích.

Dosavadní pokrytí multiplexu Teleko DAB+ v Liberci na kanálu 5A (Zdroj: Vportál ČTÚ)

Multiplex společnosti Teleko digital obsahuje veřejnoprávní stanice Český rozhlas Sever a Český rozhlas Hradec Králové a soukromá rádia Energic, DAB plus TOP40, Radio Proglas a Radio 7. Přeladěný vysílač na kanálu 7C je součástí Regionální sítě 6, v jejímž rámci operátor vydražil v aukci také pokrytí Královéhradeckého kraje, kde už nyní provozuje dočasnou síť z vysílače Černá hora na kanálu 5D. Oba nové vysílače, jak Liberec – Proseč, tak Trutnov – Černá hora, můžou vysílat maximálním výkonem 10 kW. V Královéhradeckém kraji provozuje Teleko digital ještě vysílač Hradec Králové – Stěžery na kanálu 5D, který bude muset do konce roku rovněž přeladit na finální kanál 7C.

Praha má nový DAB+ vysílač Na budově City Tower ho spustilo Teleko

Štítky