Tříměsíční memorandum o exkluzivitě pro jednání o výstavbě o provozu regionálních sítí pro terestrické digitální rozhlasové vysílání DAB+ podepsala společnost Play.cz s Českými Radiokomunikacemi (CRA).

Play.cz se jako jeden z osmi vítězů aukce kmitočtů pro digitální rozhlasové vysílání zavázal, že do září nebude vyjednávat s žádným jiným potenciálním dodavatelem vysílacích služeb. Na odborné konferenci DIGIMEDIA 2024 to minulý týden uvedl Jan John, člen dozorčí rady Play.cz. Ve hře je možnost, že by CRA provozovaly DAB+ pro Play.cz jako službu, de facto by se tak staly technickým operátorem podobně jako v případě veřejnoprávní sítě ČRo DAB+ provozované Českým rozhlasem. Tuto možnost zmínil Jan John jako jedno ze zvažovaných řešení v březnovém rozhovoru pro Televizníweb.cz. Dalším měl být pronájem vysílacích stožárů, na kterých by si Play.cz provozovala vlastní vysílače, případně by si veškerou infrastrukturu vystavěla sama. Play.cz už v minulosti avizovala možnou spolupráci na výstavbě své sítě také s Vantage Towers, který provozuje tisíce stožárů pro mobilní síť Vodafonu a další operátory.

Pokrytí sítí DAB+, které v aukci ČTÚ vydražila společnost Play.cz (Zdroj: ČTÚ)

Cílem Play.cz je poskládání celoplošné sítě DAB+, do které jí chybí pokryjí dvou krajů. V aukci Českého telekomunikačního úřadu se totiž firmě podařilo vydražit regionální sítě, které pokrývají 12 ze 14 krajů, Zlínský dokonce dvakrát. Společnosti chybí pouze kmitočty pro Pardubický kraj a Vysočinu. „Naše strategie je poskládat kombinaci našich regionálních sítí a vyjednat využití i těch sítí, které nejsou naše. Tato jednání jsou v různém stavu pokročilosti. My naopak nabídneme těmto operátorům využití našich sítí v regionech, které potřebují dokrýt oni,“ uvedl John v březnovém rozhovoru pro Televizníweb.cz. Na konferenci DIGIMEDIA 2024 minulý týden dodal, že jeden ze dvou nepokrytých krajů vyřeší terestrický překryv ze sousedního regionu.

DAB+ propojíme s internetem, plánuje Jan John ze společnosti Play.cz

Pardubický kraj dokryjí z Královéhradeckého

Ačkoli John nezmiňoval, o jaký kraj by mělo jít, s největší pravděpodobností půjde o Pardubický kraj, který už nyní někteří operátoři pokrývají svými dočasnými sítěmi DAB+ ze sousedního Královéhradeckého kraje. Konkrétně společnost Teleko Digital šíří svůj multiplex z vysílačů Černá hora u Trutnova a také ze Stěžer u Hradce Králové. Překryv do Pardubického kraje má i digitální rozhlasový vysílač Českého rozhlasu, respektive CRA, na Černé hoře (jde o jiné umístění než u Teleka, CRA šíří DAB+ ze svého televizního vysílače, který má také velký dosah do Pardubického kraje) a také ze Stěžer, kde ho pro CRA zajišťuje právě Teleko digital. Play.cz si tedy musí pro své budoucí klienty pronajmout kapacitu v síti jiného operátora pouze na Vysočině, kterou pokryjí tři regionální a dvě celoplošné sítě DAB+ určené komerčním rádiím.

„S CRA jednáme o možnosti outsourcingu. Máme za sebou první technické jednání a dodriftovali jsme se k podobným ekonomickým představám. Už máme i nějaké technické představy, jak by tato spolupráce mohla vypadat,“ upřesnil Jan John na konferenci DIGIMEDIA 2024 s tím, že zatím nemůže potvrdit, že by při této variantě budoucí síť Play.cz kopírovala veřejnoprávní síť ČRo DAB+ a plánovaný celoplošný multiplex B, který prostřednictvím své dceřiné společnosti Czech Digital Group budou provozovat České Radiokomunikace. „Podmínky pro regionální vysílání jsou trochu jiné než pro celoplošné sítě. Je tam trochu jiný náběh, což nám dává víc flexibility, fázování a zaměření se na dokrývání trochu jinak,“ přiblížil Jan John, čímž připomněl fakt, že ČTÚ sítě koordinoval na příjem na venkovní anténu, a tudíž pro indoor poslech bude nutné vybudovat sekundární sítě dokrývačů.

S výstavbou DAB+ sítě B začneme v létě, říká šéf sekce regulace CRA Marcel Procházka

Sítě Play.cz odstartují nejpozději v lednu 2025

Jakou tedy má Play.cz představu o provozování vlastních sítí DAB+? „Máme takové dvě základní představy. Jednak si myslíme, že DAB+ přitáhne žánrová rádia, která vyžadují opravdu kvalitní vysílání a za touto kvalitou půjdou posluchači, a jednak vidíme růst internetového poslechu, který se už blíží poslechu terestriky. Pro nás to je jasná konvergence, do které se můžeme zapojit,“ uvedl John. Play.cz se netají tím, že chce DAB+ propojit s vlastní online platformou pro internetový poslech rádií tak, že v místech, kde nebude dobrý signál DAB+, ale třeba i v zahraničí, přijímač plynule přepne z DAB+ na online příjem dané stanice.

Ačkoli má Play.cz podle rozvojových podmínek vydražených sítí dva roky na to, aby pokryla vydražené kraje ze 40 procent signálem, zahájení vysílání všech sítí plánuje už na začátek příštího roku. „Na konci ledna určitě začneme vysílat ve všech vydražených regionech tak, abychom splnili zákonné podmínky,“ uvedl Jan John. Podle zákona o elektronických komunikacích totiž je třeba získaný kmitočtový příděl začít využívat od roku od obdržení vyrozumění o jeho získání. Podle Jiřího Duchače, vedoucího odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ je ale rozhodující, co mají operátoři napsáno v rozhodnutí o vydání kmitočtového přídělu. „U mobilních operátorů to většinou bývá tak, že do roka musí něco spustit, ale ne všechno,“ uvedl Duchač. Play.cz podle Johna sice zprovozní vysílače ve všech získaných regionech, ale s minimálním výkonem, aby pouze splnila zákonnou podmínku.

Úvodní foto: Václav Udatný