Možná jste to ani nezaznamenali, ale trend vyrábět a přenášet velké sportovní události ve 4K UHD, se letos při přenosech z fotbalového mistrovství UEFA EURO nepotvrdil. To je významný krok zpět více než desetiletého trendu, který začal na EURO 2016 a potom na posunutém EURO 2021. Co za ním stojí?

Informaci o tom, že letošní fotbalové mistrovství Evropy bude vyráběno ve full HD 1080p x1920, ve které běžně vysílá Česká televize v DVB-T2, jsme psali již v srpnu loňského roku

Euro 2024 nebude v nativním 4K UEFA odmítla Ultra HD přenosy

kde byly uvedeny převážně finanční důvody. Otázka vyššího či menšího rozlišení se od té doby nikde příliš neprobírala a byli mnozí, kteří tomu nevěřili. Ale nakonec je tomu tak. Podívejme se na další důvody obráceného trendu.

Technické komplikace

Pokud jsou použity UHD kamery jako zdroj standardního signálu (SDI) musely by být z přenosového vozu dále distribuovány po 4 spojích 3G-SDI. Tento spoj 4K/UHD potřebuje pečlivé monitorování, aby se zajistila synchronizace a práci a zapojení v přenosových vozech náročnější, alespoň to tak zdůvodňuje článek v IBC 365, i když dnes už existují technologie, které umožňují přenášet 12 Gb/s UHD tok po úpravě jedním kabelem.

Nezájem platit za vyšší rozlišení

Hlavním důvodem je nedostatek zájmu vysílatelů/držitelů práv. Osm let poté, co se BT Sport stal prvním evropským vysílatelem ve 4K, několik dalších společností následovalo. Náklady na nákup souprav, rekonstrukce, a nezbytná nová kabeláž ve studiu a v přenosových vozch, případně pronájem satelitního transpondéru, jsou náklady, které je těžké ospravedlnit, když diváci nebyli ochotni zaplatit vyšší cenu za lepší vizuální zážitek.

A zvyky z online streamování

Dalším momentem je to, že diskuse o produkci 1080p HDR (full HD s vysokým dynamickým rozsahem) a UHD probíhají na americkém kontinentu mezi Amazon Prime a Warner Brothers Discovery (WBD/TNT). Rovněž některé testy mezi diváky dopadly tak, že preference patřily HD HDR s ostřejším kontrastem v bílé a stíny v šedé před 4K UHD.

Jeden z hlavních britských sportovních kanálů BT Sport, jako propagátor 4K, byl převzat právě TNT Sports, patřící pod WBD, a jejich produkční záměry směřují do virtuálních studií, a poskytování bohatých doplňkových dat pro diváky, což masového diváka zaujme určitě víc než jemné detaily.

To jde ruku v ruce k pokrývání mnohých sportů pro online digitální distribuci a sociální média, které UEFA a FIFA podporují. Je to věčný otazník, protože mezi výrobou a spotřebiteli existuje velká názorová mezera. Zdůvodnění je, že mladší generace se stará o zcela jiné věci, než je rozlišení a vůbec už ne sledování sportu na velkém přijímači v domácnosti. Pro ně se všechno točí kolem sociálních sítí a nyní se snaží sledovat sport každou minutu a sekundu a to s mobily na výšku – ve vertikálním formátu. Stačí se podívat na fanoušky na zápasech, jak si natáčejí na mobilní telefony podlouhlou hrací plochu s telefony na výšku!

Na televizoru se stejně nic nepozná

Většina diváků si ani nevšimne nedostatku pokrytí v UHD z evropského šampionátu UEFA. Rozsáhlé používání cine kamer na EURO 2024 skutečně poskytne filmovou kvalitu této produkci, kterou diváci dosud neměli příležitost poznat. A domácí smart televizor, který je dnes prakticky jen ve 4K, se svou „chytrostí“, resp. upscalingem s využitím často i AI, chybějící detaily doplní.

A co OH 2024 z Paříže?

Paříž 2024 však bude vyráběna v UHD HDR a 5.1.4 pohlcujícím audiem (spolu se streamem pro sociální média) produkční společností OBS Mezinárodního Olympijského Výboru. Jedním z důvodů je poptávka NHK po tomto formátu v Japonsku a NBCU ve Spojených státech. Kdo však, kromě Francie, bude vysílat i pro diváky UHD se dnes ještě neví. Dokonce není jasné, zda technický inovátor BBC nabídne UHD kanál jako součást svého letního pokrytí. Možná, že to budou Poláci, když se nedočkali fotbalového UHD. Jasné je, že ČT UHD kanál nespustí, ani nemá kde.

Na Olympiádě bude nakonec vytvořeno i 8K video od kamery až po přijímač. Vývoj 8K v Japonsku, konkrétně v NHK, běží již dvacet let. Běžně v Evropě, kromě výstav a předváděcích akcí se neuplatnil. A teď to vypadá, že i 4K UHD zůstává popelkou. Zvyšování rozlišení pro samotné rozlišení je prozatím v reálných podmínkách konec.