Na Wikipedii se dozvíte následující: „Dramox je česká placená streamovací platforma s divadelními představeními. Byla založena na podzim roku 2020. Aktuálně funguje ve čtyřech jazykových verzích, a to v češtině, slovenštině, angličtině a ukrajinštině.“

A Wikipedie pokračuje: „K březnu 2022 bylo na české verzi Dramoxu dostupných více než 300 inscenací od 140 divadelních souborů z celého světa. Kromě domácí scény Dramox spolupracuje i s několika slovenskými, polskými, ukrajinskými, anglickými, australskými a americkými divadly.“

Co on-line videotéka obsahuje už víme a ke konkrétnostem se dostanete záhy. Nejdříve se však podívejme na trochu té historie. Ta praví, že Dramox odstartoval během koronaviru spoluprací s 30 českými divadelními scénami, jako jsou Dejvické divadlo či Divadlo Husa na provázku. Cílem bylo podpořit divadla, tvůrce i herce během krize a navíc přiblížit divadlo dalšímu publiku a divadelní komunitu tak rozšířit.

Tolik na úvod, pojďme na to.

Aplikace IPTV/VoD pro české diváky Na jakých TV a dalších zařízeních fungují?

Na čem si „divadla“ pustíte?

O jakou aplikaci VoD, tedy on-line videotéky jde, jsme si už řekli. Nyní se podívejme na to, co potřebujete k tomu, abyste si nějaká ta divadelní představení mohli pustit.

A začněme tím, že tvůrci Dramoxu momentálně připravují aplikaci pro platformu Android TV/Google TV, čímž by měli doplnit nabídku, která momentálně – v televizorech – zahrnuje Samsung Tizen, což je dlouholetá dominující jednička, a LG WebOS.

Jak jsme před nedávnem uvedli v našem přehledu aplikací, resp. v tom, na jakých hardwarových platformách je vlastně můžete používat, Dramox lze zhlédnout přes počítače typu Apple/PC (webové prostředí, konkrétně zde Edge, Firefox, Chrome, Opera a Safari), dále na mobilu či tabletu (Android, iOS), na zmiňovaných televizorech LG a Samsung a z tzv. ostatních zařízení pak na Apple Airplay a Google Chromecast.

I tak, je to většina trhu a po připojení o. s. Googlu bude pomalu markantní.

Co nás zaráží je to, že tu chybí obecné zrcadlení obrazovky přes Wi-Fi Miracast, které časem také vyzkoušíme a které by pokrylo značnou část zbytku. Pokud totiž na zařízení nemáte Google Chromecast (nebo systém Applu), máte tam Miracast a s vysokou pravděpodobností tak můžete sdílet na televizor přes něj. Navíc k tomu ani nepotřebujete kompatibilní aplikaci, jako u Chromecastu, což je další výhoda, byť (zpravidla) bývá přenesená obrazová kvalita nižší.

Malé zamyšlení a tak dále

„VoD zaměřená zejména na česká divadla, resp. divadelní představení?“

„Je to vůbec životaschopné?“

To autor nedokáže posoudit, byť strávil mnoho hodin (nocí) v čekačce na lístky, pochopitelně naprosto fyzické, nikoli virtuální, což dnešní mladší a mladá generace často tak nějak nechápe. (Není divu. Autor narazil i na zmateného jedince, který si myslel, že u nás za „socialismu“ fungovalo KFC… : )

Pokud se vrátíme přímo k Dramoxu, je třeba si ještě říci, na čem jsme ho zkoušeli. Test probíhal jen a pouze v prostředí PC/web, tedy Windows 10 a Firefox, samozřejmě vše plně aktualizované na což by dnes měl dbát každý bez výjimky.

Zkoušení probíhalo na zcela běžném domácím (kancelářském) počítači HP EliteDesk (HP a Acer jsou autorova oblíbená zařízení, poté, co IBM v tomto segmentu vyklidilo pole Číňanům) a vše doplňoval skvělý a levný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test). Ten byl napojen na dnes vcelku běžnou internetovou linku s oficiální rychlostí 20 Mb/s.

Dramox v tomto ohledu nemá – kupodivu – požadavky žádné (viz níže) a v tzv. Častých dotazech jsme nic nenašli. Ty by chtěly upravit i z důvodu jistých nepřesností tu a tam, ale nic zásadního to není. Nicméně narazíte i na hodně příjemné a zajímavé věci typu „reklama tu není a ani ji neplánujeme“. A když jsme u toho, jedna otázka se přímo nabízí:

  • „jak se Dramox platí?“ a
  • „kolik stojí?“

Přijde na 299 Kč měsíčně (ročně 2.990 Kč, pro studenta 149 Kč) a bohužel – jako obvykle – jedině zadáním čísla kreditní (debetní) karty.

Pokud takto neplatíte, jako autor, máte smůlu. Tu ale máte u drtivé většiny IPTV/VoD dostupných na českém trhu.

Co u Dramoxu najdete…,

vidíte z naší obsáhlé fotogalerie ukazující, jak vypadá hlavní stránka této unikátní video služby. A vidíte to i z fotogalerie, kde je vypsaná část žánrů a položka „Divadla“.

Na hlavní stránce je – v obvyklých pruzích à la Android TV (také se tak chovají) – spousta kategorií a ty ještě (podrobně jsme neporovnávali), spolu s dalším, najdete v hlavním menu v části „Žánry“. Na hlavní stránce si ale uděláte přehled prostým rolováním a vedle obvyklých bodů „Nedávno přidané“, „Nejpopulárnější“ a třeba i „Oceněné“, tu je také „Dramox pro děti“, „Dramox pro školy“ či tzv. Divadelní jednohubky. Tohle je naprosto skvělé, nemluvě o použité češtině. Autor byl samozřejmě „vesmírně“ potěšen, že v tomto případě nebyl použit nesmysl jménem „canapes“ či „canapés“ : ).

Vždyť „jednohubky“ zní tak famózně…

Žánrů je u Dramoxu spousta, včetně „Loutky“, „TV divadlo“, „Cirkus“ a nechybí ani „Balet“ nebo „Absurdní drama“. Ve vyhledávání můžete zadat představení, herce i divadlo a pokud si hlavní stránku pozorně projdete, uvidíte i položku „Dramox Originals“. Vysvětleno to nikde nebylo, ale zeptali jsme se za vás.

Jde o představení natáčená přímo Dramoxem a jak společnost podotýká, citujeme, „…zpravidla mají lepší kvalitu než záznamy z jiných zdrojů“.

A když jsme ještě u kvality záznamů: Dramox, se podle svých vlastních slov, vždy snaží dávat co nejvyšší existující kvalitu, ale „…občas nám nezbude než vzít za vděk horší kvalitou, ovšem unikátním kouskem. Díky tomu můžeme nabídnout i věci, jako je Dabing street z Dejvického divadla a další.“

U kvality jsme narazili na drobnou chybu. I když tam máte vždy nastaveno „automaticky“ a nikde to nevypadá, že jde nastavit konkrétně‚ resp. že je tu další volba (chybí nějaká šipka…), zkuste na ni přece jen kliknout. Někdy se pak stane (Cyrano, Divadlo Kašpar), že dostanete na výběr – konkrétně zde – až rozlišení Full HD, tedy 1.080p. Více ve fotogalerii níže.

Na dotaz nám ještě Dramox oznámil, že představení ve Full HD mají přes sto a vedle výše uvedeného jsou to například komedie Jedlíci čokolády nebo Zkrocení zlé ženy z kanadského Stratford Festival.

Jaký je Dramox? Výborný!

Jde o hodně příjemnou aplikaci (zkoušíme jen PC/web) a hodně příjemný obsah! Ministerstvo kultury by mělo mít dotační titul pro školy, Ministerstvo práce s sociálních věcí pro domy seniorů.

To byl samozřejmě jen vtip, protože tohle v tomto státě vskutku nehrozí!

Faktem je, že Dramox jasně podporuje domácí kulturu, která je někdy až unikátní a také tu můžete slyšet i skutečnou češtinu jakou se kdysi hovořilo a na jakou jsme byli zvyklí. A tu už dnes neslyšíte ani ve veřejnoprávních médiích, které by to měli mít v popisu práce.

Nabídkové menu, uspořádání a vůbec celková koncepce je výborná a často převyšující běžné VoD. Koncepce je zřetelně zaměřená na naše diváky, výběr pořadu (pořadů), resp. filtrace je pohodlná a svižná. Sjednotit by si ovšem zasluhovaly položky „Žánry“ a „Divadla“, dotáhnout by chtělo, lehce…, i „Časté otázky“. Tady typicky chybí požadavek na internetovou linku u mobilu i stacionárního připojení (má být v Obchodních podmínkách a jde o min. 2 Mb/s). Pro nás tvrdohlavé, co nezadávají „kreditky na internet“, by tu mohla být volba typu trvalý příkaz či stažení peněz přímo z účtu i když autor pochopitelně chápe, že takto je to pohodlné. Mimochodem pokud se vám nějaké představení mimořádně líbí, můžete mu poslat mimořádný příspěvek. Opět bohužel pouze přes „kreditku…“, jako by nebylo jedno, jak peníze dorazí (hlavně že dorazí!).

Líbilo se nám i to, že pořady nejsou useknuté (na žádný jsme nenarazili), ale jsou tu včetně „děkovaček“, což je skvělé i když někdy spodní lišta se závěrečnými titulky utíká tak rychle, že je na některých platformách skoro nečitelná. Ale to už bychom byli moc akurátní, takže díky.

Díky za tenhle unikát!