Dnes, v pátek 14. června v 21 hodin, začne první výkop Euro 2024 zápasem ve skupině A mezi hostitelskou zemí Německem a Skotskem. Česká reprezentace ze skupiny F vstoupí do šampionátu v úterý 18. června v 21 hodin. Zápasy ve skupinách skonči 26.6. zápasem Česko-Turecko v 21 hodin. A potom, až do 14. července se začne bojovat o medaile. Na programech ČT Sport, ČT 2 a ČT sport Plus bude Česká televize přenášet v přímém přenosu všech 51 utkání.

Pro fanoušky fotbalu umožňuje UEFA na svých stránkách stáhnout oficiální aplikaci s celým rozvrhem turnaje, posledními novinkami, minutovými informacemi o stavu každého zápasu včetně krátkých videí. A pokud máte vstupenky, je možno si aktivovat osobní „Fan Pass“ s dalšími užitečnými informacemi.

Technologie na stadionech

Velké sportovní události, jako fotbalová mistrovství nebo olympijské hry jsou příležitostí pro pořádající země představit nejvyspělejší techniku. Ta je v první řadě zaměřena na technologie přímo související se sportem a během EURO 2024 bude soustředěna ve FTECH (fotbalovém technologickém hubu) Tam se budou soustřeďovat všechna data shromážděná různými technologiemi od optických kamer (technologie brankové čáry a elektronického sledovacího systému pro postavení mimo hru) až po sensory na oficiálním míči, které budou použity na EURO poprvé a budou přenášet přesnou polohu míče. Ve spojení s posičními daty hráče tato inovace přispívá k poloautomatické technologii pro stanovení offsidu a umožní tak rychlejší rozhodování během zápasů.

Oficiální „elektronický“ fotbalový míč : Zdroj: UEFA

Nový vysílací standard

Německá veřejnoprávní televize ARD a její mediální domy BR, NDR, RBB a SWR u příležitosti UEFA 2024 – Mistrovství Evropy v kopané – budou testovat živě video streamy a obsah hlavního programu ve vysílacím standardu 5G Broadcast (5G BC). Testovací vysílání se bude konat v Berlíně, Mnichově, Stuttgartu a Halle, čímž by mohlo teoreticky pokrýt celkem 8 miliónů obyvatel Německa v součinnosti s několika dalšími vysílacími místy.

Avšak příjem na mobilních telefonech je možný jen pokud jsou vybaveny pro příjem tohoto standardu, jak jsme již uváděli v našich minulých článcích o této technologii (naposledy v článku o Innovation Day 2024). Jedná se o datový přenos jako u tradičního vysílání, který je možný bez SIM karty a jeden jediný signál je vysílán pro všechny příjemce, čímž právě u takovéto události nedochází k nadměrné datové zátěži a přerušením služby způsobené mnoha uživateli.

Toto testovací vysílání zajišťuje se svou infrastrukturou největší německý poskytovatel mediálních služeb Media Broadcast. Společnost k tomu uvedla, že bude na přijímacích zařízeních při testování ověřována celá řada různých vlastností technologie 5G BC, která je nezávislá na WIFI, internetu a mobilních sítích. Mezi sledované parametry bude kromě dosahu vysílačů spadat i kvalita příjmu a jeho stabilita jakož i další komerční možnosti.

Marcus Schneider, vedoucí produktového managementu operátora Media Broadcast k tomu řekl: „S vysíláním 5G Broadcast umožňujeme příjem lineárního audiovizuálního obsahu na mobilních zařízeních 5G také mimo domov – se stabilním připojením mnoha simultánních uživatelů a bez spotřeby dat z dohodnutého objemu mobilního zákazníka“.

Právě rozběhnuté testy 5G BC v Německu budou pokračovat i během Letních olympijských her, další velké sportovní události tohoto léta z Paříže.

Úvodní foto: Hisense