Je vyspělá a drahá a nabízí jak Dolby, tak DTS. Její zprovoznění však bylo jednoduché a první dojem… zajímavý. Co od ní čekat a proč byste o ní, jako doplňku vašeho televizoru, měli uvažovat?

Zvuková lišta za skoro třicet tisíc se sice ani neblíží ceně kvalitního klasického systému prostorového zvuku 5.1, ale nějaký docela slušný za tuto cenu už pořídíte i když budete omezeni a nejspíše také budete muset tahat kabely. Do nich se chce málokomu a pokud nerekonstruujete, je to poněkud delikátní operace.

Na druhou stranu satelitní „zadky“ u klasické pět jedničky nejsou aktivní, takže nepotřebují napájet, což je zde naopak nutnost. „Basák“ ve finále můžete mít bezdrátový „vždy“, ale samozřejmě záleží na zesilovači či A/V receiveru. A vaší náročnosti…

Výrobce zvukovou lištu Samsung HW-Q990D označuje jako 11.1.4 (marketing firma ovládá mistrně), v podstatě ale jde o audio systém typu 5.1 doplněný o horní kanály (odraz od stropu). Celkem je prý zabudováno 22 reproduktorů…

Celý systém dorazí v jedné krabici a má čtyři části, čtyři kusy. Je bezdrátový (lišta je určena k napojení ideálně přes HDMI) a důležité je říci, že také vyžaduje čtyři zásuvky s 230 V. Jde o napájení samotné zvukové lišty umístěné u TV, takže žádný problém, napájení subwooferu (může být v místnosti vcelku kdekoli) a dvojici zadních satelitů. Ty, jak bylo řečeno, jsou aktivní a od každého z nich je vytaženo napájení; mezi sebou žádné spojení nemají.

Tohle už pochopitelně problém být může.

Celek oficiálně pracuje s jedenácti kanály (blíže nespecifikováno), které vedle předních zahrnují i zadní, jeden basový a čtyři reproduktory vyzařující směrem vzhůru, do stropu. Výpočet trochu nevychází, takže někde ještě něco bude.

Lišta HW-Q990D je určena pro dva druhy použití. Ten primární je být doplňkem kompatibilního televizoru Samsung (zejména 2023 a 2024), posloužit ale může i jako doplněk jakéhokoli televizoru. Konkrétně z letošní produkce jde o naprostou většinu modelů, včetně základní řady zvané ve firemní mluvě Crystal UHD (výjimky jsou u designových modelů); v roce 2023 to bylo obdobné.

Zvuková lišta si oficiálně vzato poradí s dekódováním v podstatě všech dnes (i včera) důležitých systémů: Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS Virtual:X, DTS, DTS:X, LPCM a Wireless Dolby Atmos. Jak vidíte, nějaké PCM tu je, ale chybí zejména DTS-HD Master Audio. Navíc zmínka o DTS na oficiální stránce produktu v části specifikace nebyla, ale nebylo tam ani Wireless Dolby Atmos či zabudovaná třída Wi-Fi. DTS bylo pouze – a spoře – zmiňováno v úvodu stránky a v jejím průběhu.

Horší je situace u vstupů. Za nás chybí USB pro přehrávání, ale to není tak zásadní. Více by se hodilo analogové A/V pro napojení staršího přístroje, dále digitální koaxiální vstup (nebo alespoň druhý optický) a konektor RJ-45, který by dovolil napojit zvukovou lištu kabelem na domácí síť LAN. Vstupů, jak známo, není nikdy dost a když už jsme v této cenové relaci…

Škoda také, že u Bluetooth neznáme ani kodeky (v příručce bylo na jednom místě uvedeno SBC), ani profily. Napojení tak bude ještě nevyzpytatelnější, než u tohoto „bezdrátu“ bývá a Samsung je z nepochopitelných důvodů na některé základní údaje skoupý (nebo si tu někdo hraje na Bose…). Nenašli jsme dokonce ani výkon zesilovače (Alza uvádí 656 W), nemluvě o výkonu v RMS, který by dovolil srovnání s konkurencí.

Jak ji připojit? Snadno, ale…

Jde to (skoro) na všechny způsoby. Při zkoušení se skvělým televizorem OLED s matnou obrazovkou Samsung QE65S95D (test) jsme využili dodávaných kabelů (HDMI) a bylo to snadné a v podstatě okamžité. Subwoofer i „zadky“ stačily strčit do zásuvky bylo v podstatě hotovo. Celý audio systém se propojil a najel do jakéhosi základního režimu. Nastavení se objevilo v menu kompatibilního televizoru, které vidíte výše, a částečně zde šlo ovlivnit. Bohužel skutečně jen hodně částečně. Drtivou většinu si musíte nastavit přes dálkový ovladač lišty a její špatně čitelný „pidi displej“ umístěný za nesnímatelnou kovovou mřížkou.

U kompatibilního televizoru Samsung QE65S95D (test) můžete využít firemních vychytávek (Q-Symphony), včetně ovládání jedním DO (po nastavení a úpravách). Lištu jsme také vyzkoušeli s naším novým referenčním televizorem Hisense 65U7KQ (165 cm, 2023) a dalším zařízením (viz dále).

V prvním případ šlo o propojení přes HDMI (eARC), v druhém jsme vyzkoušeli osvědčenou klasiku, tedy digitální optický kabel, což bylo zcela bezproblémové, a to včetně napojení na špičkový přehrávač CD/DVD (viz dále). Lišta už ale byla nastavena.

Některá zařízení se ovšem vyzkoušet nedají, rozhraní prostě chybí a tohle si dopředu prověřte.

Perfektní tabulka z níž jasně vidíte, co se stane, když do lišty pustíte to, či ono. Zdroj: oficiální příručka ke zvukové liště

Co umí

Lišta má režimy pro případ provozu za vnějšího hluku, pro zvýraznění dialogů, pro poslech v případě skupiny lidí, atd. Ostatně na stránce výrobce si můžete stáhnout slušně dělanou příručku i v češtině, kde se dozvíte (skoro) vše potřebné.

Pro nás jsou nejdůležitější přednastavené režimy zahrnující…:

  • Standard – původní zvuk zdroje.
  • Surround – zvuk na všechny repro, tedy se snahou po prostorovém (záleží na zdroji).
  • Game Pro – herní a
  • Adaptive Sound – zvuk na základě analýzy obsahu.

„Soundbar“ Samsung HW-Q990D je určen zejména pro filmový zvuk, ideálně v prostorovém tvaru. Jak ale vidíte výše, režim Surround se dokáže (ze sterea) postarat o rozprostření zvuku na celý reprosystém, včetně satelitů.

V muzice, a to i naprosto špičkově nahrané, zvuková lišta sice část své práce odvede, ale je jasně vidět, že na tohle koncipovaná není. Výrobce tento poslech „zařízl“ už tím, že tu není nic pojmenované jako „Hudba“ i když je tu samozřejmě režim „Standard“. Tohle ale u většiny dobrý dojem nevzbudí.

Za nás je podstatně větším problémem to, že tu chybí možnost nastavit si vlastní režim tak, abyste poslech hudby neustále nemuseli dolaďovat, a to i při přechodu z jiného režimu; přestavování je díky pidi displeji hodně otravné! Pochválit naopak musíme to, že se všechny čtyři přednastavené režimy nabízely i u digitálního optického vstupu.

Po napojení na výtečný CD/DVD přehrávač Sony DVP-S7700 (10 bitů video D/A, 96 kHz, 24 bitů D/A) bylo ověřeno chování jak u prostého sterea (různé, včetně Planetária Václava Neckáře), tak u muziky nahrané prostorově (skvělá Joey Curtin, Once Upon A Time, CD, dts, HDS).

I zde bylo jasně slyšet, že Samsung HW-Q990D je primárně určen pro zvuk filmový. Se stereem si ale v tomto okamžiku poradil velmi dobře a totéž platilo i o Joey Curtin ve skutečném 5.1. Náročného posluchače sice podání klavíru zcela neuspokojí, ale přece jen jsme „jen“ u zvukové lišty, byť drahé.

Přehrávání přes Bluetooth bylo zkoušeno s našimi dvěma testovacími telefony, levným TCL 30+ (Android 12) a Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) patřícím do vyšší střední třídy. Napojení bylo naprosto bez problémů a stačilo na dálkovém ovladači zvukové lišty zmáčknout párovací tlačítko. Následně se vše propojilo a dal se využít, pro přehrávání muziky, třeba výborný AIMP for Android.

Popis dálkového ovladače přímo v příručce. Jak bylo řečeno, žádná funkce speciální menu na obrazovce televizoru při připojení přes HDMI nevyvolá a všechno jde, jako u věciček za pár korun. Už by s tím měl opravdu někdo něco udělat! Tady je to horší kvůli zabudovanému pokusu o displej. Zdroj: oficiální příručka ke zvukové liště

Ovládání (a nastavení), jako u jiných zvukových lišt

Bohužel! Pokud jsme čekali, že se něco vylepší, konečně se něco nového objeví nebo že tu bude slušný velký displej přes který si vše vyřešíte, nebo dokonce speciální menu na obrazovce TV se všemi funkcemi, tak to jsme se vskutku nedočkali!

Displej je typu „pidi“ a umístěný za kovovou mřížkou kde je navíc špatně viditelný, takže musíte až k němu. Ovládání přes televizor bohužel řeší jen něco málo a z toho co řeší, zjevně ještě všechno v této fázi nepracuje. Nepovedlo se nám především dostat se na zadní repro. Ty nabídka vůbec nechtěla zpřístupnit i když byly evidentně zapojené a funkční!

Dálkový ovladač vidíte výše, tlačítka jsou jasná a až na to, že Sound Mode, tedy přednastavený režim zvuku, se poněkud plete s „ozubeným kolečkem“ jinak nazývaným „Ovládání zvuku“. Tohle je trochu mišmaš, protože to druhé se, obecně vzato, používá pro klasické nastavení všeho možného. Zde to mj. zahrnuje i „Noční poslech“ či zvýraznění dialogů, tedy v podstatě „režim přednastaveného zvuku“. Údaje se ale opět mění jen na miniaturním displeji a tohle výrobce opravdu nevychytal!

Dálkový ovladač jako takový vypadá jako původní ovladač k televizoru před pár roky. Na zadní straně nevidíte fotovoltaický článek, napájení obstarávají klasické tužkové baterie.

Shrnuto: ovládání je tu na tři způsoby – přes televizor (pár funkcí, to když máte vše nastaveno), přes dálkový ovladač lišty (nutno být blízko a vidět na malý displej) nebo přes pár tlačítek přímo „soundbaru“ o nichž platí totéž.

Nastavení jistě kvalitní zvukové lišty z roku 2024 zaměřené na filmový zvuk si zkrátka musíte protrpět a zlatý, třeba i 25 let starý A/V zesilovač!

Jaká je? Výborná nejen pro televizory Samsung

O rozhraních jsme si už řekli, takže víte, že k napojení toho tady moc není, což je škoda, protože tahle zvuková lišta by si rozhraní zasloužila více (autor to říká i přesto, že právě není příznivcem těchto řešení). Minimálně by to chtělo prostý analog a koaxiální digitál nebo alespoň druhou „optiku“.

Jistá bezzubost zvukové lišty se ukáže při napojení z mobilu přes Bluetooth. I kvalitní nahrávky (FLAC, FLAC HD) ji právě do extáze nepřivádějí, vše zní tak nějak fádně a běžně, což platí o většině muziky obecně a výjimkou byly extra kvalitní záznamy, typicky Joey Curtin se zvukem dts a 5.1.

Spojení s kompatibilním televizorem má své výhody, ale… Nastavení, které je jako z dob, hmm… se nevyhnete, miniaturní displej je jen pro zlost a čekání na rotování u funkcí, které neznáte, je vyslovenou otravou. V tomhle se tento Samsung „za třicet“ neliší od drtivé většiny zvukových lišt (horší už jsou jen ty s blikáním… : ). Když to tak vezmeme kolem a kolem, asi největší škoda je to, že si nemůžete vytvořit vlastní přednastavený režim. Pro muziku by se to rozhodně hodilo, ale i když autor ladil a dolaďoval jak chtěl, většinou to stejně nebylo – vzhledem k ceně – ideální.

Výkon zesilovače je „nadměrečný“, tady opravdu nebudete mít problém a neměli jsme ho ani u Bluetooth. Zvukové podání filmového zvuku i ze sterea bylo výborné a v případě skutečného prostorového slyšíte, co slyšet máte; pokud dáte „zadky“ do výšky ve které mají být, což Samsung právě neusnadňuje. Chybí totiž držáky, které měli být (alespoň na stěnu) v ceně. Přední, pro lištu, tu kupodivu jsou, zadní satelity jsou čistě pro umístění na polici i když na zadní straně jakýsi úchyt je.

Samsung HW-Q990D je jednoznačně zaměřen na filmový zvuk. Neříkáme, že se vyrovná kvalitnímu komponentovému systému, ale tomu běžnému se v případě kvalitního vstupu hodně blíží; průměrně náročného posluchače ale asi neurazí ani podání hudby, pokud tedy nebude moc myslet cenu lišty. Pravdou ale také je, že nesmíme porovnávat hrušky a jablka, což je dnes ovšem zcela obvyklé, a i v tomto případě má vše svá pro a proti. Jak už bylo ostatně několikrát naznačeno.

Hodnocení

  • PRO: výborný filmový (prostorový) zvuk, a to i ze sterea, režim Noční poslech a zvýraznění dialogů, snadné zapojení a vzájemné propojení u kompatibilní TV (pouze Samsung), DTS v několika formátech, bezproblémové napojení z mobilu (BT profily bohužel neudány)
  • PROTI: zejména pro muziku chybí možnost vlastního (přednastaveného) režimu, lišta by si zasloužila více rozhraní, obecně hodně otravné nastavení přes mizerný pidi displej, v balení chybí nástěnné držáky satelitních repro (!)