Pro zesilovač či přímo A/V receiver je určena nová verze miniaturní a opět velmi lehké krabičky vynikající dokonce i digitálním audio výstupem (stále jen „optika“) a klasickým připojením vnější antény. Celkově vzato ale zůstaly některé nešvary zachovány, jsou tu však i výhody, především kvalitní a rozměrnější displej.

A tentokráte začněme nezvykle. V recenzi na předchozí verzi „deset“ jsme konstatovali následující…

  • PRO: výborný zvuk (v rámci autorova řetězce), digitální audio výstup, výtečný poměr cena/výstup, spousta místa pro uložení stanic (jednoduché ukládání i vyvolávání u všech tunerů), často výborné ovládání (někdy se jen pere návrat na vyšší pozici v nabídce s regulací hlasitosti), výborná výbava a provedení, ale…
  • PROTI: …příliš lehké a pouze plastové (možné samovolné posouvání zařízení), komplikovanější práce s internetovými stanicemi (problematické řazení stanic v seznamech, pomalejší běh i náběh funkce), u VKV chybí AMS, zatím si moc nerozumím s meshovou Wi-Fi

Hledáte DAB pro váš audio systém? Zkuste TechniSat DigitRadio 10 IR

A jak se vynacházíme s novou verzí?

Pro napájení je stále zabudován dávno přežitý konektor Mini USB, což už je opravdu ostuda, a je tu i zmiňovaný digitální optický audio výstup, který svého času tomuto řešení hodně chyběl. Kabel v ceně nedostanete, ten pro analogové propojení (cinch) tu však je. Jak vidíte z fotogalerie a tabulky parametrů, „digi výstup“ je pouze jeden a koaxiální by Digitradio 11 IR určitě hodně slušel. To by ale provedení muselo být jiné, protože na zadní stranu se toho víc nevejde. Zvětšení by ale možná přispělo ku zvýšení hmotnosti, což by v tomto případě bylo opravdu velmi vhodné!

Jinak tu najdete i veledůležité připojení klasické vnější antény, využít však můžete i dodanou anténu drátové (délka asi 150 cm) napojovanou do stejného konektoru. Rozměrný barevný displej typu LCD (TFT) s rozlišením 480 x 320 bodů má nyní úhlopříčku 8,9 cm (3,5″) a možná by ho už někteří čekali dotykový. Autor by čekal hlavně trochu těžší základ a klasická námitka o kabelu, který vám zařízení samovolně posune trvá a potvrdila to i praxe.

Základní funkce, většinou rozumné ovládání

Propojení je snadné, po zapnutí do 230 V následovala nabídka spuštění instalace, která zahrnuje jednak výběr jazyka, jednak třeba připojení na domácí síť, resp. na internet. Tady zjistíte, že Digitradio 11 IR sice umí WPS, ale bohužel si nerozumí, stejně, jako verze předchozí, s meshovou Wi-Fi (co to je). U výrobku pro rok 2024 je to na pováženou! Výsledkem je počet sítí Wi-Fi rovnající se dvojnásobku počtu vašich meshových jednotek (pokud jsou dvoupásmové), což u autora znamenalo čtyři.

A teď si vyberte!

A co je ještě k dispozici? V českém menu vidíte ekvalizér, který ale ve skutečnosti žádným ekvalizérem není (jen basy a výšky), upravit jde, tam kde má smysl, kvalita zvuku (tři stupně, v základu střední) a je tu i budík, což je vcelku zbytečné. Podobně na tom budete i s funkcí „spánek“ (5-90 min.), tedy usínáním při rádiu a i když se následně adaptérový doplněk DAB vypne a zvuk přeruší, zesilovač či receiver pochopitelně zapnutý zůstává.

U funkcí nejvíce chyběla aktualizace datumu a času ze všech zdrojů, nastavení bylo pouze pro jednotlivé tunery. Přístup na domácí síť, resp. na ní umístěnou hudbu, tu není a třeba u Technisatu musíte jít výše, například ke komponentovému přijímači Digitradio 143 (výborný!).

A ještě drobnost: v tabulce s parametry je uvedena provozní spotřeba 1,4 W, což je sice oficiální údaj, ale moc věřit se mu nedá. Spíše to vypadá na 14 W…

Standardní VKV i DAB, bohatý „internet“

Po instalaci jsme skončili u DAB, které se následně, jak je zvykem, automaticky naladilo. U VKV/FM už bylo nutno stisknout Scan, funkci AMS (proladění pásma a automatické uložení stanic do paměti) „rádio“ neumí, takže se ladí jen do prvního nalezeného kanálu.

V menu DAB, které je taktéž v češtině, toho moc nenajdete. Vedle manuálního ladění jde jen o vymazání neaktivních stanic (Prune) plus to, co je řečeno u fotografie výše. V případě VKV si nastavíte obvyklé mono/stereo a výběr pro ladění, tedy „všechny stanice“, nebo „jen silné“.

U internetu je pak přebohatý výběr, včetně filtru a vylepšeného vyhledávání, resp. zadávání znaků. A nechybí ani obvyklá položka s předpřipraveným výběrem země „Česko“ či seznam naposledy poslouchaných stanic.

I v této části je výběr položek v menu velmi dobře čitelný a použitý font jedním slovem výtečný.

Možnosti internetového příjmu. Povšimněte výborně čitelného fontu. Displej je sám o sobě výtečný! Foto: autor

Narazit můžete jen, stejně jako jinde, na drobné ovládací potíže (dvě šipková tlačítka jsou sdružena s hlasitostí) a někdy na poměrně dlouhé čekání na dokončení operací v internetové části. To zejména v okamžiku, kdy při instalaci nepovolíte volbu „Wi-Fi i v pohotovosti“. Ta ovšem na druhé straně vede k vyšší spotřebě i když bohužel nevíme jaké, protože to výrobce neuvádí (odhadem nějakých 2, či 2,5 W).

Ukládání stanic do paměti sice probíhalo u všech tunerů stejně, ale bohužel jinak než jsme zvyklí, a to dokonce i u řady výrobků Technisatu, který to má dnes většinou uděláno výtečně.

Nikoli zde…

Numerická klávesnice dálkového ovladače je pro volby nad pozici 11 (včetně), v podstatě nepoužitelná. Musíte mít totiž zaplněny všechny nižší paměťová místa a poté například zadáním „2“ umístíte stanici na pozici „20“. Je to krkolomné a obecně vzato je nejlepší jít rovnou přes tlačítko FAV. Jeho delší podržení vyvolá režim ukládání a výběr pozici je řádově jednodušší a přehlednější. Nicméně pro volby 1-9 plus „0“, tj. zde 10, se numerika pohodlně využít dá. A v tomto případě se dá ukládat i na přeskáčku.

Zobrazení datumu a času v pohotovostním režimu. Foto: autor

Jaké je? Někdy i své

Displej je jasný a rozměrný, znaky zvýrazněné. Přesto je na dva, tři metry nejspíše nepřečtete, což je prostě vlastnost. Z blízka, řekněme na půl metru, metr je však čitelnost výtečná, za což může i výběr fontů. Jedna vlastnost nám ale přišla ještě zajímavější – displej přímo svádí k dotyku…

Připravte se na to, že občas narazíte na hodně krkolomný překlad do češtiny, pravidelně pak u tuneru tak říkajíc internetového (přece jen byl trochu vylepšen), kde je třeba přechod mezi položkami označen jako „nabíjí se“. Popasovat se také asi budete muset se systémem ukládání do paměti a někdy i se specifiky ovládání, ale tady záleží na co jste zvyklí. Za nás je to zbytečně složité a dalo se to udělat jednodušeji, což výrobce jinde také dělá.

Technisat Digitradio 11 IR je přes některé výtky opravdu výborný doplněk. To na co je zaměřen, tj. na rozšíření možností vaší domácí věže, zesilovače, apod. dělá dobře a v případě podání audia až výtečně i když tady pochopitelně záleží i na zbytku vašeho řetězce. Přijímací člen nabídl, subjektivně vzato, slušnou citlivost, tradiční anténní připojení pochopitelně nemá chybu stejně, jako digitální audio výstup, kde jste ovšem vázáni pouze na optiku.

No a pokud na běžný příjem rozhlasu pohlížíte s despektem a pojedete zejména přes ten internetový, najdete tu vše obvyklé plus trochu lepší vyhledávání, resp. zadávání znaků, než bývá zvykem. Za 3.199 Kč rozhodně dostanete hodnotu více než odpovídající, a to i v případě, že jedete poslech přes aplikace. Ty jsou čtyři a jejich názvy najdete v tabulce.

Hodnocení

  • PRO: výtečný a rozměrný displej i použitý font znaků (dobře čitelný na krátkou vzdálenost), výborné zvukové podání (na řetězci autora), většinou dobré ovládání (viz níže), solidní výbava, ale…
  • PROTI: …nerozumí si s meshovou Wi-Fi, chybí „aktualizace datumu a času ze všech zdrojů“, příliš lehké provedení (možné samovolné posouvání), někdy zbytečně komplikované ovládání, včetně ukládání stanic do paměti