Máme pro vás pár tipů z domácí divadelní videotéky (VoD) nejen na letošní poslední prázdninový měsíc. Pocházejí přímo od Dramoxu a uvádíme je s původním komentářem (redigováno).

Dramox je česká placená streamovací platforma nabízející nejen domácí, ale i zahraniční divadelní představení. Byla spuštěna na podzim roku 2020 a funguje ve čtyřech jazykových verzích. Obsah videotéky můžete zhlédnout na televizorech LG a Samsung, přes webové prostředí počítače, na mobilu (tabletu) a také na zařízení, která jsou kompatibilní s Apple Airplay a Google Chromecast. Upřesnění, resp. co se chystá v tomto směru do budoucna, najdete v samostatném článku na odkazu stejně, jako bližší popis VoD.

Víte, co je Dramox? Podívali jsme se mu na zoubek

I když zpravidla od 1. července do 31. srpna probíhají divadelní prázdniny, videotéka samozřejmě žádné nemá a je vám k dispozici kdykoli. Nejnověji do ní byly přidány například The Sweet Comedy (Khmelnytskyi Academic Regional Puppet Theater, Ukrajina), Rychlost dopadu sněhové vločky (Východočeské divadlo Pardubice), Ponížení a krvelační (Uhol 92) nebo A knight´s move (Zhytomyr Academic Ukrainian Music and Drama Theater…).

Jak vidíte, někdy je transkripce do češtiny poněkud zvláštní, resp. z neznámých důvodů anglická, ale jak bylo řečeno, „uvádíme v původním znění“, byť to autor přepisuje z obrazovky, protože se text bohužel nedá kopírovat.

 

Hoří, má panenko klasika z roku 1967 potěší i jako divadelní adaptace z Národního divadla moravskoslezského. Přeneste se na reprezentační ples požárníků a s napětím sledujte volbu královny krásy i rozkradenou tombolu. Protože tady platí: Kdo si nenakrad, musí to brát, jako že nevyhrál!

 

Mlýny připomeňte si kultovní satiru plnou nezapomenutelných hlášek v podání jedinečných „Sklepáků“. S Tomášem Hanákem, Davidem Vávrou a dalšími hvězdami legendárního souboru můžete zavzpomínat na časy na vojně a komedie plná scének a vtipů pobaví i zelenáče. Adaptace hry Václava Havla a Karla Bryndy z 50. let v podání divadla Sklep ani po letech nestárne!

 

Muži v offsidu komedie o zapálených fotbalových fanoušcích ožila v roce 2007 ve vynikající hudební inscenaci, která se dočkala neuvěřitelných 200 repríz a stala se tak nejdéle uváděnou v historii mladoboleslavského divadla. Teď silný mančaft Ota Jirák, Petra Nakládalová a Martin Zbrožek rozehrává divácky atraktivní mač na Dramoxu.

 

Příběhy obyčejného šílenství když vás obklopují blázni, nezbývá než také zešílet! Inspirujte se strategií pětatřicátníka Petra v kultovní komedii. Nejen díky této roli se Ivan Trojan stal jedním z nejobsazovanějších herců současnosti.

 

Rádio Svobodná Bystrouška (Příhody lišky Bystroušky) tentokrát jako baletní lahůdka. Netradiční ztvárnění lyrického a humoristického příběhu Rudolfa Těsnohlídka, který namluvil Karel Höger, uvádí Jihočeské divadlo jako taneční inscenaci v choreografii Petra Zusky. Sledujte proměnu rozverného liščího mláděte v mladou uličnici, která skrz zvířecí svět nastavuje zrcadlo tomu našemu.

 

Rychlost dopadu sněhové vločky některé jiskry se nedají uhasit. Třeba když se setká Rosie a Charlie. Sledujte milostný příběh nevyhnutelného sblížení i míjení od dětství až do dne X. V originální inscenaci z Východočeského divadla v Pardubicích o krásných i bolavých pocitech exceluje Karolína Šafránková a Josef Láska.

 

Transky, body, vteřiny a Koule prostřídejte olympijské klání s divadelními kousky se sportovní tematikou! Milovníky atletiky pobaví Pavla Tomicová jako koulařka Milena v komedii z Klicperova divadla. Transky, body, vteřiny zase připomenou osud rekordmanky v běhu na 800 metrů Zdeny Koubkové, která se ve skutečnosti narodila jako muž.