Internetová televize DVTV bude mít vlastní slovenskou verzi, za kterou stojí bývalý moderátor a šéf zpravodajství RTVS Miroslav Frindt.

Místo avizované tiskové konference o vstupu do terestrického televizního vysílání přišla internetová televize DVTV s jinou novinkou: po dohodě s bývalým moderátorem a šéfem zpráv slovenské veřejnoprávní RTVS Miroslavem Frindtem spustí slovenskou verzi. Ta bude dostupná výhradně online a obsah pro ni zajistí hlavně Frindt, vyloučit ale nelze ani různé synergie s českou DVTV. Obě stanice, česká a slovenská, však budou fungovat samostatně a budou mít také samostatné předplatné. Na dotaz jednoho z diváků to na svém oficiálním profilu na Facebooku uvedl spoluzakladatel a jeden z moderátorů DVTV Martin Veselovský. Slovenskou DVTV bude provozovat společnost, kterou stejným dílem vlastní majitelé české DVTV a Miroslav Frindt.

DVTV Extra míří do multiplexu 23, na středu plánuje tiskovou konferenci s CRA

Jednání s Kovačicem z Markízy a Dibákovou z Jojky

S nápadem na vznik nové online televize na Slovensku přišel právě Frindt, který letos po více než 20 letech opustil RTVS krátce předtím, než ji slovenský parlament zrušil přijetím zákona navrženého současnou vládní koalicí. Místo RTVS vznikla Slovenská televize a rozhlas (STVR) a jejímu dosavadnímu řediteli skončil mandát. Vedením obou veřejnoprávních médií, rozhlasu i televize, byl dočasně pověřen manažer jmenovaný šéfem parlamentu. Miroslav Frindt se podle svých slov rozhodl založit internetový projekt, který by nabízel nezávislé rozhovory a poukazoval na situaci na Slovensku. Nejprve chtěl založit vlastní projekt a konzultoval ho se zástupci české DVTV, ale nakonec se dohodli na vytvoření slovenské verze DVTV.

Frindt teď k sobě hledá druhého moderátora. Neformální diskuse vede s populárními exmoderátory diskusních pořadů na komerčních televizích Markíza a Joj, kteří nedávno opustili svoje mateřské stanice – Janou Krescanko Dibákovou a Michalem Kovačičem. Zatímco Jana Krescanko Dibáková opustila televizi Joj na základě vlastního rozhodnutí, protože do jejího diskusního pořadu odmítali chodit zástupci vládní koalice, Michal Kovačič byl minulý týden propuštěn z televize Markíza poté, co se přímo v živém vysílání pustil do kritiky vedení zpravodajství, které podle něj ustupuje požadavkům vládní koalice a snaží se zjemnit přístup redakce k vládním politikům. Za Kovačice se postavila značná část redakce Markízy, vedení televize ale odmítlo ustoupit a bylo dokonce připraveno odbavovat zpravodajské relace z Prahy ze sídla sesterské televize Nova.

Jak jsme ladili DVTV Extra Přes zvláštní přenosové systémy T-Mobilu

Zrušená tiskovka ke vstupu DVTV do terestriky

Slovensko zažívá po loňských parlamentních a letošních prezidentských volbách krizi médií, které se vládní koalice snaží přimět k „poslušnosti“. Velké televizní stanice postupně ustupují od jakékoli investigace a kritiky vládních stran. Majitelé komerčních televizí totiž zároveň podnikají i v jiných oblastech a špatné vztahy s vládou by je mohly připravit o potenciální zakázky u státních firem. Za takové situace se otevírají možnosti právě pro online projekty jako je DVTV, na které nemá vláda žádní páky. DVTV totiž nevysílá žádnou reklamu ani jiné druhy komerčních prezentací, aby se vyhnula jakýmkoli potenciálním tlakům ze strany inzerentů. Živí ji výhradně příspěvky od předplatitelů. Tento obchodní model ale asi nebude platit pro terestrické vysílání, pro které DVTV získala licenci od české vysílací rady.

Do českého DVB-T2 má DVTV vstoupit se svým speciálním kanálem DVTV Extra, který dosud vysílal pouze prostřednictvím celoplošné IPTV služby Magenta TV od českého T-Mobilu. Tento program kombinuje vybrané rozhovory internetové DVTV a podcasty nejznámějších českých influencerů. DVTV se dohodla na šíření signálu s Českými Radiokomunikacemi a podrobnosti měly obě společnosti představit na společné tiskové konferenci 26. června, tu však den před jejím konáním zrušily a přesunuly na blíže neurčený letní termín. Novinářům měly přijít alespoň tiskové materiály, ale ani na to koncem června nedošlo. Zatím tak není jasné, kdy DVTV vstoupí do terestrického vysílání a zda obsadí programovou pozici v celoplošném multiplexu 23 nebo jiné síti CRA.

DVTV má licenci a velké plány Poběží po kabelu, 24 hodin denně

Úvodní foto: Martin Veselovský, DVTV

Štítky