O něco později, než se předpokládalo, zahájí DVTV Extra terestrické digitální vysílání v celoplošném multiplexu 23. Mezitím pilně pracuje na spuštění slovenské verze.

Na Slovensku by DVTV měla fungovat stejně jako v České republice: na jednu stranu půjde o Video On Demand (VOD) službu s nabídkou exkluzivních rozhovorů, která bude výhradně pro předplatitele, na druhou stranu vytvoří i lineární televizní kanál pro IPTV. Podle informací serveru Televizníweb.cz se slovenská verze DVTV Extara objeví výhradně v nabídce placené televize Magio, kterou provozuje Slovak Telekom vlastněný společností T-Mobile. Zakladatelé DVTV tak zůstanou věrní stejnému operátorovi jako v Česku, kde DVTV Extra šíří IPTV služba Magenta TV od českého T-Mobilu. Podobně jako na českém trhu i na Slovensku bude DVTV Extra jakýmsi agregátorem ochutnávek rozhovorů placené DVTV a vybraných slovenských podcastů.

DVTV Extra míří do multiplexu 23, na středu plánuje tiskovou konferenci s CRA

Lineární kanál v IPTV a DVB-T2, plné verze rozhovorů online

Vedle toho ale vzniká i slovenská DVTV ve formě placené VOD služby, která nabídne katalog původních rozhovorů vedených Miroslavem Frindtem, bývalým dlouholetým moderátorem a šéfem zpráv slovenské veřejnoprávní RTVS. Ten bude jedním z pěti majitelů provozovatele DVTV na Slovensku vedle nynějších vlastníků české DVTV Martina Veselovského, Daniely Drtinové, Jana Ouředníka a Jana Rozkošného. Termín startu zatím tvůrci tají, podle všeho by se ale slovenská DVTV měla naplno rozjet po letních prázdninách. A na konci prázdnin má česká DVTV „rozseknout“ otázku terestrického vysílání. V červnu získala licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a plánovala společnou tiskovou konferenci s Českými Radiokomunikacemi (CRA), ta však byla den před konáním zrušena.

„S CRA ještě nemáme podepsanou smlouvu,“ odpověděl na dotaz serveru Televizníweb.cz moderátor a spolumajitel DVTV Martin Veselovský. Jasněji by podle něj mělo být ke konci prázdnin. CRA mezitím oznámily, že v blízké době očekávají obsazení jedné programové pozice v celoplošném multiplexu 23, který provozuje jejich dceřiná společnost Czech Digital Group. Ve stejné síti vysílá i hlavní kanál Novy, filmová Nova Cinema, programy skupiny Barrandov nebo TV Seznam. „Do terestriky půjdeme se stejným lineárním kanálem DVTV Extra, který dnes nabízí Magenta TV,“ přiblížil Martin Veselovský. Kanál zároveň zůstane i v nabídce této IPTV služby, pro kterou DVTV držela určitou dobu exkluzivitu. Nebude ale T-Mobilu vadit, že DVTV Extra nově naladí diváci také zdarma přes vysílače?

DVTV expanduje na Slovensko, start v DVB-T2 se posouvá

T-Mobile za zařazení DVTV Extra do IPTV nic neplatí

„T-Mobile nám za zařazení DVTV Extra do programové nabídky Magenta TV nic neplatil a na tom se také nic nezmění. Od začátku jsme říkali, že exkluzivita pro Magenta TV je časově ohraničená,“ vysvětluje Martin Veselovský. Faktem je, že DVTV Extra funguje podobně jako kanál DVTV na YouTube, nabízí tedy jen krátké části rozhovorů a plné verze si může divák zhlédnout na placené DVTV na internetu. Stejným způsobem postupují i další tvůrci DVTV Extra, známí čeští influenceři a autoři populárních podcastů. Dosah stanice se plánovaným zařazením do terestrického vysílání zásadně rozšíří a zároveň dojde i na reklamu, která se v online verzi DVTV neobjevuje, aby moderátoři nemohli být nařknuti z toho, že nadržují v rozhovorech inzerentům.

Internetová DVTV je financovaná výhradně z předplatného od uživatelů a začátkem letošního roku avizovala, že jich má stabilně okolo 20 tisíc. Do roku 2022 fungovala DVTV jako exkluzivní dodavatel videoobsahu pro vydavatelství Economia a jeho zpravodajský portál Aktuálně.cz. Poté, co se dohodli na ukončení vzájemné spolupráce, se DVTV rozhodla nehledat dalšího mediálního partnera a postavila se na vlastní nohy. Díky internetové sbírce si mohla dovolit pořídit vlastní studio v pražském Karlíně, spustila zmiňovaný IPTV kanál DVTV Extra, začala vydávat internetový časopis a dvakrát ročně i tištěný magazín a získala licenci pro terestrické vysílání. Krize ve slovenských televizích pak uspíšila i její plánovanou expanzi na Slovensko.

Jak jsme ladili DVTV Extra Přes zvláštní přenosové systémy T-Mobilu