Laserový zdroj, 3LCD, a umístění pár desítek centimetrů od plátna. Co vám to říká? Ano – projektor s ultra krátkou, nebo také velmi krátkou projekční vzdáleností nebo-li UKP. K obřímu obrazu třeba i přes 2 metry tak přijdete bez náročné montážní přípravy doprovázející každý běžný projektor ukazující třeba z druhého konce místnosti.

Nedá se říci, že by projekce na velmi krátkou vzdálenost bořila nějaké prodejní rekordy, že by o ní bylo všude slyšet a byla by, tak říkajíc, v kurzu. Už tohle nás od dob kovidových, které byly žní pro hodně rozměrné úhlopříčky, překvapuje. Nicméně pár takových výrobků na trhu je a tu a tam se objeví i nějaký nový, a to i u klasického projektorového výrobce, jakým je i Epson.

Příjmové tunery tu nečekejte, jsme stále u projektoru, byť v tomto případě s operačním systémem Android TV (11) a po testu extra modelu Epson LS12000 se tak vracíme k naší obvyklé „klasice pro lidi“ i když tenhle projektor jí tak zcela není už jen kvůli deseti bitovým barvám a ceně, která se vyšplhala na nějakých 49.990 Kč. Za ni ovšem dostanete zmiňovaný systém 3LCD, až 305 cm úhlopříčky a Ultra HD (4K), byť pouze s posunem pixelů; přirozené rozlišení je stále Full HD! Přehrávání obsahu s HDR (co to je) je na základní úrovni, tedy systémy HDR10 a HLG, to první je dnes stále nejrozšířenější, a to i u obsahu, který často najdete v „lepších“ videotékách (více samostatný článek).

Úhlopříčka promítaného obrazu s poměrem stran 16:9 může jít od 60″ (152 cm) do 120″ (305cm), udávaná projekční vzdálenost pro olbřímích 77″ (196 cm) je ovšem pouze 40 cm od plátna (trochu dost : ) a plátnem samozřejmě může být i stěna. Epson bohužel v tomto ohledu neudává v podstatě standard, tedy vzdálenost pro typických 100″, tedy 254 cm úhlopříčky, ale tak nějak se to dá odhadnout.

Obří úhlopříčka? Co zkusit televizi přes projekci na velmi krátkou vzdálenost?

À propos zmiňovaných 40 cm… Už z úvodního snímku je zřejmé, kde se nachází čočka objektivu a pokud se podíváte do tabulky, najdete v ní i hloubku zařízení jako takového, která je taktéž 40 cm. Fyzická vzdálenost přední strany přístroje od stěny, plátna, tak bude pro uvedenou úhlopříčku teoreticky pouze pár centimetrů. V praxi to pak konkrétně v našem případě znamenalo něco málo přes 50 cm, měřeno, jak bylo naznačeno, od přední strany (u stěny) k čočce. Tady je ale nutno říci, že záleží na konkrétní situaci u vás doma.

Projekční poměr je 0,25-0,62:1, clonové číslo 1,6 a ohnisková vzdálenost 3,7 mm. Veďte v patrnosti to, že objektiv je bez motorického zoomu, ostření je mechanické a umístěné na boku pod krytkou na což výrobce nijak neupozorňuje i když je pravda, že nevíme, co je v příručce, kterou se po celou dobu testu nevedlo stáhnout (stránka padala do kódu).

Maximální hladina hluku je v režimu Normal udávána na 36 dB (A), v úsporném, ekonomickém režimu na 23 dB (A), což je zanedbatelné. Bohužel je tu ještě jeden zádrhel – Epson se na „eko“ mód rozhodl jít jinak a nikde jsme přímé přepnutí nenašli, a to, včetně menu. Jediný způsob, kterým jsme se tak do režimu „eko“ mohli dostat, bylo kolébkové tlačítko dálkového ovladače regulující, vcelku plynule, světelný tok.

Možná chtěl tímto systémem Epson pomoci, ale ve skutečnosti situaci jen komplikuje!

Projektor si můžete pořídit v bílé i černé, volitelně lze pak dokoupit Bluetooth, speciální vzduchový filtr a také dva druhy pro tento účel určeného plátna. Vynikající je záruka 60 měsíců nebo 12.000 hodin provozu., režim nebyl udán.

My testujeme s výborným mobilním projekčním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26 za dne i noci a regulace světleného toku se vždy hodila!

Pohodové doladění (až na ukryté ostření)

Instalace se dotkla jen zařízení s Android TV, které mají své požadavky, a v podstatě nijak se od nich nelišila. Nezahrnuje tak nic ze seřízení projektoru. To musíte udělat následně a faktem je, že Epson na to myslel a potřebnou ikonu umístil hned na první místo úvodní lišty domovské nabídky ve které po instalaci skončíte. Tlačítko ale najdete i na ovladači, takže závisí na vás. Mezitím ovšem ještě musíte přijít na to, že seřízení ostrosti obrazu je pod zaklopeným víkem na pravém boku, což nejspíše souvisí „čistotou vnějšího návrhu“.

Na závěr instalace „Androidu“ je vám nabídnut výběr aplikací, které si můžete nechat zavést automaticky a najednou. Které další IPTV a VoD váš projektor přehraje, najdete v našem přehledu primárně dělaném pro televizory, což zde vůbec nevadí.

Pokud vám umístění projektoru vůči plátnu, stěně, neklapne na sto procent, můžete spustit úpravu obrazu, typicky ze začátku doladění lichoběžníku. To se dělá, stejně jako u jiných projektorů značky, velmi jednoduše a intuitivně. Epson to vymyslel natolik chytře, že vám dá i pokyn k odtažení, nebo přisunutí projektoru blíže projekční ploše. Někdy si možná jen budete muset pomoci dvěma šroubovacími nožičkami na zadní straně; ta přední směrem k plátnu je jedna a pevná. V každém případě je vše uděláno natolik šikovně, že to zvládne i běžný uživatel a Epson je nutno v tomto směru pochválit!

Intuitivní ovládání i seřizování, vstup i na server

Dálkový ovladač vidíte v úvodní fotogalerii a vychází z ovladače multimediálního přehrávače. Jak vidíte, je tu nejen tlačítko s ozubeným kolečkem vyvolávající menu Googlu, ale i speciální tlačítko vyvolávající pohodová a jasná projektorová nastavení. K tomu si ještě připočtěte speciální tlačítka například pro vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, seřízení světelného toku projektoru nebo lichoběžníkového zkreslení. Prakticky vše se přes ovladač řídí jednoduše a intuitivně, tady jde samozřejmě primárně o projekci.

Provoz Epson LS650, potažmo jeho Android TV (vše dorazilo v kompletu), jsme ověřili s několika už předinstalovanými aplikacemi. SledovaniTV pro přehrávání mj. živého televizního vysílání, iVysílání České televize, které je zdarma pro každého, a VLC Player pro vstup na multimédia, resp. médium umístěné na domácí síti LAN. Vše bylo bezproblémové, pouze u VLC se ukázala tradiční ne/kompatibilita, tedy jednak včetně Divx a Xvid, ale bez externích titulků ve videu.

Projektor, resp. VLC Player měl problémy s přehráním standardních testovacích souborů ve 4K, a to včetně těch v HDR10. Nakonec jsme raději eliminovali vliv domácí sítě (přece jen pouze Wi-Fi) a přehrávali z USB. Dopadlo to ale stejně.

Zvukově projektor přehrál například běžné MP3 a FLAC, včetně FLAC HD (i 192 kb/s), což je vynikající, dts či Dolby Atmos však nikoli, nebo rozhodně ne v pořádku.

Ve videu se nakonec ukázalo, že SD a HD potíže nedělá, Ultra HD (4K) už ano a otázkou je, jak by se projektor zachoval při přehrávání 4K z nějaké videotéky, která toto rozlišení nabízí (nezkoušeno, ale moc tomu nevěříme – viz dále). Testovací soubor ve Full HD s tokem kolem 20, 22 Mb/s, projektor přehrál s řadou výpadků, kdy se přehrávání prostě zastavilo a po chvíli zase samovolně naběhlo. Je tak vidět, že potíže může způsobit i nižší rozlišení v kombinaci s velmi vysokým datovým tokem. Full HD kolem 8, 9 Mb/s u nás problémy nedělalo, testovací soubory ve 4K s tokem nad nějakých 40 Mb/s ano, a to i bez HDR.

Jaký je? U videa nejen přes USB jednodušší

Nejprve se zdálo, že nejzásadnějším problémem projektoru bude chybějící konektor RJ-45, protože se napojíte pouze přes jednodušší Wi-Fi, zde konkrétně Wi-Fi 5 (co to je). Potíže u videa v multimédiích se však ukázaly i při přehrávání přes USB, což omezuje funkčnost projektoru deklarovaného jako 4K a je třeba myslet na to, že ve skutečnosti se bavíme o Full HD s výjimkou uvedenou výše. Autor by dal přednost možnosti přepnout ho natvrdo do Full HD, což ovšem nejde. Můžeme se také jen domnívat, proč výrobce neudává životnost lampy v jednotlivých režimech jejího výkonu a pouze hovoří o provozu až 10 let při sledování 5 hodin denně. V každém případě je to jasné mínus, protože nevíte s čím můžete počítat. A platí to i u zvuku, kde není uvedeno nic jiného, než 20 W zesilovače a audio značky Yamaha, ať už je tím myšleno cokoli.

Poslední věcí je hlučnost. Při běžném provozu, jde o projekci na velmi krátkou vzdálenost, takže se zařízení vlastně nachází na druhé straně místnosti, nebyl slyšet, resp. někdy byl vnímán jen jako šum na pozadí. Ovšem když v režimu Normal bylo přehrávání uvedeno do stavu Pause, ventilátor byl jasně slyšet a v autorově velmi tiché místnosti to platilo i u „eko“, resp. při světelném toku sníženém na naprosté minimum. Tohle bude opět záležet na vašich podmínkách.

V průběhu testu dorazila jedna aktualizace, která uzpůsobila domovskou stránku, resp. ji oproti běžnému o. s. Android TV 11 pozměnila. Nicméně systém se dál hlásil takto, zřejmě půjde o nějakou vstupní fázi do Google TV, protože už vodorovné pruhy mazat nešly.

LCD projektor Epson LS650 je parametrově hodně zajímavý, problémem ale asi bude málo výkonné „železo“ a snaha „po pseudo 4K“ za každou cenu. Provoz tak jasně poukáže na jeho slabiny a v tomto ohledu je spíše průměrný. Tedy byl by, kdyby stál o nějakých „deset“, „patnáct“ méně. Mimochodem když se podíváte po konkurenci, asi žádnou nenajdete, alespoň nám se to nepovedlo.

A ještě drobnost: pokud máte zájem o něco jiného, koukněte na Hisense (test) a Samsung (test).

Jak vidíte, lze sehnat i takové projektory, které mají uvnitř příjmový tuner.

Hodnocení

  • PRO: vysoký světelný tok, který se dá navíc regulovat, výtečně fungující ochrana před pohledem do laseru (automatické vypnutí), většinou výborné ovládání (nikoli u Googlu), slušný obraz i z horších zdrojů, snadné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, dlouhá záruka, výborné vybavení rozhraními až na to, že…
  • PROTI: …chybí RJ-45 (ethernet), nepřehraje video soubory ve skutečném 4K a náročné Full HD (výkon hardwaru nestačí), chybí přímé přepnutí mezi Normal a Eko, výrobce neudává životnost lampy v jednotlivých režimech