Radikální snížení výkonu původního vysílače pro Ústí nad Labem oznámil provozovatel celoplošného televizního multiplexu 24, společnost Digital Broadcasting. Změna souvisí s přesunem hlavní vysílací lokality z Krušnohorské na vysílač Kukla.

Multiplex 24 původně pokrýval Ústí nad Labem pouze z Krušnohorské, odkud vysílal na kanálu 41 výkonem 10 kW. Letos v březnu operátor přidal další vysílač na lokalitě Kukla ze stožáru společnosti Teleko digital, který vysílá rovněž výkonem 10 kW na kanálu 21. Minulý týden pak Digital Broadcasting přikročil k významnému snížení výkonu původního vysílače Krušnohorská, z něhož se stal městský dokrývač s výkonem 0,5 kW. „Z důvodu zahájení šíření obsahu multipexu 24 z primární lokality Ústí nad Labem – Kukla na 21. kanálu v dané lokalitě jsme snížili vyzařovací výkon z lokality Ústí nad Labem – Krušnohorská na 21. kanálu na předpokládaný finální stav,“ informoval operátor na svém webu. Oba vysílače tvoří jednofrekvenční síť.

Multiplex 24 zlepšil pokrytí Ústí nad Labem Spustil nový vysílač Kukla

Operátor vyzývá diváky, aby mu hlásili potíže se signálem

Změna ale mohla způsobit některým divákům problém s příjmem programů multiplexu 24. Pokud si totiž nenaladili signál z nového vysílače Kukla, nebo se nachází v místech, který tento vysílač nepokrývá, mohlo jim snížení výkonu vysílače Krušnohorská zkomplikovat sledování programů této sítě. Operátor si tyto problémy uvědomuje, a proto diváky z Ústí and Labem a okolí vyzval, aby mu případní potíže s příjem sítě hlásil. „Pokud se Vám v dané lokalitě zhoršila kvalita příjmu televizních programů z Multiplexu 24 oproti předchozímu stavu informujte prosím náš Help Desk – tel.: +420 595 694 660, helpdesk@multiplex24.cz. Děkujeme za spolupráci,“ píše operátor na svém webu.

Změnou hlavní vysílací lokality pro Ústí nad Labem pokračuje Digital Broadcasting v kopírování vysílačů Českých Radiokomunikací, aby tak zvýšil penetraci svojí sítě v českých domácnostech. Nový vysílač Kukla pokrývá Ústí nad Labem z jihovýchodu a pata stožáru je přibližně ve stejné výšce jako devět kilometrů vzdušnou čarou vzdálená Buková hora, odkud své sítě šíří právě České Radiokomunikace. Samotný vysílač Kukla pokrývá přes milion televizních diváků od Šluknovského výběžku po Chomutov, Žatec, Louny, Slaný, Kladno a Prahu. Směrem na východ by měl jeho signál dosáhnout až k Mladé Boleslavi. V minulosti takto Digital Broadcasting spustil svoje vysílače poblíž vysílacích lokalit CRA například na Černé hoře v Krkonoších nebo na Klínovci v Krušných horách.

Multiplex 24 dokryl Brdsko Spustil vysílač Rožmitál pod Třemšínem

Multiplex 24 stále více kopíruje vysílací lokality CRA

Velkou proměnou v posledním roce prošlo pokrytí multiplexu 24 také v Praze, kde byla hlavním důvodem demolice budovy bývalého sídla Českého Telecomu. Z ní se přesunul hlavní vysílač multiplexu 24 na budovu City Tower na Pankráci a Digital Broadcasting zároveň spustil i nový vysílač na Zličíně. Síť tak v české metropoli využívá hned pět vysílačů: kromě City Tower a Zličína také Ládví, Novodvorskou a Malešickou. V Brně zase Digital Broadcasting přidal v roce 2020 vysílač Hády, který se nachází v blízkosti vysílače CRA a loni v říjnu na něm čtyřnásobně zvýšil výkon na 20 kW. Všechny tyto změny můžou souviset s hlavním klientem multiplexu 24, skupinou Nova, která v této síti šíří všechny své volně vysílané tematické kanály kromě Novy Cinema, ale také hlavní kanál TV Nova.

„Velká“ Nova zvolila pro terestrické vysílání poměrně unikátní řešení, kdy vysílá hned ve dvou celoplošných sítích DVB-T2: multiplexu 23 Českých Radiokomunikací a multiplexu 24 společnosti Digital Broadcasting. Multiplex 23 pak šíří ještě Novu Cinema, zatímco multiplex 24 další tematické stanice Nova Action, Nova Gold, Nova Fun a Nova Lady. Hlavní kanál Novy tak má z komerčních televizí vůbec nejlepší terestrické pokrytí, které se blíží úrovni pokrytí České televize. Ta využívá pro svůj multiplex 21 jednak síť vysílačů a dokrývačů Českých Radiokomunikací a jednak dokrývače dalších společností. Celkem vysílá ze 121 lokalit, zatímco multiplex 23 z 81 a multiplex 24 z 88 lokalit.

Multiplex 24 vylepšil pokrytí Brna Vysílač Hády čtyřnásobně zvýšil výkon