Mnohem větší úspěch, než se očekávalo, mají olympijské přenosy z Paříže na streamovací službě Max. Za pouhé dva dny dosáhly větší sledovanosti než celé minulé letní olympijské hry v Tokiu 2020.

Provozovatel služby Max, společnost Warner Bros Discovery, je exkluzivním držitelem kompletních vysílacích práv pro olympijské hry, které nabízí jednak formou lineárních kanálů Eurosport a jednak samostatnými streamy jednotlivých disciplín na Maxu. I když sport jako takový Max nabízí za extra předplatné, u olympijských her učinil výjimku a jsou dostupné naprosto všem předplatitelům Maxu bez rozdílu. O uplynulém víkendu, kdy pařížská olympiáda začínala, to vedlo k novému rekordu v počtu získaných předplatitelů Maxu za jediný den v celé Evropě, který podle serveru BroadbandTVnews.com daleko předčil veškerá očekávání.

Soutěže LOH Paříž 2024 začaly již včera, kde všude a jak je možno je sledovat?

Pětkrát víc diváků na streamu než u her v Tokiu

Olympiáda tak zafungovala jako skvělá podpora pro nově spuštěnou službu Max, která nedávno nahradila HBO Max a nově nabízí obsah HBO, Discovery i Eurosportu. Úvodní víkend na pařížské olympiádě také zvýšil celkový čas strávený sledováním olympiády oproti hrám v Tokiu 2020 o rekordních 63 procent. Letošní letní olympijské hry mají pětkrát více diváků na streamu oproti těm tokijským před třemi lety (sice nesly název Tokio 2020, ale kvůli koronavirové pandemii se konaly až v roce 2021). Podle JB Perretteho, generálního ředitele a prezidenta společnosti Warner Bros Discovery, je však na hodnocení pařížské olympiády ještě příliš brzy: „Olympiáda začala fantasticky a její nedávný start na Maxu zásadně zvyšuje počet předplatitelů v Evropě.“

Ve Spojeném království se počet unikátních uživatelů olympijských streamů zvýšil v porovnání se stejným dnem tokijské olympiády 2020 o 256 procent. Na rozdíl od jiných evropských trhů ale ve Spojeném království zatím Max neoperuje a olympiádu tam na internetu nabízí samostatná služba Discovery+. Celkový počet diváků pařížských her na této službě už překonal počet diváků za celou olympiádu v Tokiu před třemi lety. K neděli 28. června dosáhl počet odsledovaných hodin olympijského vysílání na Discovery+ ve Spojeném království šestinásobku oproti hrám v Tokiu 2020 a pařížské hry měly k tomuto datu pětkrát víc diváků na streamu než tokijské.

Olympijské hry Paříž 2024: podívaná zdarma nebo ve 4K UHDTV?

Tvrdá vyjednávání u vstupu Maxu na britský trh

Zájem o olympiádu na Discovery+ ve Spojeném království bude mít vliv na jednání Warner Bros Discovery o distribuci služby Max, která by měla vstoupit na tamní trh v roce 2026. Max odstartuje v Británii později než na ostatních evropských trzích, protože obsah HBO má do roku 2026 exkluzivně nasmlouvaný společnost Sky, která na svém kanálu Sky Atlantic vysílá pořady jako jsou Hry o trůny nebo Boj o moc a v rámci Sky je dostupná i streamovací služba Discovery+ s bohatou knihovnou dokumentů. Podle deníku Financial Times už Warner Bros Discovery vstoupila do jednání s dalšími poskytovateli placených televizních služeb, jejichž prostřednictvím by chtěla šířit streamovací službu Max. Jde například o Amazon Prime Video, Virgin Media nebo EE.

Jednání probíhají také se Sky, protože podle Financial Times je prakticky nemožné, aby Max nebyl dostupný v jeho službě Comcast, která má 10 milionů předplatitelů. Sky ale může ztratit dosavadní exkluzivitu na obsah nabízený Warner Bros Discovery. Základní streamovací službu Discovery+ dnes můžou diváci platformy Sky sledovat zdarma, ovšem bez sportovních přenosů. Warner Bros Discovery probíhající jednání s operátory placených televizních platforem na britském trhu nekomentovala. Vedle těchto kontraktů vyjednává Warner Bros Discovery se společností Virgin Media na prodloužení smlouvy o šíření služby TNT Sport, kterou provozuje společně se skupinou BT. Prémiová sportovní nabídka byla dříve známá pod názvem BT Sport a nabízí přenosy Premier League, Premiership Rugby a mezinárodních kriketových soutěží.

LOH Paříž 2024 ve znamení inovací a nástupu 4K UHD v pozemním vysílání

Úvodní foto: Warner Bros Discovery