Od pátku 26. července do neděle 11. srpna budou všechny zraky, nejenom fanoušků sportu, upřeny na Paříž, neboť francouzské hlavní město je hostitelem Letních olympijských her (LOH). Výrobcem přenosů z her je tradičně Mezinárodním olympijským výborem (MOV) určené již několik po sobě jdoucích her OBS (Olympic Broadcast Services). Tak jako v minulých letech výroba UHD TV s HDR bude určená pro vysílání na obrazovky 4K. Kdo se bude mít možnost na ultra vysoké rozlišení doma dívat, jak to bude v sousedních zemích a co nám z her poskytne Česká televize se podíváme v tomto článku.

Přenosy z OH jsou organizovány tím způsobem, že hostitelským vysílatelem Olympijských her je OBS (Olympic Broadcasting Services), který byl zřízen IOC (International Olympic Committee – Mezinárodním olympijským výborem) a je zodpovědný za dodání obrazu a zvuku z olympiád divákům po celém světě. Produkuje a přenáší nezaujatě živé rozhlasové a televizní pokrytí každého sportu z každého místa konání. Tento zdroj se nazývá mezinárodní signál nebo světový signál a je k dispozici v IBC (Mezinárodním vysílacím centru) pro všechny vysílatele – majitele vysílacích práv -, kteří si přejí ve své zemi vysílat obrázky z olympiády. K tomu potřebují s OBS podepsat dohodu, která zahrnuje technické prostředky a prostory v IBC nebo komentátorská místa na stadionech. Tento mezinárodní signál je pak přes telekomunikační spoje přenášen do domácích studií, kde je dále režijně zpracováván a zařazován do vysílání. Co to obnáší pro sdružené signály VandA (Video a audio) jsme popsali v minulém článku o France TV, veřejné francouzské televizní službě.

LOH Paříž 2024 ve znamení inovací a nástupu 4K UHD v pozemním vysílání

Vše se odvíjí od vysílacích práv

V roce 2015 přidělil IOC (Mezinárodní olympijský výbor) všechna práva pro televizní vysílání v Evropě pro čtyři olympijské hry v období 2018–2024 společnosti Discovery Communications, mateřské společnosti Eurosportu. Discovery získal exkluzivní práva v hodnotě 1,3 miliardy EUR na všech platformách, včetně bezplatné televize (FTA), předplatné/placené televize, internetu a mobilního telefonu ve všech jazycích napříč 50 zeměmi a území na evropském kontinentu. V souladu s požadavky IOC a místních trhů se Discovery zavázala vysílat minimálně 200 hodin olympijských her a 100 hodin olympijských zimních her FTA během herního období.

Poslední Olympiádou spadající do takto udělených práv jsou právě LOH v Paříži 2024. Bezplatné FTA šíření v jednotlivých zemí není dnes schopen Eurosport zajistit a tak členské televize EBU (Evropské vysíloací unie)  budou Hry vysílat prostřednictvím svých vlastních individuálních dohod (sublicencí) s WBD (Warner Brothers Discovery). Je to tak naposledy, protože počátkem tohoto roku IOC nepokračoval s tímto kontroverzním udělením práv, ale pro další šestiletý cyklus 2026–2032 přidělil všechna mediální práva EBU a WBD, počínaje ZOH 2026 v Miláně/Cortině, LOH 2028 Los Angeles a 2032 v Brisbane. 

Domovem olympiády je a bude Warner Brothers Discovery (Zdroj: broadbandtvnews.com)

Podle této dohody EBU členové budou dodávat bezplatné pokrytí po celé Evropě, zatímco WBD bude pokračovat jako streamovací služba každého momentu her pod hlavičkou „Domov Olympiády“.

IBC – mezinárodní rozhlasové a televizní centrum

Mezinárodní vysílací centrum (IBC) je dočasným domovem pro olympijské vysílací služby a držitele práv médií během každých Her pro všechny záběry pocházející z 35 soutěžních míst nejen z Paříže, ale i z dalších měst, a dokonce i z Tahiti, kde se odehrávají soutěže v surfingu.  IBC se nachází v části Paříže Le Bourget a je provozováno společností Olympic Broadcasting Services (OBS), které zajistí živé pokrytí her pro téměř 4 miliardy diváků po celém světě. OBS byl zřízen MOV v roce 2001 jako stálý hostitelský vysílatel olympijských her, ale první centrální vysílací služba, nezávislá na jakémkoli domácím vysílateli, byla poprvé spuštěna již v Barceloně v roce1992.

Pohled na jedno ze sportovišť Le Bourget Sport Climbing Venue. Všechna sportoviště je možno si prohlédnout na stránkách https://olympics.com/en/paris-2024/venues

V IBC se sbíhají veškeré signály, které budou živě pokrývat jednotlivá sportoviště. Základní výroba je v UHD TV s HDR. Počet video a audio okruhů je přibližně 55, neboť u některých sportů je vyráběno víc ucelených sekvencí (typicky atletika) a rovněž jsou samostatné kamery z vyhrazených prostor pro interview.

Z těchto VandA linek, se potom sestaví 3800 hodin přenosů, které budou přenášeny ve streamovacích sítích Discovery na platformě MAX u nás nebo v některých zemích Evropy přes lineární kanály Eurosport 1 a 2.

Ostatní evropské televizní společnosti veřejné služby, které mají dohodnutou sublicenci s WVD, mohou obvykle v rámci této dohody vysílat živě dvě události souběžně. V IBC si zřizují buď studia s vlastní režií, nebo technická pracoviště, kde zpracovávají všech 55 signálů z míst přenosů. Samozřejmě, jak samotné prostory v IBC, tak i objednané linky, či jiná zařízení nejsou součástí licence nebo sublicence, ale podléhají dalšímu zpoplatnění.  Po zpracování je pak příslušný TV štáb po telekomunikačních linkách  společně s komentářem předává do svých domácích společností.

UHD u nás jen na MAX Premium

Jaime Cook, ředitel WBDiscovery pro střední a východní Evropu, u příležitosti spuštění kanálu Warner Brothers v pozemní distribuci, řekl:“ Olympiáda bude plně k dispozici na MAXu, kde nezmeškáte ani okamžik. Budou speciální streamy, které existují na této platformě. Takže budete moci sledovat každou minutu olympijských her na MAXu, a to i jako předplatitelé standardní úrovně. A po Hrách budeme vysílat olympijské sestřihy z vrcholných sportovních výkonů. Budeme usilovat o to, aby se LOH dostaly k co největšímu počtu lidí. Celý rozhovor je zde.

Vyrobený signál UHD s HDR10 z výstupu WBD v Paříži bude distribuován pro naše předplatitele Premium (299 Kč/měsíc), pokud mají odpovídající zařízení s HDMI 2.0 a HDCP 2.2 a disponují přístupovou bitovou rychlostí 25 Mb/s nebo lépe 50 Mbit/s za 299 Kč/měsíc (standardní měsíční předplatné s tím samým obsahem, avšak jen v HD, je za 219 Kč). Při tom je nutno vzít v úvahu, že platforma Max upravuje kvalitu videa podle šířky pásma sítě a rychlosti připojení. Pokud je rychlost stahování nižší než 25 Mbit/s, pořad se nebude přehrávat ve 4K.

UHD v Evropě až na výjimky jen jako placená služba

Ve Francii, jako v pořadatelské zemi, France TV na pokyn vlády z minulého roku, který měl zjevně také za cíl zbrzdit amerického giganta v získávání dalších předplatných, pokryje přibližně tři čtvrtiny svého území bezplatným DTT signálem 4K UHD HDR na dvou kanálech, jak jsme o tom podrobně psali ve zmíněném článku výše. Současně bude jako FTA vysílat UHD španělská RTVE na kanále LA 1, která má pokrytí téměř celého území Španělska. Ze známých velkých evropských veřejnoprávních televizí je známo, že italská RAI vysílá HEVC/UHD na satelitu Hotbird 13F/G v DVB-S2, 8PSK, FEC 3/4, který je kryptován systémem Nagravision, ale to nespadá do volně šířených programů, které mají veřejnoprávní televize sublicencovány.

Ke zklamání sportovních fanoušků BBC nepotvrdila žádné pokrytí UHD 4K prostřednictvím jejich IPLAYER, na rozdíl od pokrytí z Wimbledonu.

Polská TVP bude přenášet na kanále TV Sport nejdůležitější sporty z pohledu polského možného úspěchu v HD kvalitě. Hlavní pokrytí bude zajišťovat polský T-Mobile, který uzavřel partnerskou dohodu s WBD, což umožní zákazníkům přístup k 8 kanálů Eurosportu, z toho k jednomu ve 4K kvalitě.

Rakouská ORF bude vysílat denně 29 hodin živě a to na ORF 1 a ORF Sport+ . Kromě toho bude otevřen Olympijský kanál na sport.orf.at. I když u příležitost fotbalového EURA uvedla ORF do provozu zcela nové sportovní studio, o UHD vysílání není v dostupných informacích žádná zmínka.

Pohled do nového sportovního studia rakouské ORF (zdroj: ORF)

Německá ARD/ZDF dosud neoznámila vůbec žádné plány na Ultra HD vysílání, i když bylo několik pořadů vysíláno jako UHD přes HbbTV. I to byl pravděpodobně jeden z důvodů, proč ani letošní fotbalové EURO z Německa nebylo vyráběno v UHD. Zdá se, že í finance pro zavedení UHD vysílání by mohly být k diispozici až po ukončení provozu SD vysílačů, které je však plánováno na 7. ledna příštího roku. Takže přeshraničním přesahem se k olympijským hrám v UHD nedostaneme.

Paradoxní situace vzniká ve Švýcarsku, kde DTT vysílání bylo ukončeno a distribuci veřejnoprávní služby SRG/SSR/TSI zajišťuje streamování telekomunikační společnost Swisscom. Někteří diváci poukazují na France 2, která je v UHD prakticky v sousedství, aby ji Swisscom zařadil rovněž bezplatně do své distribuce.

Kolik a jak bude vysílat Česká televize z Paříže 2024

Česká televize má v rámci olympijského vysílání ambici pokrýt veškeré závody a zápasy, v nichž se představí čeští olympionici. ČT sport zachytí také většinu medailových soubojů, nabídne 320 hodin přímých přenosů doplněných o záznamy, rozhovory, reportáže a vstupy přímo z dějiště her.

V IBC bude mít ČT svůj tým reportérů a techniků. Technicky budou mít za úkol vybrat z 50-55 VandA signálů, které budou down konvertovány do HD a dostat je po pronajatých optických linkách do Prahy společně s komentářem. Celkem má ČT devět komentátorských pozic pro živé vstupy. Někteří komentátoři pak budou pracovat v režimu „off tube,“ z IBC. Tito komentátoři tedy budou v dějišti her, ale nebudou v dějišti toho konkrétního závodu či zápasu. Například Tomáš Jílek bude komentovat celou cyklistiku tímto způsobem z obrazovky. Podobně bude komentován i tenis.

Česká televize má, jako majitel sublicence, oprávnění vysílat olympijské soutěže pouze na jednom programu, tedy na ČT sport. Podařilo se ale vyjednat dva typy výjimek. První výjimku lze uplatnit v případě souběhu dvou medailových disciplín s českou účastí. V takovém případě může pro jeden z nich využít ČT sport Plus. Druhý typ výjimky je 11 případů bez jakéhokoliv zdůvodnění a omezení. Prostě ČT může 11x vysílat cokoliv, proti čemukoliv na ČT sport Plus. To se zřejmě hodně využije především v prvním týdnu, kdy je tenis.

Je již znám program kanálu ČT Sport z LOH?

První přímý přenos z olympijské Paříže bude slavnostní zahájení Her XXXIII. olympiády v pátek 26.7. v 1930 a v sobotu od 10 hodin Studio Paříž, na které navážou přímé přenosy ze střelby, plavání a dalších sportů. Závěr dne a noc bude patřit záznamům z událostí prvního dne. Program hlavního kanálu ČT Sport je v době psaní tohoto článku znám do 4.8. Další program se finalizuje.

Přenosy iVysílání na ČT Sport plus prozatím naplánovány nejsou, a budou se upravovat a finalizovat v průběhu Her. Česká televize doporučuje proto divákům pro aktuální program sledovat web ctsport.cz. případně teletext ČT.

Jaký bude příští vývoj/rozvoj?

UHD 4K vysílání v Evropě z olympijských her je prozatím vyhrazeno prakticky jen streamovací službě na platformě Max (nebo výběrem kanálů na Eurosportu.) Tomu by zřejmě měl být konec za dva roky při ZOH, kdy veřejnoprávní televize EBU získaly stejná vysílací práva jako WBD. Není tu vhodná chvíle, kdyby dohoda mezi Ministerstvem kultury a Českou televizí zdůraznila roli ČT jako nositele technického pokroku podobně jako ve Francii, kde vláda vyzvala televizi veřejné služby vysílat v UHD? Třeba bychom se pak nemuseli cítit, že jsme na chvostu Evropy, co se týká vysílací technologie. Navíc, kmitočty tady jsou.

Úvodní snímek: screenshot z upoutávky ČT na LOH 2024.