Třináctý ročník StarDance, druhou řadu minisérie Docent či dva projekty věnované skladateli Bedřichu Smetanovi, od jehož narození letos uplynulo 200 let, nabídne na podzim ve svém vysílání Česká televize. Novinky programového schématu představila na středeční tiskové konferenci v Tyršově domě v Praze.

Podzimní vysílání pod mottem „Podzim září na České televizi“ odstartuje hned 1. září úvodním dílem druhé řady kriminální minisérie Docent, kterou odvysílá program ČT 1 od 20:10 hod. Představí se v něm všechny tři hlavní postavy vyšetřovatelů Ivan Trojan, Tereza Ramba a Ondřej Vetchý, přičemž u Terezy Ramby slibuje režisér Jiří Strach, že bude o něco tišší a méně ukřičená než v první řadě. „Posun v příbězích je v tom, že charaktery vystavíme novým krizovým situacím a v nich je poznáme zase o kousek hlouběji a důvěrněji. Kdybychom zásadně měnili povahy postav, diváka možná zklameme, protože čeká na svoje známé postavy a chce se k nim vrátit. A možná je bude mít zase o kousek raději,“ uvedl Strach.

Press Kit ČT Podzim by Jan Potůček

Smetana dvakrát jinak, v podání Neužila a Lněničky

Stejný režisér stojí i za koprodukčním seriálem Lovec, který přinese osm mysteriózních kriminálních případů s prvky thrilleru. „Hlavním tématem příběhu je zlo, démoni mezi námi a boj s nimi. Nalezení a dopadení pachatele je nad možnosti běžných postupů policejního vyšetřování. Případy řeší lovec v podání Pavla Kříže, který pracuje pro tajný řád a udržuje rovnováhu mezi dobrem a zlem. Hlavní ženskou postavu hraje Jana Kolesárová,“ přiblížila ČT v press kitu k podzimnímu programovému schématu. Lovec tematicky navazuje na předchozí úspěšné minisérie Ďáblova lest, Ztracená brána a seriál Labyrint. Česká televize ho natočila ve spolupráci se slovenskou komerční televizí Joj.

Jedním z vrcholů podzimní sezóny na ČT 1 bude dobové drama Smetana, v němž světoznámého českého skladatele ztvární herec Václav Neužil. Film mapuje posledních 15 let života skladatele, kdy se začínají projevovat jeho zdravotní problémy a postupně přichází o sluch. „Dnes Bedřicha Smetanu považujeme za nezpochybnitelný symbol české hudby, ale za svého života musel čelit docela intenzivní kritice a o svou pozici musel bojovat. Snažíme se ho vykreslit jako živelného, senzitivního člověka plného emocí i jako sebevědomého hudebního génia,“ říká režisér Marek Najbrt. Roli Smetanovy manželky Betty se ujala herečka Sarah Hlaváčová. Smetanovi bude věnovaný i hraný dokument Tajemství života Bedřicha Smetany, ve kterém skladatele hraje Petr Lněnička.

StarDance startuje 12. října, finále bude 14. prosince

Oporou podzimní sledovanosti ČT 1 bude tradičně taneční soutěž StarDance, kterou Kavčí hory nabídnou již potřinácté. A ani tentokrát nedojde na změnu moderátorů, byť to některá bulvární média zvěstovala. „Od začátku jsme věděli, že StarDance budou nadále moderovat Tereza Kostková a Marek Eben,“ ujistil na tiskové konferenci generální ředitel ČT Jan Souček. Kdo tentokrát bude soutěžit? Oblíbený televizní a divadelní herec Filip Blažek se první kroky latinskoamerických a standardních tanců učí pod dohledem Adriany Maškové, herečku a spisovatelku Martu Dancingerovou instruuje Martin Prágr, spisovatele a režiséra Patrika Hartla se pokouší rozesmát a roztančit Tereza Prucková, herce Oskara Hese nejen zvedačkami trápí Kateřina Bartuněk Hrstková, paralympionik Jiří Ježek do tanečních tréninků nastupuje s Lenkou Norou Návorkovou.

Herečku Janu Paulovou po parketu povede Robin Ondráček, mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková bojuje s tancem pod vedením Dominika Vodičky, zpěvák Ondřej Ruml zaujímá taneční postoj po boku Andrey Třeštikové, kuchařka Chili Ta koření svým temperamentem společná vystoupení s Jakubem Mazůchem a herečka a zpěvačka Lucie Vondráčková tvoří taneční pár s Lukášem Bartuňkem. StarDance zaplní sobotní večery na ČT 1 od 12. října do 14. prosince, kdy se diváci dozví jména vítězů letošního ročníku. „ČT uvede také zajímavou dramatickou i dokumentární tvorbu, která se zajisté dotkne mnoha aktuálních společenských témat. Neopomenu ani tu filmovou, jež díky svým koprodukčním aktivitám pomáhá stabilně budovat tuzemský kinematografický fond. Děkuji divákům za přízeň a těšme se společně na podzim,“ dodal generální ředitel ČT Jan Souček.

Letošní protagonisté taneční soutěže StarDance (Foto: Česká televize)

Seriál o sextingu a konec pořadu 168 hodin

ČT 1 na podzim v premiéře uvede české filmy Bod obnovy, Úsvit, Služka, Přišla v noci nebo dokumenty Tady Havel, slyšíte mě?, Putinovo hřiště, Hranice Evropy a Všichni lidé budou bratři. Jak na Jedničce, tak především na iVysílání bude mít premiéru seriál Vlastně se nic nestalo, který nabídne sondu do dnešních vztahů ovlivněných sociálními sítěmi. Režisér Jan Vejnar otevře kontroverzní otázky o prodeji intimity, nastavení si vlastních hranic i propastech v partnerské komunikaci. „Naším záměrem bylo prozkoumat pojetí lásky v prostředí vratkých vztahů dnešních mileniálů a GenZ, do nichž čím dál více prostupují takové nástrahy jako jsou sociální sítě, které člověka na každém kroku pronásledují,“ popisuje kreativní producent Jakub Mahler. Zatímco kompletní seriál bude k vidění na iVysílání, v podobě dvou epizod se objeví také na ČT 1.

Čeho se naopak diváci na ČT 1 na podzim nedočkají, je pravidelný nedělní rekapitulační týdeník 168 hodin. Redakce zpravodajství a publicistiky ho po dohodě generálního ředitele Jana Součka, ředitele zpravodajství a publicistiky Petra Mrzeny a ředitele programu Milana Fridricha zrušila. Redakční tým 168 hodin ale zůstává v ČT včetně dramaturgyně a moderátorky Nory Fridrichové a vedení zpravodajství mu nabídne nové projekty. Za koncem 168 hodin stojí podle ČT i problematické reportáže, na které upozorňovala Rada ČT, podle níž pořad opakovaně porušoval Kodex ČT. Petr Mrzena také uvedl, že v redakčním týmu poslední dobou gradovaly spory při přípravě nových vydání. To však moderátorka Nora Fridrichová prostřednictvím svého profilu na Facebooku popřela. ČT neuvedla, čím 168 hodin o nedělních večerech na Jedničce nahradí.

Pořad 168 hodin zmizí z vysílání ČT 1 (Foto: Česká televize)

Portrétní dokumenty o Karlu Vágnerovi a hereckém rodu Brousků

Z premiérových dokumentů ČT 1 na podzim nabídne titul Štěstí Karla Vágnera o životním příběhu a tvorbě oblíbeného muzikanta a hudebního producenta, který desítky let formoval scénu české populární hudby. „Hlavním vypravěčem je sám Karel Vágner a jeho děti. Právě jejich pohledem tvůrci umělecký, ale i soukromý svět známého hudebníka pozorují. Když nad svým životem Karel Vágner bilancuje, neustále se diví, jak je možné, že měl v životě vždycky tak velké štěstí. Několikrát byl v ohrožení života, ale pokaždé z toho vyvázl. Právě štěstí považuje za svou celoživotní konstantu. Na náhody totiž nevěří a je přesvědčen, že jeho životní štěstí musí být něčím nebo někým předurčené. Jinak si svůj život nedokáže vysvětlit,“ popisují tvůrci Patrik Ulrych a Klára Dražanová.

Dalším portrétním dokumentem je snímek Jméno Brousek, to je firma, který vypráví příběh hereckého rodu Brousků ve třech generacích. Otakar Brousek starší se narodil v roce 1924 a byl hlavou široce rozvětvené rodiny, jejíž příslušníci se už po několik generací úspěšně věnují herectví ve filmu, televizi i divadle. On sám jako člen Divadla E. F. Buriana a Divadla na Vinohradech. Jeho syn Otakar Brousek mladší působil nejprve v Městských divadlech pražských a posléze také v Divadle na Vinohradech, jeho dcera Jaroslava Brousková v Městském divadle v Kolíně a konečně vnuk mnoha talentů Ondřej Brousek působí v Divadle na Vinohradech, na Fidlovačce, v Ungeltu, ale i jako člen kapely Monkey Business. Dokumentární film Petra Slavíka se zabývá rodinnou historií i významnými okamžiky profesní dráhy těchto čtyř členů rodiny Brousků.

ČT 2 uvede dokument o psích množírnách

Dokumentární tvorba tradičně zaplní také program ČT 2. V premiéře Kavčí hory uvedou snímek Tělo v mé hlavě. „Je to první dokument v České republice, který otevírá téma nepřijetí, sebelásky a body shamingu, tedy specifické šikany mířené především na vzhled člověka. Cílem projektu je přinést poselství o tom, že se tyto věci dějí, ale hlavně, že se dají přežít a překonat,“ podotýká režisérka Dagmar Smržová. Problematiku struktur zvířecích překupníků a množíren nastíní dokument Továrna na psí prachy. Na diváky čeká také nová řada cestopisu Bedekr z Velké Británie nebo gastronomická výprava s další sérií Manu a Matěj na cestě podél Apenin. Do minulých století se vydají snímky Žižka – hrdlořez i boží bojovník či Blýskání pod Tatrami.

Podzimní dny zpříjemní také nové dokumentární cykly na ČT art. Hledáčkem kamery budou mít diváci možnost poznat práci nejvýznamnějších tuzemských kameramanů v šestidílném seriálu Vidět filmem, Ikony českého designu připomenou předměty minulého století patřící do každé domácnosti, David Vávra se vydá po Šumných stopách ve Švýcarsku a ukáže tamní stavby českých architektů. ČT 😀 představí dětem oblasti, ve kterých jako národ vynikáme a jsou pro nás typické, a to prostřednictvím seriálu My se máme! s moderátorem Danielem Stachem. Důležitost mezigeneračních vztahů i zajímavosti o přírodě vyzdvihne pořad Můj dědeček zálesák. Návod na samostatné zvládání praktických dovedností ze života nabídne série Hravě to zvládneme, a jak nejlépe udržovat vztahy se spolužáky, vyučujícími i rodiči, poradí Elin supertajný deník.

Foto: Česká televize a Václav Udatný (galerie z tiskové konference)