Malé pokrytí a finanční náročnost terestrického digitálního vysílání přimělo mladoboleslavské Radio Energic opustit multiplex společnosti Teleko digital a nadále vysílat jen přes internet.

Programová nabídka digitálního rozhlasového vysílání DAB+ v České republice je od středy chudší o jednu stanici. Multiplex společnosti Teleko digital opustilo Radio Energic, které v něm vysílalo od září loňského roku. Podle jednatele, jediného majitele a programového ředitele stanice Tomáše Veselého jde o dočasný krok, dokud nebudou vybudovány finální sítě DAB+. Stanice se poté chce do éteru vrátit v jedné z celoplošných sítí a plánuje spustit i další tematické kanály. Aktuálně ji ale zájemci naladí jen na webu www.radioenergic.cz nebo prostřednictvím platformy Play.cz.

„Radio Energic vysílá od září roku 2023 v síti společnosti Teleko. Nyní jsme se ale rozhodli odejít a setrváme na internetu. S předpokládaným rozjezdem DAB+ chceme rychle přejít i do nově budovaných sítí DAB+ pro komerční vysílatele, až budou vybudovány a spuštěny. Pro Rádio Energic je DAB+ možnost, jak vybudovat novou rádiovou skupinu. Počítáme s tím, že do budoucna bude v DAB+ víc soukromých stanic, nebude to jen Energic. Cílem je vybudovat skupinu, díky které posluchači získají něco, co zatím v Česku není. Ať už programově, ale i z pohledu ekologie,“ uvedl Veselý v prohlášení, které zveřejnil ve středu večer na sociálních sítích.

Odstartovalo čistě digitální Radio Energic Vysílá přes DAB+ a online

Energic plánuje vybudovat multimediální brand

„Věříme, že DAB+ je budoucností i z pohledu udržitelnosti. Avšak za poslední měsíc se ukázalo, že výstavba multiplexů nebude až tak rychlá, a ne v oblastech, které primárně požadujeme. Jakmile dojde k plnohodnotnému vybudování komerčních sítí, Radio Energic se do DAB+ vrátí. Bohužel současné pokrytí je v České republice nedostatečné a náklady na provoz vysoké,“ dodal Tomáš Veselý. Finance ušetřené za šíření signálu přes terestrické vysílače chce stanice investovat do programu a technologie vysílání. „Neopouštíme rozhlasový trh, naopak chceme do budoucna rozvíjet český éter a budovat další programy pod multimediálním brandem Energic,“ ujistil Veselý.

Na léto má Radio Energic připraven pravidelný program včetně ranní a odpolední show Nakopávač od 7 do 9 a od 16 do 18 hod. „Rovněž po celé prázdniny zveme na Oblíbená místa, mezi 10 až 11 hod. a 14 až 15 hod. Samozřejmě hrajeme tři české písničky nové vlny v každé hodině. Novou muziku, která v českém éteru chybí a největší letní hity,“ uzavřel Tomáš Veselý. Vyřazení Radia Energic z vlastní vysílací sítě už avizovala i společnost Teleko digital.

Liberecko vylepšuje příjem DAB+, Teleko spouští finální vysílač