Nové VAR centrum, ofsajdová čára, více kamer a zásadní posílení realizačního týmu. To jsou jen nejzásadnější novinky, s nimiž na O2 TV odstartovala nová sezóna nejvyšší domácí fotbalové Chance Ligy.

Nejen změnou generálního partnera, názvu a celkového rozpočtu odstartoval nový ročník nejvyšší domácí fotbalové ligy. Držitel vysílacích práv, největší tuzemská IPTV služba O2TV, významně zainvestoval do technického zázemí a rozšířil realizační tým. Podle ředitele O2TV Sport Marka Kindernaye jde o největší projekt v historii O2TV Sport a O2TV Production. „Na víkendovém ligovém programu se podílelo celkem 215 lidí. 120 technických pracovníků zajišťovalo přenosy ze všech zápasů, 60 lidí v novém Remote centru a VAR roomu + 35 lidí v redakci,“ popsal Kindernay na profesní sociální síti LinkedIn, kde už s předstihem zveřejňoval informace k chystaným novinkám. A že jich není málo.

Ředitel O2 TV Sport Marek Kindernay (Foto: O2TV)

Nové VAR centrum pro všechny zápasy na Brumlovce

O2TV Sport vybudovala na pražské Bulovce speciální VAR centrum, které je určené rozhodčím nejvyšší fotbalové soutěže. Dosud videorozhodčí seděli ve vozech u stadionů, nyní z jednoho centrálního místa monitorují všechna utkání Chance Ligy. O2 zajistila také kalibrovanou ofsajdovou lajnu. Oba projekty se realizují ve spolupráci s Ligovou fotbalovou asociací. „Jedná se o další zásadní finanční prostředky, které investujeme do Chance Ligy. Navíc všechny zápasy vyrábíme minimálně na osm kamer, atraktivnější duely až na čtrnáct kamer. Oproti minulým sezonám mohou sudí využít ještě více záběrů. Tyto inovace poskytují rozhodčím odpovídající technologické podmínky,“ přiblížil Kindernay.

Vzývaný i proklínaný VAR je nově centralizovaný pro celou Chance Ligu (Foto: O2TV)

Posuzování zákroků na hřišti by mělo být profesionálnější (Foto: O2TV)

Větší počet kamer zajistí atraktivnější přenosy, ale také pomůže při posuzování sporných momentů. Jednotná centra pro VAR i ofsajdové čáry se využívají v nejlepších evropských ligách, kde se O2TV Sport inspirovala. Výstavba a veškeré technologické náležitosti byly konzultovány přímo se zástupci UEFA. „Museli jsme vybrat místo, které je zabezpečené, dostupné a má odpovídající internetovou konektivitu. Vybudovali jsme celkem čtyři pracoviště, kde může sedět až šestnáct specialistů. Při plném zatížení mají k dispozici pětadvacet zobrazovacích jednotek. Pět vysoce výkonných serverů disponuje kapacitou čtyřiceti signálů v jeden moment,“ popisuje Rostislav Suslo za společnost O2 TV Production, která stojí za vybudováním centra pro videorozhodčí.

Nové VAR centrum pro celou Chance Ligu na pražské Brumlovce (Foto: O2TV)

Lepšímu posuzování má pomoci více kamer na stadionech (Foto: O2TV)

Nová grafika, snaha o zaujetí mladších diváků včetně dětí

Novinky jsou i v samotném vysílání. O2TV připravila k desátému výročí vysílání nejvyšší domácí fotbalové ligy kompletně přepracovanou grafickou podobu, která reflektuje novou identitu Chance Ligy. Ve studiích se objevují detailní statistické analýzy a herní kartičky všech hráčů. „Naším cílem je oslovit další cílové skupiny, jako jsou například děti. Právě pro mladší publikum jsme připravili unikátní fotbalové kartičky, které velmi dobře znají z populární herní série FIFA. Každý uvidí aktuální výkonnost fotbalistů z celé ligy na základě detailních statistických dat,“ uvedl Marek Kindernay. Novinkou je také pořad Chance Liga Kickoff, který před každým kolem přináší souhrn novinek a zajímavostí, a sobotní a nedělní Chance Liga Highlights nabídne aktuální pozápasové sestřihy.

Nové studio zábavného pořadu Tiki Taka s moderátorem Petrem Svěceným (Foto: O2TV)

O2TV Sport vrátila na obrazovku také zábavnou show TIKI-TAKA a připravila pro něj zcela nové studio. Řady expertů ve studiích O2 TV Sport rozšířil kouč Martin Svědík, který má za sebou bohatou trenérskou kariéru v Pardubicích, Baníku Ostrava, Dinamu Minsk, Mladé Boleslavi a na Slovácku. Chance Ligou letos na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal provází moderátoři studií Petr Svěcený, David Sobišek a Michal Hrdlička. Expertní tým tvoří kromě Martina Svědíka i Petr Mikolanda, Jakub Podaný, Jan Rajnoch, Antonín Rosa, Zdeněk Folprecht, David Kalivoda, Miroslav Matušovič, Zdeněk Ščasný a Václav Kadlec. Samotné zápasy komentují Tomáš Radotínský, Jan Homolka, Václav Pilný, Adam Hála, Aleš Svoboda, Vlastimil Kaiser, Radek Šilhan, David Nyč a Vojtěch Šilhan.

Moderátor David Sobišek v novém studiu O2TV Sport (Foto: O2TV)

Pohled do studia O2TV Sport, kde se rozebírají jednotlivé zápasy fotbalové Chance ligy (Foto: O2TV)

Do Chance Ligy jde trojnásobek peněz oproti minulosti

S reportážemi ze stadionů se v letošním ročníku nejvyšší domácí fotbalové ligy hlásí Vladimír Grebennikov, Radek Šilhan, Václav Drážek, David Nyč, Vojtěch Šilhan, Tereza Kubíčková a Barbora Mlýnková. Redakční zázemí pak tvoří ještě Jan Hrabal, Jan Štiegler, Jan Beneš, Viktor Maudr a Roman Merkl. Akademii O2 TV Sport se věnují Tadeáš Vytiska, Marek Grič, Vojtěch Šmíd a Kateřina Bužková. Podle Anny Lenerové, ředitelky obsahu O2, mají veškeré inovace spojené s vysíláním Chance Ligy zvýšit atraktivitu soutěže a profilovat český fotbal jako celonárodní fenomén. Jednotlivé kluby navíc získají výrazně více financí z televizních práv. Ostatně, celkový rozpočet nejvyšší fotbalové ligy se zvýšil o půl miliardy korun z dřívějších 250 na 750 milionů korun.

Se začátkem nového ročníku Chance Ligy připravila O2 TV speciální letní akci na tarif O2 TV Stříbrná a jeho předplacenou variantu Sport Max, ve kterých diváci najdou nejlepší sportovní obsah včetně Chance Ligy, Ligy mistrů UEFA, hokejové Tipsport extraligy, tenisového okruhu ATP nebo třeba závodů F1. Při aktivaci do konce srpna ušetří divák až 1 200 Kč za celou sezonu. Akční nabídku si fanoušci mohou aktivovat na webu o2.cz/chance nebo na dalších prodejních kanálech O2. Tarif O2 TV Stříbrná nabízí více než 110 stanic, včetně nejzajímavější sportovní kanály jako O2 TV Sport, O2 TV Fotbal, Premier Sport 2, Premier Sport 3, ČT sport, Nova Sport 3, Nova Sport 4, Nova Sport 5 i Nova Sport 6.