Laserové projektory Panasonic DLP byly vybrány tureckým muzeem pro jejich rozlišení 4K a vysoký jas, který je nezbytný pro velkoplošné projekce v muzeu.

Zážitkové muzeum v Efesu vybralo pokročilou technologii laserové projekce DLP společnosti Panasonic u převratné instalace, aby oživilo starověké obchodní město Efes jakožto pohlcující zážitek pro návštěvníky. Toto nově vybudované udržitelné muzeum se nachází v historicky bohaté oblasti Selçuk v Turecku v borovém lese u významného archeologického naleziště a využívá 123 laserových projektorů Panasonic DLP k vytvoření pohlcujícího, více smyslového zážitku, který zaujme a poučí návštěvníky.

Moderní zázrak v historickém prostředí

Starověký Efes, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, byl jedním z nejdůležitějších obchodních center v oblasti Středomoří. Zážitkové muzeum Efesu, které vlastní Ministerstvo kultury a cestovního ruchu Turecké republiky a které vyvinula a provozuje společnost DEM Museums, umocňuje zážitek návštěvníků archeologického naleziště. Muzeum Ephesus Experience již získalo uznání, když bylo na začátku tohoto roku oceněno v kategorii Nejlepší muzeum v rámci US Mondo-Dr Awards, které oceňují prestižní projekty v oblasti výstavnictví a pohostinství po celém světě. Zážitkové muzeum Efes, které funguje od srpna 2023, si již získalo mezinárodní pozornost a renomé.

Muzeum nabízí návštěvníkům komplexní pohled na historii Efesu od jeho založení až po vrchol jakožto významného městského centra. Pod vedením vypravěče v 17 jazycích návštěvníci procházejí třemi odlišnými místnostmi a zažívají starobylé město prostřednictvím pokročilé audiovizuální technologie. Mezi více smyslové funkce muzea patří 360stupňové projekce, 3D zvukové kulisy a atmosférické efekty, jako je mlha a vůně, které společně vytvářejí živý, poutavý a vzdělávací zážitek.

LOH Paříž: 130 projektorů a 500 displejů Rekordní nasazení AV techniky od Panasonicu

Transformativní vizuální technologie

Aby muzeum oživilo bohatou historii Efesu, používá 123 laserových projektorů Panasonic DLP, které jsou známé svou spolehlivostí, výjimečnou kvalitou barev a vysokým jasem. Tyto projektory zajišťují výjimečnou kvalitu obrazu nezbytnou pro realistické a pohlcující vizuální vyprávění, které definuje muzeum Ephesus Experience. Zjednodušené pracovní postupy projektorů a robustní konstrukce s technologií failover navíc zajišťují minimální údržbu a konzistentní výkon. Použití různých objektivů Panasonic, včetně objektivů s ultra krátkou projekční vzdáleností, umožňuje flexibilní instalaci a optimální kvalitu obrazu bez stínů, což umocňuje zážitek návštěvníka.

Obzvláště oblíbenou expozici představuje 90 DLP projektorů Panasonic a pokročilý reproduktorový systém, který simuluje dávné zemětřesení a nabízí návštěvníkům dramatický a nezapomenutelný pohled do minulosti. „Projektory Panasonic sehrály zásadní roli při naplňování naší vize pohlcujícího historického zážitku. Jejich spolehlivost a kvalita nám umožnila oživit příběh Efesu způsobem, který uchvátí a vzdělává naše návštěvníky,“ říká Eda Bildiricioglu, generální ředitel DEM Museums.

Největší videomaping na světě? V Tokiu ho spustil Panasonic

Muzeum je výsledkem globální spolupráce

Celý projekt, který trval 26 měsíců a zapojilo se do něj až 150 odborníků z celého světa, byl dokončen v srpnu 2023. Spolupráce mezi Panasonic Connect Europe a distributorem a systémovým integrátorem Astel Profesyonel Goruntu Sistemleri A.S. vyústila v muzejní zážitek světové úrovně s podporou tvorby obsahu Marshmallow Laser Feast a designu výstav Atelierem Brückner.

Projekce na všechny stěny? Zasedačky budoucnosti, míní Panasonic

Úvodní foto: Panasonic Connect