Fakt, že globální kancelářské platformy jako Microsoft 365 nebo Google WorkSpace nutí české firmy používat i nástroje, které nepotřebují, se nelíbí téměř čtyřem z deseti IT manažerů. Aplikace a nástroje třetích stran vedle oficiální firemní komunikační platformy můžou zaměstnanci využívat spíše na individuální bázi, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro společnost IceWarp.

Přímé propojení globálních kancelářských platforem s nástroji a funkcemi, které nepotřebují, vadí více než třetině IT manažerů tuzemských firem. Konkrétně 36,6 % respondentů průzkumu agentury Ipsos pro společnost IceWarp uvedlo, že jim vadí nebo pro ně není ideální, když je například Microsoft 365 nebo Google WorkSpace nutí používat i funkce, které by jinak ve firmě nevyužili. Jde například o komunikační nástroj Teams, pokud firma využívá již jiný druh videokonferencí, nebo cloudová úložiště v případě, že chtějí mít data uložena jinde než u poskytovatele služby. Průzkumu se ve dnech 22. až 25. června zúčastnilo 1050 zaměstnanců IT oddělení českých firem s rozhodujícími pravomocemi nebo alespoň poradním hlasem.

Češi zatopí Microsoftu v Indii, IceWarp získal certifikaci od vlády

Tři čtvrtiny respondentů nejsou situací nadšeny

„Fakt, že velké globální kancelářské platformy nutí firmy využívat celé balíky svých služeb, aniž by jejich zákazníci potom všechny funkce skutečně využili, se nelíbí ještě většímu podílu IT manažerů. Dalších téměř 39 % totiž odpovědělo, že se s touto situací dokáže vyrovnat, ale rozhodně to není něco, nad čím by jásali,“ říká Adam Paclt, generální ředitel společnosti IceWarp, která stojí za stejnojmennou komunikační a kancelářskou platformou nabízející alternativu k Microsoft 365 a Google WorkSpace. V případě IceWarpu si ale firmy můžou objednat nejen celý balík služeb, ale i jednotlivé nástroje, jako je e-mail, videokonference nebo správa dokumentů. A pokud využívají ChatGPT, můžou si propojit svůj účet u OpenAI s účtem u IceWarpu a využít tak AI nástroje u jednotlivých funkcí platformy IceWarp.

Nucení velkých globálních platforem do využívání funkcí, které firmy nepotřebují, vadí významným způsobem 7,4 % IT manažerů. Nejvíce se proti této praxi ozývají manažeři ve věku 27 až 35, kde jde téměř o desetinu respondentů (9,5 %). Za stav, který rozhodně není ideální, pak tuto situaci nejčastěji označují IT manažeři ve věku 54 až 65, kde jde o 34,8 % respondentů. Nespokojeni s touto praxí jsou spíše muži než ženy. Skoro desetině dotázaných (9,8 %) je to jedno a 14,8 % odpovědělo, že neví, zda jim to vadí či nikoli. Největší odpor proti prodeji celých balíků služeb v rámci kancelářských platforem mají IT manažeři v Libereckém kraji, kde to velmi vadí 14,3 % dotázaných, a pak také ve Zlínském kraji, kde to uvedlo 12,5 % respondentů.

MS 365 bychom vyměnili za levnější řešení, shodují se tři čtvrtiny IT manažerů

Aplikace třetích stran v hlavní firemní platformě můžou používat jen vyvolení

Podle velikosti firem tato praxe vadí spíše středním a větším podnikům se 100 až 500 zaměstnanci a zejména ve výrobě, průmyslu a zemědělství (jde téměř o 9 % respondentů), z hlediska velikosti sídla, kde firma působí, pak zejména společnostem v menších obcích a městech s jedním až pěti tisíce obyvatel (tam to nejvíce vadí 10,9 % dotazovaným IT manažerům). Nejvíc se s touto situací dokáží vyrovnat vysokoškolsky vzdělaní respondenti (43,6 %) a nejméně lidé, kteří absolvovali odborná učiliště (29,2 %). „Prodej komplexních balíků služeb vede firmy k tomu, že jsou nuceny platit za něco, co nechtějí používat, protože mají alternativu a používají již nástroje od jiného dodavatele,“ konstatuje Adam Paclt.

Ne všechny firmy ale svým zaměstnancům umožňují propojovat cloudové aplikace třetích stran ve spojení s komunikační platformou, kterou používají jako základní. Jako zcela běžnou praxi to uvádí 18,1 % oslovených IT manažerů, nejčastěji pak takové propojení služeb probíhá pouze na individuální bázi podle potřeb jednotlivých zaměstnanců (30,6 %). Skoro pětina respondentů (18,2 %) uvedla, že tak v jejich firmě děje zcela výjimečně a u více než desetiny (11,8 %) to není vůbec možné.

Nejlepší e-mail na cloudu? Podle ZDNET je to český IceWarp