LCD televizor ve 4K s klasickým panelem typu VA se při 140cm (55″), výborné ceně a třeba i 120Hz z vnějšího zdroje, pyšní zejména technologií WCG (Wide Color Gamut), tedy zobrazením širšího barevného spektra, povšimněte si ale i počtu standardů HDR.

Za 12.990 Kč si aktuálně můžete zakoupit televizor s rozlišením Ultra HD (4K) při až 60 snímcích za sekundu a certifikací německé TÜV na nízkou úroveň modrého světla. Audio systém je typu 2.0, tedy stereo, formátová kompatibilita je ovšem vynikající a jde za základní Dolby Digital, konkrétně zde až do Dolby Atmos plus DTS, resp. dokonce i řádově vyspělejší DTS-HD. Oproti svému předchůdci (TCL 55P735) má i prý výrazně lepší čipovou sadu, což bylo v praxi vidět.

Ty, co používají televizor pro výstup herní konzole potěší akcelerátor se 120Hz (VRR), což podle výrobce znamená hrát s touto obnovovací frekvencí při rozlišení Full HD (nezkoušeno).

Zajímavě jsou dělána rozhraní HDMI, kde – kupodivu – najdete po jednom ve verzi 1.4, 2.0 a 2.1, což jsou oficiální informace, ale ještě pozoruhodnější je to, že přímo na televizoru je u všech tří rozhraní uvedeno „4K“.

Televizor obsluhuje operační systém Google TV v podobě v níž, s výjimkou pozic většiny ikon, neupravíte zhola nic. Snímek domovské obrazovky (domeček, Home) hned po instalaci, najdete níže a mnohé zarazí absence ikony pro přepnutí do živého televizního vysílání. I k tomu se dostaneme.

Klasická instalace, vylepšené třídění kanálů

Balení nijak neupoutá. Je totiž naprosto běžné, takže papírová krabice se spoustou plastu, včetně volných polystyrénových kuliček. Ve světle současného boje právě proti plastům je trochu „mimo“, ale to není věc jen TCL, to je – bohužel – dnes naprosto obvyklý stav. Nicméně například dálkový ovladač je v precizním měkkém a na omak vysloveně hebkém pytlíčku, ale když ho vyndáte, vidíte další plastové přelepky na naleštěné čelní části.

Jsou tu ale i pozitivní překvapení. Jsme u levného televizoru v podstatě základní třídy, ale šrouby obou nožiček (plast) jsou tradiční a nikoli vruty, jak je zvykem. Na straně televizoru bylo jejich umístění správně popsáno, na nožičkách ale vidět nic nebylo.

Instalace představuje obvyklý nepřemýšlející Google. Musíte si vybrat mezi „hloupou“ a „chytrou“ TV, což je dotaz naprosto zbytečný, protože proč byste si ji vlastně kupovali, a než se dostanete k ladění musíte projít řadu bodů, včetně několika potvrzení „čehosi“ a párování TV a ovladače, které se kupodivu nedělá na začátku.

Na pozadí se kanály neladí, takže klasika, včetně nutného přihlášení k tržišti Googlu, což bude – jak se zdá – letos všude. Televizor ještě následně požadoval přihlášení k TCL, na štěstí nebylo povinné, takže přeskočeno. Na závěr skončíte na obvyklé domovské obrazovce na níž ikonu vstupu do živého TV vysílání nikde nevidět. Nakonec ji asi najdete (je na úvodní liště o kus vpravo) a i když tento přístup ani zdaleka není ideální, do televizního vysílání můžete ještě vstoupit přes tlačítko vstupů a výstupů a také přes ikonu televizorku u postupné volby kanálů na ovladači. Ta ovšem nedělá to, co má, ale zavede vás do EPG.

Řazení kanálů najdete v menu nastavení a dělá se jednoduše a vždy po jedné stanici. Můžete tak kanály vymazat, zaměnit i přesunout, to poslední však na dané verzi firmwaru nepracovalo. I tak za snadnost přístupu zasluhuje výrobce pochvalu. Řazení je lepší a jednodušší než u většiny jiných, teď ještě dodělat volbu „přesunout“.

Vylepšená Google TV nejen u tuneru, dvě menu nastavení

Základem ovládání jsou, jak je nyní u televizorů s Android TV/Google TV zvykem, dvě menu nastavení. Tradiční googlovské, pomatené co do řazení položek a zcela bez kolování, a menu firemní, tedy TCL. To tentokráte vyvoláte nejen v tuneru, ale i v rámci domovské obrazovky, což se moc často nestává, a někdy v nabídce můžete i kolovat. Jak vše vypadá, vidíte na snímcích výše a lze jen litovat, že u něj nejde vypíchnout nějaké položky jako tzv. rychlou volbu. Minimálně u „vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku“ by se to skutečně hodilo! To je totiž v podstatě nepoužitelné, protože je zasuto hluboko v menu, nemluvě o tom, že je problém ho vůbec najít, protože se nachází v části zvukové a nikoli u napájení jak je obvyklé. À propos na snímku výše vidíte i nabídku „Výkon a energie“ kam by dobře zapadlo a která by zasluhovala být samostatnou položkou a nikoli jen dalším bodem v části Systém.

Pojďme ale k dálkovému ovladači, jehož foto je (i v detailu) výše.

Seznam kanálů vyvoláte OK/Enter, je tu však i List, „domov“ je správně umístěn mezi dvěma tlačítky a vlevo od něj vidíte běžné Zpět (back). Exit tu není i když někdy Zpět fungovalo (po podržení) i takto.

Domovská nabídka odpovídá jednomu větvení Google TV u níž změníte pouze pořadí většiny ikon a vodorovné pruhy se vymazat nedají, což u druhého stylu Google TV pro změnu jde. Uživatelské rozhraní tu ale už roky vzniká poněkud živelně, takže uvidíme, co z toho nakonec vznikne, protože kdeže jsou doby Android TV 8! Důležitější však je, že se konečně usadilo vyhledávání aplikací v tržišti Googlu, což musí nutně potěšit každého i když stále ani zdaleka není ideální k čemuž se dostaneme záhy.

Trochu jiné EPG, HbbTV bez verze, avšak funkční

EPG je trochu jiné, než na jaké jsme u televizorů zvyklí. Pokud se při pohybu po nabídce někde chvíli zastavíte, jste na příslušný kanál automaticky přepnuti. Na snímcích vidíte, jak programová nabídka vypadá, zvuk se ani při vstupu, ani při odchodu nepřerušoval.

U pořadu můžete vyvolat podrobnější informace (viz foto) a můžete se na něj i nechat upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

HbbTV bylo po instalaci vypnuto a TCL je dnes jediný velký výrobce, který tuhle hloupost dělá. Výrobci vždy rádi tvrdí, že se řídí podle největších trhů a pokud tomu tak opravdu je i v tomto případě, asi by nebyl problém po výběru „Česko“ mírně poupravit instalaci tak, aby bylo zapnuto. Řada lidí si tak může myslet, že tu žádné není a „červené tlačítko“ je u nás stále dosti populární, takže výrobce ve finále škodí jen sám sobě.

Verzi HbbTV (zřejmě 2.0) jsme nezjistili, TCL ji nikde nemá uvedenu. Po manuálním zapnutí systému v menu nastavení pracovalo na kanálech ČT a Novy bez potíží. V obou případech i po změně kvality vysílaného streamu, v druhém pak při přehrání namátkou vybraného pořadu správně navazovalo i po úvodní a také vnitřní reklamně.

HbbTV bylo navíc i příjemně svižné, nová platforma byla tudíž znát. Na krátká prodlení pochopitelně narazíte v okamžicích hned po zapnutí televizoru, což platí třeba i u EPG.

Domovská obrazovka hned po instalaci. Ikona pro vyvolání živého TV vysílání je skryta „za rohem“, což je pochopitelně nonsens. Povšimněte si i menu nastavení TCL, které je vyvolatelné i v Home, což je nezvyklé, ale příjemné. Foto: autor

Aplikace se pod současnou Google TV konečně dají rozumně vyhledávat i když občas stále ještě něco zazlobí. Tady to byla nemožnost vypnout hlasové vyhledávání, které tak s radostí – po textovém zadání – oznamovalo výsledek (i chybný), což byla vyslovená otrava. Tržiště Googlu mělo například problémy najít iVysílání ČT po zadání řetězce „iVys“ a bylo tedy nutno zadat „iVysi“. Vyhledávání je bohužel stále nekomfortní a je třeba, po zadání řetězce, odmačkávat OK/Enter. A to nám slibovali…

Nicméně jsme na vyzkoušení stáhli zmiňované iVysílání a také VLC Player, protože místní aplikace pro multimédia umí na síti pouze zařízení s Windows Media Player, takže domácí server je bez šance.

  • VLC Player jsme prověřili právě s multimediálním serverem Synology DiskStation DS414j a dočkali se obvyklé odezvy, tj. ze sítě nejdou externí titulky, což si VLC stále nenechá vymluvit.
  • ČT iVysílání pracovalo bezchybně a svižně. Změna kvality v průběhu sledování nebyl problém, protože pořad navázal.

Pokud chcete vědět, jaké další aplikace jsou u televizorů pro rok 2024 k dispozici pro české diváky, máme pro vás oficiální seznamy nejen pro značku TCL.

Zrcadlení lepší než u konkurence s Google TV

Zrcadlení obrazovky z mobilu probíhá, podle tvrzení výrobce, jak přes Chromecast, tak přes obecnější Wi-Fi Miracast, což je v podstatě unikátní, protože televizory tohoto druhu obvykle spoléhají pouze na Chromecast od Googlu.

Napojení jsme vyzkoušeli se Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) a propojení proběhlo bez potíží, pouze bylo nutné ho na televizoru potvrdit. Za pomoci mobilu TCL 30+ (Android 12), který Chromecast běžným způsobem nepodporuje, jsme prověřili napojení přes Miracast (fotogalerie výše). To je, na rozdíl od Chromecastu, obecné, nepotřebujete speciálně vybavenou aplikaci a prostě zrcadlíte zcela libovolnou obrazovku. Potíže nebyly ani zde, televizor však potvrzení jednou vyžadoval a po druhé nikoli. Po odpojení jsme ještě, že obrazovka mobilu stále staticky visí na televizoru a bylo tedy nutno změnit video režim například vstupem do domovské obrazovky. Následně TV už pracovala normálně.

Bluetooth je zde pouze jednostranné, tudíž výstup z televizoru, a vyzkoušeli jsme ho napojením výtečného Bluetooth reproduktoru Sencor Sirius SSS 6400N (test). Párování bylo okamžité a proběhlo bez potíží. Po odpojení externího repro se televizor automaticky přepnul na zabudované audio, jak vidíte, vždy hraje pouze jeden výstup.

Jaký je? S dobrým poměrem cena/výkon

Každý televizor má svá specifika. Po zprovoznění TCL (a mluvíme zřejmě zcela obecně, tj. o všech letošních modelech) je nutno…:

  • zapnout HbbTV v menu nastavení,
  • vstoupit do volby „Chování po zapnutí“ a zvolit „poslední vstup“,
  • vypnout tzv. Rychlý start (následně se TV do tuneru spouštěla asi 32 s, jinak řádově pouze několik sekund), který má zvýšenou spotřebu v pohotovosti; neudáno kolik.

Pochopitelně pokud to takto chcete. Volby najdete v části Systém a je skutečně vhodné se nad nimi alespoň zamyslet.

Televizor TCL 55P755 představuje slušně odvedenou práci a díky tomu, že nevyžaduje přihlášení k TCL (doufejme, že to tak zůstane) zřejmě nemusíme mít obavu o data, což je oblast v níž má typicky Hisense před TCL značný náskok (certifikát TÜV).

Model se 140 cm byl za provozu příjemně svižný a čekali jsme to, vzhledem k ceně, daleko horší. Firmware nějaké chybky ještě má, takže čas na prověřování aplikací ještě nenastal i když vzato namátkou (dvě z nich) bylo vidět, že obavu asi mít nemusíme. Teď ještě nějakou tu aktualizaci a bude vystaráno. Kdo hodlá co nejvíce ušetřit a dostat co největší úhlopříčku se slušným obrazem jdoucím nad rámec ceny, měl by se u 55P755 zastavit.

A obsah s HDR? Řekli bychom standardní a jak je zvykem (pro oči autora) lepší u přesvětlených záběrů než zatmavených. Tohle ale, jak neustále zdůrazňujeme, je hodně individuální. Dolby Vision pak užijete zejména u videotéky Disney+. Mít ji k dispozici a nemít Dolby Vision je dost velká škoda!

Hodnocení

  • PRO: solidní poměr cena/výkon, vzhledem k ceně překvapivě slušný obraz (po chvíli seřizování), spolehlivě fungoval start TV do posledního využívaného režimu, Dolby Vision, vynikající formátová kompatibilita u zvuku (včetně DTS)
  • PROTI: po instalaci vypnuté HbbTV a zapnut tzv. Rychlý start, v podstatě nepoužitelné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, společnost TCL by už něco měla udělat s balením…