Máme tu první letošní dlouhodobý test a po zhruba dvou měsících se tak vracíme ke slušně vybavenému televizoru stále ještě s Android TV 11, který mezitím velmi mírně zlevnil. I tak je to solidní práce za solidní peníze!

A hned úvodem si řekněme, že v průběhu testu vůbec nepřišla aktualizace na Google TV, což je za nás, i když je to s podivem, příjemnou zprávou. Android TV si totiž na domovské stránce lépe upravíte podle své chuti, vyhledávání aplikací nepotřebujete tak často, ostatně ani u Google TV není takové, jaké nám kdysi slibovali. A i když poslední aktualizace na jiných strojích přece jen bylo něco v rámci Google TV vylepšeno, stále to není ono, což je znát i v našich testech.

Jak můžete vidět, pokles ceny je u Strong SRT 43UD6593 minimální (nyní 6.570 Kč, dříve 6.990 Kč), ale nic jiného se čekat nedalo jednak díky nízké základní cenové relaci a jednak díky krátké době na trhu. Přece jen jsme u nabídky pro sezónu 2024/25 a i když řada firem buď ještě své modely neuvedla nebo nám je nebyla schopna (dosaďte si…) půjčit, od Strongu jsme jich už měli několik a nyní tak završujeme první letošní dlouhodobý test.

A co tu máme?

Stručně řečeno, více na odkazu níže a v parametrech na konci článku (jsou stejné, jako u krátkodobého testu s výjimkou snížené ceny), jsme u levného televizoru s obrazovkou LCD o úhlopříčce 109 cm (43″), podsvícení je plošné (Direct LED) a rozlišení dnes standardní, tj. Ultra HD (4K), tedy 3840 x 2160 bodů. Strong díky svému operačnímu systému nabízí spoustu aplikací IPTV/VoD, tedy internetových televizí a on-line videoték, a některé jsme také vyzkoušeli.

Pojďme na to!

Ovládání poukázalo na lehce odstranitelné slabiny, ale zvyknete si

Na úvod si řekněme, že platforma televizoru je v menu označena jako „AI Pont“ a dlužno říci, že ani poslední den zkoušení, tedy v neděli 30. 6. 2024, nedorazila žádná nová verze firmwaru, což jsme pro jistotu ověřili i manuálně. Systém se stále ohlašoval jako aktuální. : )

Připomeňme si, že menu nastavení je tu dvojí (Google a samotná platforma televizoru, říkejme jí Strong, nebo chcete-li AI Pont) a je tu také, jako obvykle, tzv. domovská nabídka (Home). Kolovat se v žádném menu, a na žádné úrovni, nedá, upravit si je bohužel také nemůžete, a nyní máme na mysli nabídku Strongu, což je velká škoda, protože zde by se to skutečně hodilo! Třeba kvůli populární volbě vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. Ta tu sice je, ale zasutá kamsi do Napájení, nabídka také nemá vytaženy žádné tzv. rychlé volby, což je škoda nemenší. aby toho nebylo málo, pracuje prakticky pouze v tunerech DVB.

V menu Strongu najdete i položku „Rozšířené možnosti“ v níž můžete najít veledůležité volby „Kanál po zapnutí“ a „Nastavení HbbTV“. V druhém případě jde o známé „červené tlačítko“, které bylo naštěstí spuštěno už po instalaci, takže tady nemáte žádnou starost. Rozhodně ale nahlédněte do „Kanálu po zapnutí“. Tam totiž najdete zásadní volbu říkající, jak se bude chovat televizor po jeho spuštění. Autor má rád naběhnutí na poslední volbu (zvolte „Poslední stav“), tj. klidně i televizní stanici nebo Home. Pokud si vyberete druhou položku, „Uživatelský výběr“, najdete v ní, na rozdíl od jiných strojů s obdobným o. s., pouze výběr televizní stanice. A ta může být libovolná z naladěných.

A ještě něco: pokud si zvolíte „Poslední stav“ a televizor vypnete v domovské obrazovce, také vám do ní, po zapnutí, znovu naběhne. Jak vidíte, tyto volby vám mohou ovládání televizoru hodně zpříjemnit stejně, jako možnost vymazat některé (většinu) vodorovné pruhy v Home a tudíž celou úvodní nabídku zpřehlednit.

To už v Google TV neuděláte…

A ještě k samotné položce „Rozšířené možnosti“. V ní jsou i „Informace o systému“, kde najdete bližší informace o stanici, resp. parametry vysílání, včetně úrovně signálu a kvality TV signálu. Tady už název položky zcela nesedí a volba je hodně zasutá. Konkurence tohle často mívá podstatně přístupnější.

Nechme nabídky a podívejme se na dálkový ovladač.

OK spolehlivě vyvolávalo stanice a rozložení bylo z valné části příjemné a autor si na něj zvyknul tak nějak mimoděk. Bojoval ale se dvěma věcmi: s umístěním tlačítka Home (domeček), které není na místě, kde u konkurence povětšinou bývá (uprostřed, zde na kraji), a bojoval i s tím, že tlačítko televizorku nespouštělo tuner. Do živého vysílání tak bylo zapotřebí vstupovat například přes ikonu na liště domovské obrazovky.

Na obé si autor nemohl zvyknout, což ale možná bylo dáno i tím, že vedle tohoto televizoru používal i svůj standardní. Nakonec si nějak přece jen zvykl, problémy po celou dobu dělalo jen tlačítko „domečku“, kde se občas pletl.

Testujeme TV 2024: Strong SRT 43UD6593 Nižší citlivost, výborná výbava i poměr cena/výkon

Aplikace pohodové, napojení externího repro svižné

Zaměřili jsme se, jako obvykle, na ty ke kterým máme díky výborné spolupráci přístup, což už bohužel není nový Max, který nám ho s přechodem z HBO Max neprodloužil, a to bez jakéhokoli vysvětlení, a Skyshowtime, který trvá na zadání platební karty. Prý to i tak bude zdarma, což se ale v minulém období právě nepotvrdilo a řekněme si rovnou, takhle spolupráce nevypadá!

Naštěstí řada jiných se chová solidněji a o spolupráci zájem má, takže jsme si je zde provětrali co to šlo a vám můžeme přinést zprávu o možných potížích. Na ty stále tu a tam narážíme, ale nic zásadního to nebývá.

  • Canal+: francouzská platforma u nás zahrnující i Apple TV+ se chovala zcela bezproblémově a video služba od Applu také až na to, že tu není jediný český dabing, a to ani tehdy, kdy už existuje. Vše je zkrátka s titulky, takže služba je určena pro ty, kterým to nevadí. Jinak je kvalitního obsahu na Canal+ více než dost, jejich obsah je velmi často kvalitně dabovaný (Apple TV+ je tu jako jakási vsuvka), takže můžeme jen doporučit.
  • Disney+: jak už bylo řečeno, aplikaci bylo nutno hned na začátku přeinstalovat, protože ta která byla k dispozici po instalaci televizoru nepracovala, resp. se nechtěla na náš účet napojit. Po změně již bylo vše v pořádku a ani poslední zhlédnutý seriálový díl „nic moc Star Wars“ Akolytka neukázal žádný zádrhel. Jen jsme pozorovali, že se aplikace ke konci testu začala spouštět trochu pomaleji a pomaleji i reagovala.
  • iVysílání: plně funkční aplikace České televize je stále bez přihlášení a zcela volná. Nicméně ať na to máte názor jaký chcete, aplikace sama o sobě je dělána výborně i když námitky být mohou a autor je má už roky. To ale souvisí spíše s koncepcí a zaměřením než se zadaným provedením.
  • Lepší.TV: plně a dlouhodobě funkční. Pokud ale v aplikaci stisknete menu výrobce TV Strong, protože třeba chcete upravit podání obrazu, z aktuálního přehrávání samovolně vyskočíte. Zmiňované menu se chová v APP různě, nejčastěji nedělalo jednoduše nic.
  • Prima+ jela bez potíží, místy se jen časem začalo objevovat hlášení „chcete pořady bez reklam?“, což byl ale nejspíše problém Primy, protože balíček „bez reklam“ fungoval a následné spuštění nějakého pořadu (naposledy poslední díl seriálu Hořký svět) bez reklam skutečně jelo.
  • Voyo: bezproblémové, a to jak samotné přihlášení, resp. propojení přes zadání kódu (ověřováno několikrát), tak samotný provoz.

Pokud chcete vědět, které další IPTV/VoD televizor s Android TV, potažmo Google TV (a dalšími o. s.) přehraje, podívejte se do samostatného článku. Bluetooth je zde jednostranné (z televizoru ven) a i zde jsme ho vyzkoušeli s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde). Ten – opět – i díky bohaté výbavě profily, neměl s televizorem jediný problém. zapotřebí bylo jen ukončit třeba přehrávání v aplikaci, vstoupit do menu Googlu a vše spárovat. I to bylo hladké.

Upravená domovská obrazovka s ikonou pro vstup do živého televizního vysílání. Foto: autor

Jaký je? Z Full HD dobrý obraz, jinak…

Firemní menu nastavení zobrazující se na spodní straně obrazovky a částečně suplující menu Googlu se dá – bohužel – fakticky využít jen v tuneru. Na domovské stránce vyvolání menu nefunguje, v aplikacích většinou také ne a pokud ano, jako například v Lepší.TV, jen zajistí třeba vyskočení z přehrávání aktuálního pořadu. Tady je jasně vidět jeho nedotaženost a také možnost, jak to aktualizací firmwaru vylepšit. A to jde i v jiných případech.

V menu naleznete i funkce WOL/WOW, tedy probuzení televizoru po domácí síti (ethernet), resp. po Wi-Fi, což je poněkud nepříjemná záležitost schopná vás vzbudit ve dvě ráno. Po vypnutí pracovaly, resp. nepracovaly, spolehlivě, takže jednoduše řečeno zůstával televizor vypnutý. Pravdou ale je, že Youtube, které má tendenci je nahazovat, bylo spouštěno jen občas.

Strong SRT 43UD6593 je slušný přijímač za dobrou cenu. Pokud mu dáte dobrý signál (Full HD), odvděčí se dobrým obrazem. Podání z horších zdrojů (Nova, Prima…) je už o poznání slabší, ale to k této třídě patří. Zpracování obrazu je přece jen o poznání jednodušší.

A ještě drobnost: možná jste si povšimli moderního tzv. bezrámového návrhu (rámeček je, s výjimkou spodní strany, pouze z boku) a více snímků najdete u našeho klasického testu. Faktem je, že se na televizor během toho dlouhodobého moc pěkně koukalo… : )

Hodnocení (upraveno oproti krátkodobému testu)

  • PRO: vynikající poměr cena/výkon, po zapnutí je TV schopna vrátit se do příslušného režimu, včetně TV stanice či domovské obrazovky, 3x HDMI 2.1, výborně fungující třídění kanálů (překvapení), včetně výběru více stanic (další…), televizor je sice schopen vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, ale…
  • PROTI: …fakticky to pracuje jen v TV tunerech, subjektivně vzato nižší citlivost tuneru, tlačítko televizorku na DO nefunguje pro vstup do tuneru a jinak umístěný Home, někdy nestandardní chování seznamu stanic, zbytečně malé znaky například v EPG, pro někoho i to, že v EPG chybí upozornění na pořad