Nový televizní program zaměřený na regiony vysílá prostřednictvím Regionální sítě 11 společnosti Fiera touch. Stejná firma vydražila i několik sítí pro digitální rozhlas v aukci pořádané Českým telekomunikačním úřadem.

Do dalších dvou krajských měst se koncem letních prázdnin rozšíří terestrické vysílání nové české televizní stanice TV R zaměřené na obsah z regionů. V Olomouci a Zlíně by měla odstartovat společně se sesterskými televizemi iVodárenství.cz a i-Vysočina.cz v Regionální síti 11 provozované společností Fiera touch. Za tou stojí majitel všech tří jmenovaných televizí Pavel Hájek, který provozuje i regionální zpravodajský portál i-Vysočina.cz a několik tematických webů. „Během léta bychom chtěli postavit Jemnici a připravujeme Olomouc a Zlín – tam se řeší technické věci a přes léto díky dovoleným vše trvá déle… Další lokality připravujeme, ale zatím nemohu prozrazovat v jakých místech, částečně to bude souviset s DAB,“ uvedl Hájek na dotaz serveru Televizníweb.cz.

Televize R je On Air, vysílá v Regionální síti 11

Technické problémy má vyřešit lepší konektivita

TV R a celá Regionální síť 11 před prázdninami zahájily vysílání v Praze z vodárenské věže Děvín, multiplex se ale od svého startu potýká s technickými problémy. „Výpadky v Praze jsou způsobené nedostatečnou konektivitou: zavádíme na některé vysílače vyhrazené a posílené linky, minulý týden jsme spustili Tábor, tento týden rozběhneme Plzeň na nové konektivitě a pak Prahu – termínově asi na přelomu července a srpna, do televizních prázdnin bychom to měli mít vyřešené,“ slibuje Pavel Hájek. Děvínský vysílač pro Prahu je umístěný hned vedle připraveného vysílače Fiera touch pro digitální rozhlas. Jeho spuštění ale operátor podmiňuje získáním klientů pro svoji síť z řady komerčních rádií, s nimiž aktuálně jedná.

Program TV R začal vysílat na sklonku května, poslední možný den roční lhůty stanovené v licenci přidělené Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. Většinu pořadů moderuje sám majitel stanice Pavel Hájek, TV R ale přebírá i hotové pořady z regionů. „TV R nyní jede v postupném náběhu – doplňujeme další regionální studia teď už máme pokrytou Jižní Moravu a nově Žatecko od září přibydou další regionální příspěvky z dalších míst. Od září také nasadíme další pořady, které představíme v polovině září. Program bude na TV R postupně nabíhat až do konce roku,“ vysvětluje Pavel Hájek, pro kterého je TV R již čtvrtou televizní stanicí po zmíněné regionální stanici i-Vysočina.cz, lokální KladNo.1 TV a tematického iVodárenství.cz.

Praha má devátý TV multiplex V metropoli terestricky vysílá 51 televizí

Sdílení kapacity v DAB+ se nebráníme, říká Fiera touch

Regionální síť 11 přitom nešíří pouze televizní programy provozované majitelem operátora multiplexu, společnosti Fiera touch. Jak Pavel Hájek zmínil na červnové konferenci DIGIMEDIA 2024, na jihu Čech v jeho síti začala vysílat i místní televize JČ 1. „Jsme otevřeni všem zájemcům, kteří by chtěli vysílat v naší síti. Pokud se zařadíme dalšího vysílatele v naší síti, určitě to oznámíme,“ slibuje Pavel Hájek s tím, že nepředpokládá takové zaplnění Regionální sítě 11, aby kvůli tomu jeho vlastní televizní programy musely snížit kvalitu obrazu ze současného Full HD na nižší rozlišení. „Zatím ne, máme dostatek datového toku. Všechny naše kanály pojedou stále v HD,“ dodává Pavel Hájek, který se vedle DVB-T intenzivně věnuje přípravám na spuštění několika regionálních sítí DAB+.

Rozvoj rozhlasových multiplexů ale Fiera touch zatím halí tajemstvím, spuštění prvního vysílače chce oznámit až v září. „Pracujeme na tom, abychom v některých vydražených blocích spustili vysílače již se splněním 40 % pokrytí v příštím roce,“ přiblížil Pavel Hájek, který na konferenci DIGIMEDIA 2024 deklaroval připravenost spustit DAB+ vysílání v Praze okamžitě, jakmile síť získá nějakého klienta. Kromě Prahy firma vysoutěžila i pokrytí Vysočiny, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého a Karlovarského kraje. Umožní v některých regionech využití části kapacity svých sítí jinými operátory, jimž bude daný region chybět pro sestavení celoplošné sítě? Například společnosti Play.cz chybí pro vytvoření celoplošné sítě pokrytí Vysočiny. „Nebráníme se spolupráci, pokud bude dávat ekonomický smysl,“ odpovídá Pavel Hájek.

Nový TV multiplex pro čtyři krajská města: Karlovy Vary, Liberec, Olomouc a Ústí nad Labem

Úvodní foto: AČRA

Štítky