Ve věku 70 let dnes zemřela někdejší generální ředitelka televize Prima, šéfka výroby televize Nova a pozdější programová ředitelka České televize Kateřina Fričová. Ve své hlavní zpravodajské relaci Události o tom informovala ČT.

Kateřina Fričová byla jednou z mála manažerek, která prošla vysokými funkcemi ve všech třech tuzemských velkých televizních skupinách. Dlouho působila v Československé a posléze České televizi a od roku 1993 pomáhala Vladimírovi Železnému připravovat start televize Nova, ve které poté vedla výrobu. Známá je fotografie ze zahájení vysílání Novy, na které Vladimír Železný spouští vysílání a za ním stojí právě Kateřina Fričová v modrém kostýmku. Z Novy se po čtyřech letech přesunula na Primu do funkce generální ředitelky. Tehdy to vlastně ještě byla TV Premiéra a Fričová měla za úkol vytvořit z převážně pražské stanice nový plnoformátový celoplošný kanál.

Raketový růst Primy a přechod od televizí k rádiím

Přerod Primy v konkurenci Novy a České televize se Kateřině Fričové podařil, za jejího vedení televize začala přicházet s řadou původních formátů, z nichž některé vysílá dodnes, byť pod jinými názvy (například talk show Jana Krause tehdy nazývaná Další, prosím! nebo magazín Svět 2000, který byl konkurencí populárnímu Objektivu na České televizi). V průměrném celodenním podílu na dospělém publiku starším 15 let se za Fričové éry Prima vyšvihla z 12 na více než 17 procent. Dodejme, že to bylo v době, kdy ještě neexistovalo digitální vysílání a Prima měla stejně jako Nova jediný program šířený z analogových vysílačů (Česká televize měla programy dva, a to bylo z terestricky šířených celoplošných programů všechno).

Když ji v roce 2000 ve vedení Primy vystřídal Martin Dvořák, po krátké přestávce zamířila do rozhlasového domu Lagardere Active, který provozoval komerční rádia Frekvence 1, Evropa 2 a patřilo mu i media zastupitelství Regie Radio Music. Jako generální ředitelka tento dům vedla čtyři roky, v letech 2001 až 2005. Vlastně spoluvedla, protože prezidentem skupiny byl dnešní český velvyslanec ve Paříži Michel Fleischmann, s nímž Fričovou pojil právě vztah k Francii. Od rádií se krátce vrátila ke komerčním televizím, když v roce 2005 stála u zrodu teleshoppingového kanálu Top TV, který financoval podnikatel Karel Komárek. Stanice začala jako kabelová, následně se objevila v experimentálním digitálním multiplexu Českých Radiokomunikací a poté získala povolení dočasně používat i dva pražské analogové kmitočty.

Od neúspěšné Top TV přes Českou televizi k FAMU

Přes úspěšný start, na kterém se podílela celá řada známých tváří ze začátku vysílání Novy, jako byla Markéta Mayerová a Slávek Boura, se stanice postupně dostala do problémů a po dvou letech musela přerušit, a nakonec zcela ukončit vysílání. V té době se už Kateřina Fričová účastnila výběrového řízení na programového ředitele České televize, které vypsal tehdejší generální ředitel Jiří Janeček. Tendr vyhrála a od roku 2007 převzala na tři roky vedení programu veřejnoprávní televize, což obnášelo zejména programming kanálů ČT 1 a ČT 2, protože zpravodajská ČT 24 i sportovní „Čtyřka“, nynější ČT Sport, měly vlastní intendanty. Na Kavčí hory z Primy přivedla například Jana Krause s pozměněnou talk show Uvolněte se, prosím. V managementu ČT působila až do roku 2010, kdy došlo k větší restrukturalizaci vedení a Kateřina Fričová Kavčí hory opustila.

Po ukončení svého angažmá se protřelá televizní manažerka začala plně věnovat akademický aktivitám na FAMU, kterou sama v minulosti absolvovala. Jako externí pedagog zde vedla předmět Mediální management a zároveň stále aktivně sledovala vývoj českého mediálního trhu. V posledních letech však ze zdravotních důvodů musela akademickou sféru opustit a svět médií sledovala zpovzdálí, i prostřednictvím sociálních sítí.

Úvodní foto: Ivana Dvorská