Přehled zvukových lišt k televizorům v jakési střední cenové relaci (spíše nižší střední) míří na levnější i dražší televizory, které podáním audia právě nevynikají. Máme jich pro vás, díky zvolenému cenovému rozpětí, tři desítky, a to i od velmi zvučných značek!

Jaká zvuková lišta k televizoru má smysl, resp. za kolik má smysl? To je otázka v tomto případě zásadní. Pokud se podíváte na celkovou nabídku na českém trhu, uvidíte modely „za pětikilo“ a také výrobky jdoucí nad 50.000 Kč. Diskutovat o tom, zda by při horní relaci už nemělo smysl sáhnout po klasickém „kině 5.1“ nebudeme. Jdeme po zvukových lištách, takže se jich budeme držet a protože to někdo udělat musí, rozhodli jsme pro rozpětí 5.000 až 7.000 Kč. Jednak se nám to zdálo rozumné a jednak to znamená, že ty nejlevnější zmizí a navíc se sem dostanou i „lepší“ značky. A také zahrneme i více modelů se subwooferem, typicky aktivním, a případně i zadními efektovými satelity, čímž nám vznikne audio systém 5.1.

Tento přehled na Televizním webu děláme vůbec poprvé.

Skončil možná zlomový CES 2024 Poukázal na UI a další vylepšení obrazu a zvuku u TV

Kritéria výběru byla jednoduchá: „soundbar“, jako doplněk televizoru, musel vyhovovat zadanému cenovému rozmezí, musel mít HDMI (to už některé vyřazuje) a musel mít také alespoň jedno klasické digitální audio rozhraní, protože bez něj to jednoduše není ono a na tom si autor s dovolením sedí : ).

Lišta samozřejmě musí být koncipována jako doplněk k televizoru, protože o to nám šlo především, takže specialitky jako například „osobní soundbar“ Sony Theatre U (6.990 Kč, více na odkazu) v potaz nebereme. To rovněž znamená jisté zaměření především na filmový zvuk, což není nic proti ničemu. „Muzikáři“ pochopitelně tímto řešením opovrhnou a dělají dobře!

Pokud chcete výše…

Jestliže se vám zvolená cenová relace nezdá, nebo se vám u ní přímo kroutí pusa, nabízíme pár odkazů na dražší a vyspělejší zvukové lišty, které jsme vyzkoušeli, na závěr najdete i jednu levnější.

No a pokud byste přece jen raději zaplatili méně, tady je něco málo z testů poslední doby …

Situace na domácím trhu, na co pro televizor nezapomenout

Pokud se podíváte do obchodů s desítkami zvukových lišt, a teď nemluvíme jen o těch pro televizory, uvidíte obrovské, či spíše neuvěřitelně obrovské cenové rozpětí sahající od zhruba 500 Kč až po více než 60.000 Kč. A může jít i o ryze bezdrátová či přenosná provedení i když televizor je vždy lepší mít napojen kabelem.

Na trhu je také u zvukových lišt na výběr celá řada audio systémů od prostého 2.0, tedy sterea, přes 2.1 (plus subwoofer) a 3.1 (plus centrální repro, nebo-li centr) až po klasické prostorové kino 5.1 se zadními satelními reproduktory, potažmo reprosystémy. Těch ale v dané cenové relaci mnoho není.

Pro televizor byste ideálně měli sázet na 3.0 či 3.1, tedy s centrálním reproduktorem pro dialogy i když výjimky existují. Bývá to rozumější stejně, jako mít speciální „krabičku“ pro basy, tedy subwoofer. Pokud nejste nároční, dbejte u něj na bezdrátové připojení, ostatně v místnosti může být postaven kdekoli a jediné co pak potřebujete, je zásuvka s 230V. Ty potřebujete i pro případné zadní repro, které zde jsou vždy aktivní, tedy napájené.

Kompatibilita se zvukovými formáty je dnes značná, dokonce i Samsung nemající u televizorů DTS ho u zvukových lišt má. A právě na to dbejte, protože pokud jste filmoví, dnes sice frčí Dolby Atmos (u hodně vyspělých lišt s tzv. horními repro – zvuk jde do stropu… – má i smysl), DTS se ale rozhodně hodí a nejen pro disky DVD.

U ovládání zvukových lišt se bohužel musíte smířit s primitivním sytémem tlačítek, jednoduchým dálkovým ovladačem a případně malinkatým displejem na který někdy špatně vidíte, protože bývá za potahem, a návdavkem ještě musíte čekat na rotující popisy funkcí.

Taková je současná realita a bohužel i v podstatně vyšších cenových relacích než jaké se dnes věnujeme.

A ještě drobnost: pokud hodláte zvukovou lištu, potažmo zadní satelity přidělávat na stěnu, pozor na to, aby v dodávce nechyběly držáky. Někdy je obtížné, až nemožné je dodatečně sehnat.

Jednoduché je pak tzv. regálové umístění, kde to skoro neřešíte, protože zadní repro, pokud jsou u vybraného systému k dispozici, jsou bezdrátové. Samozřejmě tam ale musíte mít přívod proudu, který nejčastěji potřebujete pro oba satelity (nejsou mezi sebou propojené)!

Jak číst tabulku

Údaje, jako obvykle, pocházejí z webu výrobce, případně prodejce, při neshodě je pochopitelně dána přednost tomu prvnímu.

„Cena“ je jasná a její současné značné výkyvy jsou snad už dobře známé, takže pojďme k…

položce „displej“, kde je to ale také velmi jednoduché: „ano“, nebo „ne“, tedy buď ho lišta má nebo nemá. Pokud platí první možnost, pamatujte, že to žádná velká výhoda v podstatě není, protože displeje bývají malé a schované za textilním či kovovým potahem „soundbaru“. Nápisy rotují, základní nastavování většinou zabírá čas a týrá nervy. Někdy pomůže aplikace, bohužel ty jsou často dělané tak špatně, že to stojí další nervy.

„Audio systém; zesilovač“ – zvukové rozložení lišty, tedy buď stereo (2.0), stereo se samostatným subwooferem (většinou externí), tedy 2.1, anebo „něco více“. K systému se tak přidává třetí, tzv. centrální kanál (3.0, 3.1), který je uprostřed zvukové lišty a má na starosti zejména dialogy. Nad zmiňovaným se už pak většinou jedná o tradiční prostorový zvuk jako takový, tedy 5.0, nebo 5.1, což znamená včetně zadních satelitů z nichž se linou efektové ruchy a tóny. I takové se tu najdou, ale moc jich není. Jak rovněž z tabulky vidíte, většinou u zesilovače není uveden druh výkonu, který je v drtivé většině případů nejspíše hudební to znamená takový, aby vás svou výši ohromil. Získat totiž srovnatelný výkon v RMS se daří málokdy, výrobci ho prostě neuvádějí, protože je nižší a hůře to vypadá.

Položku doplňují „zvukové formáty“ (případně uvedené PCM, resp. LPCM s počtem kanálů). Tyto údaje jsou tzv. maximální, takže pokud například lišta umí Dolby Atmos, umí zároveň i nižší Dolby Digital, apod. U DTS platí totéž.

Panasonic SC-HTB490 – klasické provedení zvukové lišty typu 2.0, případně 2.1, tedy lišty ve stereu. U systému 3.0 (3.1) pak uprostřed přibude další, centrální (dialogové), repro. Foto: Panasonic

„Napájení; udávaná spotřeba“ – zde se pochopitelně vždy bavíme pouze o 230 V. V bodu najdete rovněž uvedenu provozní spotřebu, pokud byla zjištěna, a také spotřebu v pohotovosti, případně v tzv. síťové pohotovosti, tedy se spuštěným Wi-Fi či Bluetooth. Pokud je audio systém 2.0 je spotřeba zřejmá, pokud je „´něco´.1“ jde o například 30 W + 33 W, tedy 30 W na zvukovou lištu plus 33 W na subwoofer. Spotřeba ve standardním pohotovostním režimu je pak totožná a proto je uvedena pouze jednou.

„Vstupy/výstupy“ – zde je základem jedno tradiční digitální rozhraní, což je dnes typicky „optika“ plus jedno HDMI, které jsou zde často nesmyslně děleny na „vstup“ a „výstup“, jakoby HDMI nebylo z principu obousměrné. V tomto okamžiku musíme ale vzít v potaz i to, že drtivá většina zvukových lišt bohužel nenabízí rozhlasový tuner. Pokud také v tomto bodě vidíte typicky Wi-Fi 4, (co to je) snažíme se zjistit i jeho frekvenci, která může být jak 2,4 tak 2,4 + 5 GHz. U Bluetooth pak někdy vidíte jak kodeky, tak tzv. profily, které jsou pro propojení s mobilem, o který jde také, klíčové.

„Poznámka“ – zde najdete především základní charakteristiku lišty plus typ připojení subwooferu, pokud bylo znám. Pokud byl také uveden, je tu z prostorových důvodů i případný „noční režim“, důležitý typicky v činžovních domech, či další rozvinutí dekódovatelných audio formátů.

Přehled zvukových lišt k televizorům od 5.000 do 7.000 Kč, červenec 2024 (k 9. 7. 2024)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v úterý 9. července a přehled zahrnuje (věříme) drtivou většinu parametrům vyhovujících zvukových lišt. Pokud nám nějaká značka, resp. její výrobek, unikla, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, odkaz však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX (jsou pouze dva z nichž jeden vede na digirevue.cz). V PDF jste na odkaz upozorněni podtržením názvu výrobku.

Ke stažení (PDF): tabulka – zvukové lišty k TV, 5000-7000 Kč

Ke stažení (XLSX, s odkazy na recenze): tabulka – zvukové lišty k TV, 5000-7000 Kč