Digitální poslech rádií prostřednictvím přijímače schopného reprodukovat vysílání ve standardu DAB+ deklarovalo v prvním letošním pololetí již 18 procent Čechů. Meziročně to znamená nárůst o jeden procentní bod, od roku 2021 dokonce o sedm procentních bodů.

Drtivě převažujícím způsobem poslechu rádií v Česku zůstává klasický analogový přijímač nebo autorádio. V první letošním pololetí ho používalo 88 procent respondentů Radioprojektu. Tento podíl ale vytrvale, byť jen mírně, klesá. Loni šlo o 90 procent, předloni o 92 procent (data se opět týkají prvních pololetí). Těsně nad digitálním příjem rádií je poslech přes mobil prostřednictvím aplikací, který deklaruje 19 procent Čechů. Také tento způsob příjmu rozhlasového vysílání mírně roste, v loňském prvním pololetí ho uvádělo 17 procent dotazovaných, v roce 2021 to bylo 16 procent.

Zdroj: Radioprojekt

17 procent Čechů používá pro poslech rádií počítač, notebook nebo tablet. Meziročně jejich podíl stoupl o jeden procentní bod, ale je stejný jako v prvním pololetí 2022 a o jeden procentní bod nižší než v prvním pololetí 2021. Prostřednictvím televizoru pak rádia poslouchá desetina Čechů, což je o jeden procentní bod více než v prvním poletí loňského roku, ale o jeden procentní bod méně než ve stejném období v letech 2021 a 2022. Jinými slovy, přes internet poslouchají rádio téměř čtyři z deseti Čechů, přes televizi každý desátý, digitálně přes DAB+ téměř každý pátý a analogově přes FM devět z deseti Čechů. Z výsledků vyplývá, že Češi kombinují více druhů příjmu rádií.

Měření rádií dozná změn, na scénu přichází adMeter

Štítky