Další pravidelný žebříček nejoblíbenějších pořadů a filmů vytvářený podle zájmu českých uživatelů registrovaných u mezinárodní programové služby JustWatch je tradičně rozdělen na filmy a opakující se pořady zahrnující i klasické seriály (tzv. TV shows).

Mezi filmy byl jedničkou TOP 10 loni uvedený čtvrtý díl americké klasiky začínající už roku 1984 tentokráte pojmenovaný „Policajt z Beverly Hills: Axel F“. Ten si můžete na Netflixu pustit jak dabovaný, tak s titulky (zdroj: Netflix) a vezme vás do kalifornské čtvrti, která sice má jen „pár“ obyvatel (vzhledem ke zbytku města), celosvětově je však o to proslulejší! Na druhém místě žebříčku vidíte horor Tiché místo, třetí je pak další pokračování slavné ságy „John Wick: Kapitola 4“ (foto v úvodu). V něm se, citujeme, „…utrápenému nájemnému vrahovi postaví do cesty sadistický šéf podsvětí a celosvětová organizace zabijáků“. A „chudáka zabijáka“ opět hraje… Keanu Reeves.

Jedničkou u opakujících se pořadů se v červenci stal komiksový seriál Banda (v originále The Boys), který má momentálně čtyři řady a na Prime Video započal v roce 2019. Na druhém místě je, podle autora článku kontroverzní, Rod draka se svou další řadou, třetí je americký komediálně-dramatický seriál Medvěd. Ten bohužel u Disney+ stále ještě nemá dabing, a to už jsme přitom prosím u třetí řady! Podotýkáme, že bývalo dobrým zvykem takto úspěšné seriály dabovat a dát tak zákazníkům na výběr!

A zbytek? Někdejší vítěz Fallout se propadl na čtvrté místo a například remake Šogúna (Disney+) byl minulý měsíc osmý, avšak stále se drží. À propos u Disney je na tom stejně, jako Medvěd. Video služba tak nějak zapomněla, že spousta lidí na dabing jednoduše čeká a je s podivem, že jí navíc ještě nedošlo, že si tím sama snižuje počet diváků.

Nechuť investovat, je dnes bohužel signifikantní a táhne se to prakticky napříč segmentem.

JustWatch je mezinárodní průvodce světem streamování a služba si klade za cíl pomoci svým uživatelům najít pořady právě pro ně. Součástí měření je asi dvacítka nejrůznějších placených video služeb typu VoD, dále služby volně dostupné a také některé IPTV (internetové televize, resp. kombinované s videotékami). Z českých je tu, mimo jiné, už i Voyo a O2 TV.

JustWatch podle vlastních údajů využívá více než 20 milionů uživatelů měsíčně v 95zemích světa. V České republice pak má, podle nejnovějšího prohlášení pro digirevue.cz, 200.000 až 250.000 uživatelů měsíčně a z roku na rok se popularita značně zvýšila (přes zhruba polovina).

Snímky a data: JustWatch, foto v úvodu: Netflix