Popularita VoD u nás nadále roste především u mladších obyvatel ve věku 25-34 let, oblibě se však těší napříč generacemi. A zajímavý je i čas po který jsou videotéky využívány.

Potvrzují to aktuální výsledky průzkumu Atmedia index za 1. pololetí 2024, který také ukázal, že aktivně alespoň jednu streamovací službu využívá 47 % obyvatel ve věku 15-69let. Zároveň je ale nutné podotknout, že to neznamená, že všichni za službu platí. Část má přístup k jednotlivým platformám přes tzv. sdílené účty.

Jak chtějí Češi sledovat videotéky? Klidně i s reklamou…

„Počet uživatelů streamovacích služeb typu Max, Netflix, nebo Voyo za prvních šest měsíců letošního roku poměrně výrazně vzrostl – a to konkrétně o 300.000 na 3,1 milionu uživatelů,“ říká Pavel Müller, ze společnosti Atmedia. Nejvyšší nárůst si přičetla vrcholová pětice VoD, tedy Netflix, Voyo, Disney+, Max a Prima+, přičemž některé z nich si uživatelskou základnu zvýšily i o 200.000.

Jedničkou je u nás stále Netflix, který sledují asi dvě třetiny diváků, zbylé čtyři služby mají podíl od 17 do 36%. Aktivnějšími jsou z tohoto pohledu ženy a také zástupci mladší generace, více než polovina uživatelů ve skupině 25-34 let pak VoD sleduje denně nebo téměř denně. V průměru tak před obrazovkou s video službou strávíme 1 hodinu a 6 minut, což je 7,7 hodiny týdně.