Působí tak trochu jako malý přenosný Technisat BT 1 (180 x 65 x 85 mm, 390 g, „švh“) a podobný je také (více) dalšímu, už znatelně rozměrnějšímu modelu BT 2 (240 x 90 x 75 mm, 1,1 kg), odkaz na recenze níže. Třetí kousek v poněkud neuspořádaně pojmenované a zaměřené řadě, ne-řadě má zajímavé parametry i vlastnosti. Ale „radiobudík“?

Začali jsme srovnáním rozměrů a hmotností a pojďme v tomto duchu pokračovat: Digitradio 53BT (nemělo by se jmenovat spíše Digitradio BT 3 či BT 4?) má velikost 240 x 90 x 81 mm a váží 900 g. Pohybuje se tak v intencích „bé té dvojky“. Působí ale přece jen odlišně, byť základní koncepce je stejná a obdobný je i částečný náklon směrem dozadu daný špičkovými nožkami. Návrh znovu ovlivňuje zejména displej skrytý za nesnímatelnou textilií na přední straně (viditelnost je výrazně lepší, než u BT 2), zadní má nesnímatelnou kovovou mřížku (nejspíše tam bude bassreflex) a ovládání je opět umístěno do horní části. À propos model BT 1 zde měl i displej, povrch celého vršku se však, díky použitému materiálu, dosti špinil (špiní, autor ho stále používá), čemuž se zde výrobce zjevně snažil – hladkou gumou – zabránit.

A vypadá, že se to povedlo.

Pokud se v dalším kroku začnete zajímat o udávané parametry „radiobudíku“, který ale spíše připomíná stolní nebo přenosné rádio (tím je BT1…), budete možná překvapeni drátovou anténou jistým způsobem omezujícím funkčnost à la stolní přijímač a vysokým, spíše velmi vysokým výkonem stereo zesilovače. Ten dělá 20 W ovšem nikoli hudebních, nýbrž RMS (co to je) a to často nemá ani drahý televizor!

Technisat DigitRadio BT 1 USB-C, výborné funkce i citlivý příjem

Zmínit je třeba rovněž slušný kmitočtový rozsah jdoucí od 63 do 20.000 Hz a 30 úložných míst pro stanice na DAB/DAB+ a dalších 30 pro VKV.

Rádiu, což je ale u radiobudíků běžná věc, sice můžeme hned na začátku vytknout absenci linkového audio vstupu, jistou kompenzaci vám ale obstará zabudované Bluetooth představující třetí a poslední režim práce. Má ale bohužel jen dva profily, které vidíte v tabulce a chybí třeba ten pro hands-free (HFP). To v praxi znamená možné omezenější propojení s externím zařízením. Na druhou stranu pokud se přes Bluetooth nenapojíte, máte u Digitradio 53BT smůlu, protože linkový vstup chybí a tahle sázka na jednu cestu je vždy cestou do pekel. Po pravdě těžko pochopit, proč to výrobce při ceně 3.890 Kč vůbec dělá. Marketingu ale dnes do hlavy opravdu nevidíte.

Přenosně stolní Technisat DigitRadio BT 2 Průměrné funkce, skvělý vzhled, výtečný zvuk

Digitradio 53BT má tři režimy práce, vzhledem k rozhraní vás ale asi napadne, proč tu není čtvrtý. USB není určeno k přehrávání, takže ho tlačítko Mode přepínající režimy opomíjí. Nicméně můžete přes něj dobíjet a jde to docela svižně. Jasnou specifikaci autor sice nenašel, ale vypadá to na 3 A, což by bylo nezvykle hodně i když by to – pocitově – odpovídalo. Většina zařízení nejen tohoto typu však obvykle pracuje jen s jedním ampérem à la tradiční dobíječky „chytrých“ mobilů.

 

Funkce základní, ovládání s chybou

Překvapila naprostá absence instalace, ale Technisat to má jednou tak a podruhé zcela onak, takže vlastně…

Přijímači po zasunutí do zásuvky po chvíli automaticky naběhly hodiny a datum, což je dosti unikátní a dělo se tak i po simulovaném výpadku (i několik hodin) po němž si přijímač vždy zachovával v paměti uložené stanice.

Po zapnutí rádia se objevila němčina a standardní DAB, které si proladilo pásmo a vybudovalo seznam kanálů, které jsou (v dané chvíli byly) k dispozici. Cokoli dalšího bylo nutno udělat manuálně. Takže déle podržet tlačítko Info/Menu, najít položku System a následně Sprache. Zde byly k vidění pouhé čtyři jazyky a čeština/slovenština mezi ně nepatřily. A dokonce ani polština či jindy běžná španělština či maďarština. Nebudeme vás napínat. Byla zde němčina, angličtina, italština a francouzština.

Menu je jednořádkové a objevuje se pod místem, kde vidíte rozměrné hodiny a pár ikon označujících třeba příjem přes DAB. Při výběru položek v menu však občas došlo k jejich přeskočení, takže tlačítka asi nebudou tak přesná, jak se tváří. Nebo je problém ve firmwaru…

Ovládání najdete pouze na horní straně a obstarávají ho obvyklé mikrospínače v gumě. Vedle hlasitosti a dvou šipek například pro práci s menu je tu rozměrné tlačítko Snooze (odložení buzení) kombinované s OK/Enter a Play/Pause. Je tu i řada samostatných tlačítek pro vyvolání dalších funkcí (budíky, Sleep – spánek), včetně řízení intenzity osvětlení displeje, vyvolání uložených stanic a jejich ukládání a také zmiňované Mode pro přepínání tunerů a vstup přes Bluetooth. Bohužel přepínání je špatně provedené, jakoby návrháři Technisatu zapomněli základní ergonomii. První zmáčknutí tlačítka z klidové polohy tak rovnou přepíná režim místo toho, aby ho nejprve zobrazilo.

Tohle se dá snadno napravit firmwarem a doufejme, že to výrobce urychleně zařídí! Majiteli rádia tak odpadne zbytečné mačkání v situaci, kdy neví, zda je na DAB či VKV.

Pohled na ovládací panel rádia vám objasní, jaké má přijímač možnosti, v menu toho totiž o moc navíc není. V podstatě jde jen o volbu označenou jako EQ, což není klasický ekvalizér, ale pouhé přepnutí mezi několika přednastavenými režimy bez možnosti uložit vlastní či výsledek nějak ovlivnit. Nepříjemné je, že navíc nejdou seřídit ani výšky ani basy, což bude pro někoho důvodem k mávnutí rukou a autor se tomu vůbec nediví. Je to značná škoda, nejen kvůli výkonu zesilovače. Bohužel nejde nastavit ani vlastní režim ekvalizéru, který by přece jen námitky omezil.

 

Standardní VKV i DAB

Jsme u stacionárního přijímače, což se nám sice nemusí líbit (autor s tím má, vzhledem k minulým modelům „BT“ problém), ale nemůžeme s tím nic dělat. Proto mu až tak nemůžeme vyčítat absenci funkce AMS, která by proladila pásmo VKV/FM a uložila stanice automaticky do paměti. Je ti sice jasné mínus, ale u „stolního“ přijímače, potažmo radiobudíku to přežijete. Horší to pro někoho asi bude s absencí tlačítek pro vyvolávání stanic. I to je dáno primární funkcí à la radiobudík, kdy posloucháte zpravidla jednu stanici a měníte ji málokdy.

Stanice se ladí po jedné přes tlačítko Scan, což je poněkud primitivní, ale co naděláte? V menu u VKV nastavíte ladění silných nebo všech stanic a je tu i volba stereo nebo vynucené mono. Manuálně pak ladíte přímo přes šipková tlačítka.

V případě DAB v menu najdete obvyklé volby, včetně promazání seznamu nalezených, avšak už neaktivních stanic (Prune). Chybí tak jenom seřazení vytvořeného seznamu kanálů, které by přijímači určitě slušelo.

Ukládání stanic do paměti probíhá vždy zcela stejně a jde to i na přeskáčku. Klíčové je – jako obvykle – krátké nebo delší zmáčknutí Preset. Pak už jen šipkou vyberete paměťovou pozici a potvrdíte OK.

Prostě dobrý standard : ).

 

Zobrazení v pohotovostním režimu. Rádio nemá fyzický vypínač, po výpadku proudu nebo odpojení od napájení hodiny vždy spolehlivě sami naběhly. Foto: autor

Jaké je? Výborné a bylo by lepší nebýt zbytečných chyb

Technisat Digitradio 53BT je tedy radiobudík. Autor se s tím nakonec musel smířit i když předchozí modely řady stále navozovaly jiný dojem. A protože je skutečně dobrý, odbudeme si hned shrnutí mínusů. Tím největším je chybně provedené přepínání například režimů, menším pak to, že nemá ani jedno tlačítko pro vyvolání uložené stanice. Je to ale právě tím, že jde o radiobudík. Nicméně rozměrné tlačítko Snooze pro odložení buzení je výborně nahmátnutelné a pro dané použití jsou tu i výtečná tlačítka pro vyvolání dvou budíků a funkce „usínání při rádiu“ (Sleep).

Mohlo by se také zdát, že chybí linkový audio vstup, ale ten by chyběl více u stolního přijímače než u radiobudíku. To se už ale bavíme o jiném určení.

Řekněme to jinak: Technisat Digitradio 53BT je pouze radiobudík.

Škoda!

 

Hodnocení

  • PRO: výborně hraje, elegantní návrh i excelentní nožky, i za textilií slušně viditelný displej (po seřízení), subjektivně vzato citlivější příjem, automatické naběhnutí datumu a času po výpadku napájení, rozumné ovládání, ale…
  • PROTI: …někdy až amatérská ergonomie, ani jedno tlačítko pro vyvolání uložené stanice