Na úterý a středu naplánovala společnost Teleko digital výluku digitálního rozhlasového vysílače na Lysé hoře, který přeladí z dočasného kanálu 7B na finální 10D a zvýší výkon na 2 kW.

Po Liberci pokryje příbramská společnost Teleko digital svojí digitální rozhlasovou sítí DAB+ z finálního kanálu Ostravsko. Úderem dnešní 13. hodiny zahájí úpravy vysílače na Lysé hoře, který dosud šířil programy multiplexu Teleko DAB+ na kanálu 7B výkonem 150W, aby od zítřejšího podvečera odstartoval vysílání na novém kanálu 10D plným výkonem 2kW. Operátor o tom informoval prostřednictvím svých internetových stránek. Na rozdíl od Liberce Teleko na Lysé hoře spustí plný výkon vysílače, který umožní výrazně lepší pokrytí Moravskoslezského kraje. Kanál 10D společnost vysoutěžila v loňské aukci kmitočtů Českého telekomunikačního úřadu pro celou Moravu, Vysočinu a Pardubický kraj.

Regionální síť 7 (TELEKO digital)

Na povolení operátor čekal půl roku

Lysou horu chtěl operátor původně spouštět jako první z finálních vysílačů, přeladění na definitivní vysílací kanál ale zdržela mezinárodní koordinace kmitočtu ze strany Českého telekomunikačního úřadu. „Jsme v poměrně jednoduché situaci. Vzhledem k tomu, že naše stávající vysílací stanoviště už máme osazena vysílací technikou DAB, budeme pouze přeřaďovat vysílače a filtry, popřípadě upravovat anténní systémy nebo navyšovat výkony vysílačů,“ uvedl už začátkem února zakladatel a člen představenstva Teleko digital Tomáš Řapek. Ačkoli na Lysé hoře může Teleko vysílat výkonem až 20 kW, operátor nakonec zvolil výkon 2 kW s určitým směrovým omezením, které si vyžádala mezinárodní koordinace. Nižší výkon oproti maximálnímu možnému může souviset s poplatky za využívání kmitočtů.

O koordinaci finálního kmitočtu na Lysé hoře žádalo Teleko již začátkem února, administrativní vyřizování trvalo půl roku. Mezitím společnost stihla přeladit a spustit finální kmitočet na vysílači v Liberci, kde však nevysílá konečným výkonem 2 kW, ale pouze 1 kW, aby předešla vzájemnému rušení s dočasným kmitočtem pražského a středočeského multiplexu COLOR DAB+, který na stejném kanálu 7C provozuje společnost Joe Media. Jde však o dočasný problém, protože pražský a středočeský kanál 7C může Joe Media využívat jen do konce letošního roku a pro Prahu vysoutěžila kanál 6A. Na něj však tato společnost zatím odmítala přejít, protože požadovala od ČTÚ příděl i pro středočeský vysílač Špulka, na který ale nemá podle výsledků aukce kmitočtů nárok.

První větší „dabovská“ kolize: Teleko z Liberce a pražský COLOR DAB+

Další na řadě bude Brno a celá jižní Morava

Teleko digital chce po spuštění finálního kanálu svého rozhlasového multiplexu na Lysé hoře pokračovat v přelaďování vysílačů na Moravě. Další na řadě by měla být jižní Morava, kde Teleko dočasně vysílá z městského vysílače v brněnské Barvičově ulici na kanálu 8A výkonem 1 kW. Z této lokality ale pokrývá jen Brno a blízké okolí. Kanál 8A musí společnost do konce letošního roku opustit a nahradit ho finálním kanálem 10D získaným v aukci kmitočtů. Zároveň by měl přibýt i nový jihomoravský vysílač. Tomáš Řapek už v únoru hovořil o předjednané významné kótě, která by měla vyplnit mezery v pokrytá a rozšířit možnosti soukromého rozhlasového vysílání. O její koordinaci operátor zažádal také začátkem roku, ale kvůli blízkosti Rakouska a Slovenska šlo o komplikovanější řešení, které si vyžádalo delší vyjednávání.

Na přeladění čeká i většina dalších vysílačů Teleko digital, konkrétně Olomouc-RCO, Trutnov-Černá hora, Jihlava-Strážník, Zlín-Mladovcová či Hradec Králové-Stěžery. Naopak vysílače v Praze, Příbrami a Ústí nad Labem bude moci Teleko Digital využívat jen do konce letošního roku a pak je patrně pronajme jiným operátorům. V Praze totiž společnost, ačkoli v aukci jako jediný účastník nezískala kmitočet pro metropoli, letos na jaře spustila nový vysílač na budově City Tower, odkud šíří své televizní vysílání společnost Digital Broadasting. Její sesterská firma Broadcast Services ale vysoutěžila pokrytí DAB+ pro Prahu a tak je pravděpodobné, že vysílač Teleka převezme. Sdílení kót plánuje vícero úspěšných účastníků aukce vyjma Českých Radiokomunikací.

Štítky