Pařížská olympiáda je jedním velkým technologickým parkem, kde je třeba zajistit nejen televizní přenosy, ale také doprovodné efekty, videoprojekce, střih a záznam jednotlivých disciplín. Velkou roli v tom hraje technologický partner olympijských her, společnost Panasonic.

Přemýšleli jste někdy o tom, co je potřeba k tomu, aby dokonalé vizuální efekty, které doprovází olympijské hry, bezchybně fungovaly? Panasonic se jako celosvětový partner olympijských her v kategorii audio/TV/video zařízení pohybuje v samotném centru dění a vybudoval kompletní ekosystém s nejmodernějšími řešeními přizpůsobenými potřebám každého sportoviště. Podívejme se konkrétně na řešení plaveckého bazénu, kde rozsáhlý tým Panasonicu zajišťoval vše od ohromujícího projekčního mappingu přímo na vodní plochu až po jedno centrální ovládání a obsluhu všech vizuálních efektů. To vše zvládala platforma KAIROS, nejmodernější řešení společnosti Panasonic pro videoprodukci, z jediné centrální režie.

Panasonic Connect nasadil na olympijské hry přes 130 laserových projektorů PT-RQ35K s vysokým jasem. Jenom v plavecké La Défense Aréně jich 16 zajišťuje videomapping přímo v plaveckém bazénu a dalších 24 promítá obraz na širokoúhlé projekční plochy, které usnadňují návštěvníkům orientaci v soutěži. Zvuk pak na všech sportovištích řeší systém Panasonic RAMSA. Jsou zde ale také vzdáleně ovládané 4K kamery Panasonic AW-UE100K, které může personál řídit přímo z režie. Ve videu, které Panasonic pořídil z instalace všech technologií v La Défense Aréně, je pohled i na špičkové studiové kamery AK-UC4000, které společnost na olympiádě využívá ve více než 29 tiskových saloncích. Celkově jich je na celých pařížských hrách nasazeno okolo 150 plus další desítky PTZ kamer AW-UE100.

LOH Paříž: 130 projektorů a 500 displejů Rekordní nasazení AV techniky od Panasonicu

Střih a režie u jednotlivých sportovišť využívají komplexní platformu Panasonic KAIROS která veškeré komponenty spojuje do všestranného celku. Režiséři, stříhači i tým techniků tak mohou snadno v rámci jediného rozhraní vyřešit nejen záznam, střih a odbavení přenosů, ale také integraci log a grafiky. Vše funguje přes IP protokol, a tak je možné ušetřit kilometry kabelů i dalšího materiálu, který by byl při tradiční produkci nepostradatelný. Panasonic je technickým partnerem olympijských her dlouhých 36 let, poprvé jím byl již v roce 1988 v Soulu a také při zimních olympijských hrách v Calgary. Tehdy ještě světu vládly VHS kazety, dnes je celý svět propojen přes IP a normou je produkce obrazu v nativním 4K rozlišení.