Audio systém typu 2.1, tedy bez centrálního reproduktoru zato se subwooferem, si poradí s řadou formátů a má tradiční digitální i analogový audio vstup. Bez zajímavosti není ani to, že – za design – obdržel ocenění Red Dot.

Za dobře vybavenou novinku pro rok 2024 zaplatíte 7.490 Kč. „Dobře vybavenou…“ Tato slova se někomu nemusí líbit, protože tu není napojení na internet a tudíž nelze očekávat nějakou tu aplikaci (pokud zůstaneme u značky, Wi-Fi má třeba TCL TS8211 prodávané za současných 4.990 Kč). Bluetooth pro napojení mobilního telefonu už ale nechybí i když se nakonec ukáže…, že je plně funkční jen pro napojení na nějaký vyspělý televizor.

A proč tedy říkáme „dobře vybavenou“? Máme tím jednak na mysli danou kategorii tradičních zvukových lišt a také oficiálně udávanou formátovou kompatibilitu. Ta představuje, vedle systémů Dolby, včetně Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD a Dolby Atmos, také běžné dts a DTS Virtual:X. O vyspělejších systémech, jakým je typicky DTS-HD Master Audio, se už nehovoří a když jsme u toho, nejsou ani tzv. digitální asistenti. Ti ale stejně nepracují v češtině, takže to bude drtivé většině potenciálních kupců stejně jedno. Není tu ani Chromecast, naopak je uváděn Apple AirPlay, což ovšem autor nemá jak ověřit.

Lišta sama pak má, podle výrobce, vytvářet virtuální kanály až do typu 5.1.2 a ať už si o tom myslíme cokoli, jako fakt je to nutno uvést. Druhou věcí je absence tzv. centru, tedy centrálního reproduktoru určeného zejména pro dialogy a tohle je značná škoda!

Procházku po výbavě a možnostech zakončíme u rozhraní USB, které tu rovněž je, ale je na stránce produktu podáváno trochu šalamounsky. Je tu totiž položka „USB multimédia“, u níž je uvedeno přehrávání MP3, WAV, FLAC, WMA a pak položka „Software update“ u níž je také USB, což může navozovat dojem, že půjde jen o aktualizaci. Můžeme však potvrdit, že tomu tak naštěstí není a uvedené formáty se bez potíží přehrály, včetně FLAC HD se 192 kHz (vždy používán souborový systém FAT32). Přes dálkový ovladač pak můžete po skladbách i skákat, médium se začalo automaticky přehrávat po přepnutí na vstup, což je výhodné, protože na liště není tlačítko Pause/Play.

 

Jak ji připojit? I přes Bluetooth

Základem je napojení přes HDMI, což je u zvukových lišt pro televizory obecně výrobci preferovaná cesta, dále přes analogový vstup typu jack, což je skvělé, protože napojíte i nějaké starší zařízení, nebo digitální optický audio vstup, což preferuje autor. Vyzkoušeli jsme tedy, ve spojení s naším novým referenčním televizorem Hisense 65U7KQ (2023, test), první cestu a podmínkou je mít v televizoru HDMI ARC a na toto rozhraní se i napojit. Pro klasické digitální audio jsme sáhli po DVD přehrávači Sony DVP-S7700 (10 bitů video D/A, 96 kHz, 24 bitů D/A a přes televizor vyzkoušeli i Bluetooth. Napojení televizoru proběhlo zcela bez problémů v okamžiku, kdy jsme na liště spustili párovací režim. Mimochodem pokud používáte dálkový ovladač lišty, změnu hlasitosti na televizoru nevidíte (alespoň v našem případě), jen ji slyšíte. A nevidíte ji ani na liště, tedy pokud nejste přímo nad ní, kde je pásek s LED animující různé funkce, včetně hlasitosti či vypnutí. Jakmile jsme hlasitost regulovali přes ovladač televizoru, oznámení se už na obrazovce objevilo.

A když jsme u Bluetooth – z televizoru jsme se na ni napojili bez problémů, při pokusu napojit se z mobilu se ukázalo, že ji nelze spárovat a mobil psal, že vyžaduje aplikaci. První pokus jsme udělali se Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) a právě tam bylo oznámeno, že vyžaduje aplikaci, druhý s TCL 30+ (Android 12). V tomto případě mobil oznámil, že zařízení nelze spárovat.

Právě absence volného (přímého) přehrávání muziky z mobilu je tou největší vadou jinak šikovné zvukové lišty TCL. Nicméně pokud na mobilu máte klasický audio výstup na sluchátka, můžete ji připojit přes konektor typu jack.

Subwoofer není nijak velký, vyzařuje do podlahy a má příjemně mohutné, na konci gumové nožky. Bassreflex směřuje na zadní stranu, kde je i připojení 230 V přes tradiční dvoužilovou šňůru. Nic se nenastavuje, není tu žádné rozhraní a vidíte pouze tlačítko Pair pro napojení na lištu. U nás nebylo zapotřebí ani to a subwoofer se při prvotní instalaci na lištu napojil zcela automaticky. Dlužno ještě říci, že subwoofer bohužel nemá síťový vypínač, pouze se uvádí do pohotovosti.

Dotykové ovládání, výborná „dálka“

Dotykové ovládání je umístěno na horní straně lišty, přední stranu s reproduktory kryje nesnímatelná kovová mřížka a celek vypadá překvapivě elegantně, což platí i o subwooferu. Říkáme „překvapivě“, protože to podle fotografií na stránce TCL takto nepůsobí. Barva lišty je označena jako temný titan („dark titanium“), což sedí.

Ovládání na liště představuje pět tlačítek a vedle hlasitosti a Bluetooth, jsou tu zapnutí/vypnutí a přepnutí vstupu (jak vidíte, je bez Play/Pause). V ceně ale dostanete i výtečný dálkový ovladač a tady je už pochopitelně možností podstatně více. Navíc je jeden z nejlepších, které jsme v poslední době viděli.

K dispozici jsou přímá tlačítka některých potřebných funkcí, typicky noční režim, u běžného televizního vysílání někdy oceníte režim pro zvýraznění dialogů. Ekvalizér je přednastaven na několik voleb (Standard, Movie, Music…), odlišnosti jsou někdy patrné, jindy nikoli, takže obvyklý mix ze kterého si nejspíše vyberete. Sáhnout můžete i po virtuálním prostorovém režimu.

Ovládání na liště a výrazný informační pásek s animovanými LED. Foto: autor

Jaká je? Opravdu dobrá, jen škoda polovičatého Bluetooth

V případě TCL S55H se přímo nabízí srovnání s Bose TV Speaker (test na digirevue.cz), která je sice bez subwooferu a dnes stojí i méně. Autor článku pochopitelně nemůže srovnávat, protože je má s odstupem, ale papírově vzato to konkurence je. A když jsme u ní. Při výběru nezapomeňte na to nejdůležitější a prvotní! Tím samozřejmě není to, jak lišta hraje, ale to, jaké má možnosti připojení a zda vám vyhovují, či nikoli. Tohle je u „soundbarů“ naprosto klíčové, protože jsou v tomto ohledu omezeny, a to i ty mnohem dražší. Pochopitelně to není ani zesilovač, ani receiver, tedy zesilovač s rozhlasovým tunerem. Navíc napojení přes HDMI vyžaduje mít na rozhraní ARC, tedy zpětný audio kanál a pokud ho váš televizor nemá, nebude to funkční a musíte sáhnout po „analogu nebo digitálu“. Nebo po Bluetooth, ale to je ještě problematičtější. Naštěstí náš referenční televizor podporuje řadu jejich profilů, takže problémy nebývají a nebyly ani v tomto případě.

A jaká tedy zvuková lišta TCL S55H je? Klasicky na hudbu moc ne i když i tady překvapila výborným stereo efektem a jistou prostorovostí vytaženou ze sterea. U běžného televizního vysílání je to tradiční, možná o trochu lepší standard (samozřejmě záleží na vaší TV, ale vyšší audio výkon se u autora jasně projevil), u filmu už jsme však byli přece jen jinde. Prostorový zvuk typu 5.1 dokázal často lištu velmi slušně rozehrát, znát byl i jistý prostorový efekt zejména v přední části a i přes danou jednoduchou kanálovou konfiguraci se zážitek z filmu jasně umocňoval (zkoušeno mj. i Disney+).

Za nás TCL S55H plní, co slibuje a i když rozdíl při běžném televizním vysílání u vás možná nebude takový, na filmové produkci se jasně a zřetelně projevil. A ještě jedné věci jsme si všimli: při kvalitním vstupu dávalo TCL lepší výsledek (ideální bylo filmové 5.1), což na druhou stranu nepřekvapí. Nicméně otázku, zda je 7.490 Kč za „soundbar“ k televizoru málo nebo hodně, si musí každý zodpovědět sám.

Hodnocení

  • PRO: analogový i digitální audio vstup, noční režim, výborný dálkový ovladač i systém ovládání, přes USB přehrává i FLAC HD
  • PROTI: chybí přímé přehrávání z mobilu přes Bluetooth, subwoofer bez síťového vypínače