Máme tu něco, co se u nás – bohužel – prakticky netočí. Podle zpráv to zatím, což zdůrazňujeme, reálně uvidíme na přelomu měsíce, vypadá na hodně opomíjený kus moderní české historie a také hodně sporný kus. Je zajímavé, i když nepřekvapivé, že ho točí (a platí) Francouzi…

Doba tzv. národního obrození (více Wikipedie) a zamilovaná pubertální Zdeňka, jejíž touha po lásce a svobodě vzdoruje záměrům „obrozenců“, kteří z ní chtějí vytvořit národní symbol. To říká Canal+ k jeho připravované minisérii mající šest dílů.

K TÉMATU:

Postavu Zdeňky, po boku J. Langmajera, V. Javorského, R. Mikluše, L. Nohy a J. Vlasáka, ztvárnila Antonie Formanová. Mladou hereckou generaci zastupují i Jindrová, Kadlec, Machuta, Hochman či Jelínek a obsazení ve vedlejších rolích doplňují Ludvíková, Stryková, Křenková, Fialová či Hampl. Režie prý moderně stylizované minisérie, která vznikla v produkci společnosti Canal+, se ujala Cristina Groșan a Matěj Chlupáček.

Dcera národa v podání Antonie Formanové. Zdroj: Canal+

Vedle nepochybné podzimní jedničky (premiéra na stanici Canal+ Action 29. září, na streamovacím Canal+ dne 30. 9.), budete moci vidět i britský komediální seriál „Detektoráři“ (The Detectoristes, od 2. 9.2024), který obdržel cenu Britské filmové a televizní akademie BAFTA, dále americký dramatický seriál s kriminálními a mysteriózními prvky Velký lov (Hunters, od 6. září) či premiéru druhé řady seriálu Billy the Kid (12. 9. 2024).