Během podzimu očekáváme, že provozovatelé vydražených sítí DAB+ budou usilovně budovat finální komerční vysílací sítě digitálního rozhlasu, aby se tak doplnila stávající celoplošná síť „A“ Českého rozhlasu. Podívali jsme se jaký je současný stav a jak můžeme z dostupných veřejných zdrojů odhadovat technickou připravenost komerčních provozovatelů.

V souvislosti s článkem „RTI cz vysílá v Praze z nové kóty na Strahově o tom, že bude tato nová kóta po zvýšení výkonu a přeladění v Praze součástí budoucí celoplošné sítě C jsme také napsali, že RTI již zprovoznilo vysílače Frýdek-Místek a Nové město nad Váhom (Velká Javorina).

Pozorní čtenáři nás však upozornili, že vysílače na Moravě dosud nevysílají. Následně nám tuto skutečnost potvrdila Andrea Jančová z RTI cz. Na oba moravské vysílače jim ČTÚ sice vydal individuální oprávnění (IO), avšak vysílání v celoplošné síti C dosud nezahájili.

Tímto se omlouváme všem čtenářům, kteří zkoušeli naladit kanál 9D v dosahu obou vysílačů. Autor zmíněného článku vyšel z informací na Vportále ČTÚ, kde se mimo jiné uvádí: „vizualizační portál slouží uživatelům jako pomůcka při porovnání telekomunikačních služeb. Obsahuje data z měření prováděných pracovníky v terénu a další typy dat, jako výpočty pokrytí na základě získaných údajů o parametrech vysílacích stanic“.

RTI cz vysílá z kóty Praha Strahov Přeladění na nový kmitočet až koncem roku

Jaký je stav přípravy vydražených sítí DAB+

Zjevně tady, u digitálního rozhlasu DAB+, údaje nevycházejí z naměřených hodnot, ale z hodnot vypočtených podle neupřesněné metodiky na rozdíl od předchůdce tohoto portálu digi.ctu.cz/dtv, který již byl vypnut (tam bylo možno volit buď pokrytí podle vyhlášky nebo ITU doporučení). K tomu nám ČTÚ následně upřesnil, že do Vportálu jsou u DAB+ zařazeny ty vysílače, na něž má provozovatel sítě vydána Individuální oprávnění (IO). To jsou data obsažená v databázi vysílačů a zobrazí se na vizualizačním portálu ČTÚ (Vportál). Obvykle pak velmi brzo po udělení IO zahajuje provozovatel vysílání.

V datech o jednotlivých sítích se tak objevují již zprovozněné vysílače, jakož i vysílače, pro něž bylo vydáno individuální oprávnění pro využívání kmitočtů, ale provozovatel ještě příslušný vysílač nespustil. Tím je ale možné na VPortalu už dnes vidět, jaké pokrytí budou mít některé plánované sítě DAB+, se všemi možnostmi, jak jsme je popsali již dříve.

Co nového umí VPortal od ČTÚ? Otestovali jsme nové funkce k DVB-T2

Aktualizace rozhlasového digitálního vysílání Vportálu proběhla 19. srpna 2024 a následující tabulka přináší tento přehled. Na úvodním snímku je potom znázorněno prozatímní pokrytí budoucích regionálních sítí na dosud přidělených kmitočtech o uvedených výkonech.

Tabulka vydaných IO pro komerční sítě DAB+ k 19.8.2024 (zdroj dat: ČTÚ)

Ještě bychom měli upozornit, že data výkonu ČTÚ Vportál se týkají maximálního povoleného vyzářeného výkonu a operátor může ve skutečnosti vysílat výkonem nižším. To má potom samozřejmě dopad i na znázorněnou pokrytou oblast.

K podstatnému rozšíření pokrytí jak celoplošných sítí, tak i regionálních dojde koncem tohoto roku, kdy končí většina individuálních oprávnění pro stávající komerční dočasné sítě.

Úvodní obrázek představuje současný stav vypočteného pokrytí regionální sítěmi 6,7,12,14 a16 k 19.8.2024. Zdroj: ČTÚ