Zatímco stanice ČT art uspořádala k výročí zahájení vysílání samostatnou prezentaci o níž jsme psali minulý pátek, jeho souputník v denním vysílacím čase, kanál pro děti ČT :D, nás informoval tiskovou zprávou. Pro rodiče školáků, kteří se první zářijové dny budou vracet dříve domů, bude třeba inspirací.

Už první školní den zahájí novou sezonu ČT :D, zábavně-naučný cyklus „My se máme“ s Danielem Stachem. Herec Luboš Veselý pak bude průvodcem seriálu o přírodě a mezigeneračních vztazích „Můj dědeček zálesák“ a poprvé se v programu déčka v dalších dnech objeví také pořady „Hravě to zvládneme!“ nebo „Elin supertajný deník“.

Všechny jsou tematicky spjaté s nadcházejícím ročníkem celoroční soutěže – tentokrát s názvem „Uka dobro!“

 

Žofka a Michal v seriálu „My se máme“ (Foto: Marie Anna Baráková, ČT)

Premiérové pořady hned od září

„My se máme“ se na obrazovkách objeví už již první školní den 2. září v 15:40 hod. s podtitulem: „…že máme vodáctví“. V šestnácti dílech pořadu představí jeho průvodce, známý popularizátor vědy, Daniel Stach s dětskými reportéry Žofkou a Michalem, oblasti, ve kterých jako národ vynikáme a jsou pro nás typické. Jednotlivé díly se budou zabývat například knihovnami, vědou, houbařením, turistkou, základními uměleckými školami, sportem nebo českým jazykem. Typické české remcání zastoupí animovaná postavička jménem „Remcal“.

Daniel Stach přibližuje zpracování pořadu: „Seriál skládá dohromady faktické informace a zážitky z terénu. Já se starám o to, aby děti měly přehled o tématu. Společně se s nimi podívám například na zajímavé vědce, kteří patří mezi největší světové osobnosti, třeba na jednoho z otců genetiky Gregora Mendela nebo na Martina Jínka, který může svou prací doslova změnit lidstvo. A Žofka s Michalem pak vyráží přímo za vědci do terénu a do laboratoře, aby se podívali, na čem a jak pracují.“

 

Dědeček „Zálesák“ a jeho vnuk Eda, který je také prvňáčkem (Foto: Marie Anna Baráková, ČT)

Třináctidílný seriál Můj dědeček zálesák začíná také první školní den v 16:55 hod. povídáním „Jak se chovat v lese“. S hercem Lubošem Veselým nadchne malé zvídavé diváky zajímavostmi o přírodě, ale také jim ukáže, jak obohacující a důležité jsou mezigenerační vztahy. Dědeček, srdcem zálesák je díky své přirozené moudrosti a vědomostem hrdinou nejen samotného pořadu, ale především svého malého vnuka.

 

Emilka a František to se skřítky hravě zvládnou (Foto: ČT)

Hravě to zvládneme! se na obrazovce pro děti objeví o dva dny později 4. září. Tento dvanáctidílný cyklus nabídne rady a tipy na zvládání prvních samostatných úkolů a činností v domácnosti.

Hlavními postavami jsou Emilka a František, kteří bydlí v rodinném domě s rodiči a babičkou. Když dostanou prastaré zápisníky plné praktických rad, objeví se skřítci Bacha a Todáš. Ti jim pomáhají zvládnout překážky, které se mohou objevit při nejrůznějších činnostech v domácnosti. S jejich pomocí tak přetvoří každou práci na zábavu. Zdolají koš prádla, úklid anebo třeba sázení rostlin na zahrádce.

 

Elin supertajný deník (Foto: Marie Baráková, ČT)

Elin supertajný deník

Je o holčičce Ele, která ve svých jedenácti letech spočítá rovnice o třech neznámých i hmotnost černé díry. Ale teď potřebuje spočítat něco těžšího: Jak vycházet se spolužáky, vyučujícími, rodiči a dalšími lidmi. Kamarádství, láska a fungování v kolektivu, to není snadná písemka.

„Seriál pro starší děti na téma komunikace, vztahů a duševní rovnováhy,“ říká ČT :D. Ela pak na stránkách svého deníku přemýšlí, jak jinak a lépe mohla situaci řešit.

 

Večerníček „Kdopak by se čertů bál (Foto: ČT)

Tradiční večerníčky pro každého

Od 1. října se odvysílá šest nových dílů večerníčku Kdopak by se čertů bál s hlasem Ivana Trojana.

Ve výrobě je nyní také dalších sedm večerníčků pro děti, například O pejskovi a kočičce, Příhody Brouka Pytlíka a Ferdy Mravence či pokračování příběhů jezevce Chrujdy i party ze Čtyřlístku.

„Večerníček je již jedenáctým rokem nejoblíbenějším původním pořadem pro děti na programovém okruhu Déčka. Jeho tradice se rodí na televizních vlnách ČST/ČT bezmála již šedesát let, příští rok si budeme připomínat jeho kulaté výročí. Mnohé tituly z bohatého archivu převážně animované produkce patří do zlatého fondu tvorby pro děti. Večerníček byl od začátku považován za titul určený dětem, ale během let se z něho stal multigenerační pořad, který propojuje celé rodiny. Za tajemstvím úspěchu mnoha z nich stojí nejen kvalitní literární námět, ale také originální výtvarný rukopis i kreativní a nápaditá režie. Proto jsem rád, že mohu říct, že přední talentovaní tvůrci z oblasti české animované tvorby podporují a rádi tvoří fenomén jménem večerníček,“ přibližuje programový dramaturg ČT :D, Miloš Zvěřina.

 

Soutěž s názvem „Uka dobro!“

Kromě právě ukončené letní soutěže nabízí Déčko i velkou, celoroční, do které se děti mohou zapojit každý měsíc s jiným úkolem. Letošní ročník s tématem „Uka dobro!“ zaměřeným na mezilidské vztahy začíná už 16. září a zároveň tematicky navazuje na premiérové pořady v televizním programu, o kterých jsme psali výše.

Monika Mrázová, projektová manažerka ČT D by ráda děti motivovala k budování dobrých vztahů: „Zároveň jim chceme ukázat, jak se mohou vypořádat s tím, co jim v této cestě stojí. V tom jim může napovědět mini pořad, který poskytne inspirativní návod, jak si poradit se záškodníky, jako je například závist, lhostejnost, stud, strach či pomluvy.“

 

Ukázka z webu Déčka (odchycená obrazovka: Václav Udatný)

Soutěže a web ČT D

Déčko není jen vysílání, jak naznačil předchozí odstavec. Je propojeno s webovými stránkami. Web je prostor, kde se děti mohou volně, a hlavně bezpečně pohybovat. Přináší různorodý obsah, kterým jsou nejen videa a hry, ale také kvizy, návody, interaktivní komiksy, pracovní listy a mnoho dalšího.

„Snažíme se děti podporovat v samostatném myšlení, odpovídáme na jejich otázky a učíme je o bezpečnosti na internetu. Za zmínku stojí také nové díly oblíbeného webového pořadu Žeprej, kde profesor Žeprej vysvětluje pojmy ze světa dospělých, nebo projekt Mistrovství Déčka v poezii, v němž chceme ukázat, že poezie nemusí být nuda,“ přibližuje Veronika Součková, manažerka webu Déčka.

 

ČT edu. (Odchycená obrazovka: Václav Udatný)

ČT edu

Se začátkem nového školního roku stojí za to připomenout i server ČT edu,  který je koncipován jako pomocník pro učitele a který jim přináší podporu a inspiraci pro výuku. Nabízí přes 12000 videí a více než 4000 pracovních listů.

ČT edu připravilo nový seriál Jak (si) vybrat střední školu. Všechny díly budou na webu dostupné během října s předstihem před podáváním přihlášek. Zaměří se nejen na úplný začátek při výběru vhodného oboru, ale také na případnou preferenci škol z více možností, na dny otevřených dveří, a dokonce i na studium v zahraničí.

 

Co si přát do nového školního roku?

Nejenom aby naše děti nosili ze školy dobré známky, ale aby se nepotulovaly po městských sídlištích v době volna. Když už nebudou sportovat, nebo mít jiné kroužky, tak aby si našly cestu k této stanici buď v televizi nebo na internetu.

Dětský program České televize je aktuálně druhým nejsledovanějším mezi evropskými veřejnoprávními televizními stanicemi. Vyplývá to z dat Evropské vysílací unie za rok 2023.

„Kvalitní obsah v televizi i na webu a také množství akcí a soutěží, které děti lákají ven od televize, jsou odrazem, co vše již jedenáctým rokem dětem a jejich rodičům přináší. Do dalších let bych Déčku přál, aby se tvůrcům stále stejně dobře dařilo hledat zajímavé náměty ke zpracování, a také zvídavé dětské diváky, které nadále bude bavit společné dobrodružství s déčkovými hrdiny,“ přeje generální ředitel ČT, Jan Souček.

Úvodní snímek: Screenshot z pořadu CT:D „Kdopak by se čerta bál“