V době povodní představují terestrické televizní a rozhlasové vysílače často jediný spolehlivý způsob, jak informovat veřejnost o vývoji situace. Ale ani vysílače nemusí odolat rozmarům počasí. Jak se operátorům dařilo držet provoz během posledních kritických dní?

Televizní a rozhlasové vysílání patří ke kritické infrastruktuře státu a potvrzuje to i obrovský zájem o povodňové zpravodajství České televize a Českého rozhlasu v posledních pěti dnech. Například zpravodajský kanál ČT 24 si od středy do neděle alespoň na tři minuty naladily více než čtyři miliony diváků a v sobotu i neděli tento program dosáhl celodenního podílu na dospělém publiku přes 17 procent, čímž se stal nejsledovanější televizní stanicí v zemi – před hlavními kanály Novy, Primy i sesterskou ČT 1. To vše by šlo vniveč, pokud by správně nefungovaly televizní vysílače, a zvláště ty v nejpostiženějších oblastech.

Na internet ani mobilní signál se v kritických místech nedalo spoléhat. Například mobilní operátor Vodafone ještě před víkendem rozesílal všem svým zákazníkům sms zprávu s upozorněním, že případné povodně můžou způsobit výpadky jeho služeb. „Tato omezení jsme připraveni okamžitě řešit, aby byla co nejmenší. Pro zvýšení bezpečnosti si stáhněte aplikaci Záchranka,“ nabádal Vodafone. To provozovatelé televizních a rozhlasových vysílačů si výpadky dovolit nemůžou, svým klientům garantují neustálý provoz a jak už bylo řečeno, terestrické vysílání je součástí kritické infrastruktury státu, na níž musí být spolehnutí právě v krizových situacích jako byla tato.

CRA povolaly desítky zaměstnanců

Proto jsou všechny důležité vysílače připojeny na více na sobě nezávislých zdrojích energie a ještě mají v záloze dieselagregáty, které automaticky naskočí ve chvíli, kdy vysílač detekuje výpadek elektrického proudu. Právě ty dostaly prostor během posledních dní na některých vysílačích Českých Radiokomunikací (CRA). K výpadkům televizního a rozhlasového vysílání podle Marcela Procházky, ředitele sekce regulace a právního oddělení CRA nedošlo, na některých lokalitách ale docházelo k výpadkům elektrické energie. „Kompenzovali jsme je dieselovými zdroji elektrické energie,“ uvedl Procházka na dotaz serveru Televizníweb.cz.

CRA řídí své vysílače vzdáleně z řídících a dohledových center, která jsou zálohována. „Nejvíce výpadků elektrické energie evidujeme v oblasti Krnova a Olomouce. Zásahy servisních týmů jsou prováděny za přísného dodržování bezpečnostních předpisů,“ popsal Marcel Procházka. Pro operátora do znamená vyslat do terénu techniky, protože většina vysílačů je bezobslužných, nikdo tedy na nich trvale nedrží fyzicky službu. Operátor tak musel dopředu připravit dostatečný počet zaměstnanců na neplánovanou víkendovou službu. „Přes víkend byli v práci nebo v pohotovosti desítky zaměstnanců v CRA, kteří zajišťují vedle vysílacích služeb také provoz ostatních telekomunikačních služeb CRA,“ přiblížil Marcel Procházka.

Digital Broadcasting řešil problémy na Moravě

V pohotovosti byl v uplynulých dnech i operátor Digital Broadcasting, který provozuje celoplošnou televizní síť 24. Kromě týmu expertů, kteří byli v zahraničí, byli všichni její technici podle ředitele vnějších vztahů Martina Roztočila v terénu. Největší problémy firma zaznamenala na Jesenicku, Slovácku a Zlínsku. „U všech základních vysílačů v případě výpadku zálohujeme a v případě dlouhodobého výpadku průběžně doplňujeme pohonné hmoty,“ přiblížil Roztočil. Firma nestojí jen za televizními vysílači, zejména na Moravě provozuje i analogové rozhlasové vysílače a její dceřiná společnost Broadcast Services se chystá vybudovat několik regionálních sítí pro digitální rozhlas DAB+.

Společnost Fiera touch, která stojí za televizní Regionální sítí 11 a rozhlasovou digitální Regionální sítí 13, podle svého majitele Pavla Hájka nezaznamenala žádný větší výpadek elektrické energie. „Výhodou je i to, že část infrastruktury je umístěna na vodárenských objektech, které jsou zálohovány agregáty. Došlo jen ke krátkodobým výpadkům a ty vykryje systém zálohy. Zatím všude jedeme bez delšího výpadku,“ uvedl Pavel Hájek na dotaz serveru Televizníweb.cz. „Naštěstí nemáme infrastrukturu v nejpostiženějších regionech. Ostatní lokality jsou stabilní,“ dodal s tím, že operátor má nepřetržitý dohled nad sítí a systém alertů sleduje vždy jeden člověk.

Další operátoři měli krátké výpadky proudu

„Od víkendu jsme preventivně do této středy připravili jednoho člověka navíc s vybavením a agregátem, který by případně vyrazil na místo výpadku – zatím to naštěstí zůstalo nevyužito,“ konstatuje Pavel Hájek. Další operátor regionálních televizních a rozhlasových sítí, plzeňská společnost RTI cz, měl podle Andrey Jančové štěstí, že se jeho regionu extrémní počasí vyhnulo. „Ze soboty na neděli jsme zaznamenali drobné výpadky způsobené počasím na kótě Karlovy Vary. 10 minut běžel záložní zdroj na jihu Čech na Javorníku,“ přiblížila office managerka RTI cz s tím, že víkendovou pohotovost měl operátor standardní ve dvoučlenném týmu. „Předpověď pro náš kraj byla na rozdíl od jiných částí země poměrně příznivá. Škody jsme nemuseli odstraňovat,“ dodala Andrea Jančová.

Podobně na tom byla i společnost Joe Media, která provozuje analogové i digitální rozhlasové vysílače především v českých regionech. „Vzhledem k tomu, že vysílače máme zejména na kopcích či jinak vyvýšených místech, tak žádné závažné problémy s deštěm v podstatě nemáme. Na dvou kótách došlo k dočasnému krátkodobému výpadku proudu, takže aktuálně na našich cca. 32 vysílačích řešíme dva výpadky proudu,“ popsal pro Televizníweb.cz majitel společnosti Miroslav Pýcha. „Dnes zřejmě nebude vysílání ze studia z Opavy, protože tam voda stoupla natolik, že nejde proud ani internet, takže bude zaskakovat vysílání z Pardubic,“ dodal k pondělnímu vysílání svých rádií.

Ano Joe Media nemusela odstraňovat žádné škody způsobené rozmary počasí. Tedy až na jednu maličkost. „V pražském sídle našeho rádia díky odfláknuté práci pokrývače nám trochu zatéká úžlabím do podkroví,“ přiblížil Miroslav Pýcha.