S cílem podpořit zavedení chytrých telefonů s příjmem 5G Broadcast v Evropě vytvořili členové Evropské vysílací unie (EBU) a Broadcast Networks Europe (BNE sdružení evropských operátorů vysílacích sítí), s podporou výrobce chipů Qualcomm Technologies pracovní skupinu k vytvoření společného přijímače. Vytvoření profilu přijímače je milníkem pro zavedení smartphonů s funkcionalitou příjmu 5G vysílání v Evropě.

Spolupráce mezi hlavními evropskými vysílacími společnostmi a provozovateli vysílacích sítí na harmonizaci požadavků na přijímač 5G Broadcast představuje klíčový pokrok pro ekosystém 5G Broadcast a pro zpřístupnění tohoto způsobu vysílání široké veřejnosti.

5G Broadcast (5G BC) je připraven ke komerčnímu nasazení již od začátku roku 2023 a neexistence přijímačů na trhu je poslední překážkou rozvoje. Standardizace byla z velké části dokončena a již byly vyvinuty první prototypy chytrých telefonů včetně základních funkcí 5G BC. Několik let probíhá zkušební provoz předních vysílacích společností v Evropě, se kterými začala v roce 2020 rakouská ORF (viz náš článek). Do testů se zapojily u nás České radiokomunikace.

Televize bez SIM karty i v autě? Smartphone s 5G Broadcast to umí

Letošní sportovní události – příležitost pro 5G BC

V posledních týdnech rozsáhlé olympijské demonstrační vysílání 5G BC ve Francii se stovkami spotřebitelských zařízení nebo testování během fotbalového EURO v Německu představují klíčový vývoj směrem k uvedení na trh. Ve Francii byla iniciátorem vysílání společnost TDF, která ve spolupráci s upravenými mobily Xiaomi Mi13 s Qualcomm middlewarem distribuovala 250 těchto mobilů vybraným uživatelům během olympijských her. Nabídla vysílání televizních programů jako France TV, nebo Arte a rozhlasové programy France Info a France Bleu. Televizní služby byly v 720p nebo 1080p, podle momentálně dostupného pásma.

Mobilní přijímač 5G Broadcast při testech TDF na LOH v Paříži (foto: TVBEurope)

V roce 2025 se připravuje spuštění 24hodinové demo služby v pěti hlavních městských oblastech v Itálii, což dále urychlí implementaci 5G Broadcast do rozvojových plánů klíčových výrobců.

Definovat evropský profil tak jasně ukáže všem výrobcům čipových sad potřeby trhu v Evropě. Zapojené subjekty, které spolu vytvářely navrhovaný profil, jsou France Télévisions a TDF z Francie, RAI a EITowers z Itálie, Media Broadcast z Německa a ORS z Rakouska. Tato skupina dokončila profil přijímače 5G Broadcast pro Evropu a předložila jej 5G-MAG, průmyslové asociaci, která mimo jiné dohlíží na vývoj a údržbu specifikace 5G Broadcast (ETSI TS 103 720). Profil je veřejně dostupný a otevřený pro kontrolu a zpětnou vazbu od evropského televizního průmyslu.

Společným cílem je přidat tento profil do další verze specifikace ETSI, aby byly jasné evropské požadavky na profil, který zajistí harmonizaci v celé Evropě a aby nová verze standardu umožnila a povzbudila výrobce čipových sad k začlenění profilu do svých plánů vývoje.

Požadavky na 5G BC

Mezi požadované parametry patří: kmitočtové pásmo downlinkui: 606 – 698 MHZ při pracovním pásmu kanálu 108, přičemž poslední návrhy z 5.9.2024 jej doplňují na celé pásmo 470 – 698 MHz, což by mělo zahrnout i americké pásmo pro tyto služby. Dále je to podpora příjmu s duálními anténami, protokoly a rozhraním na bázi MBMS, RTP, DASH, TS přes IP, HLSW. Následně pak kodeky H.264, H.265 H.266 (vvc), jakož i MPEG-2 TS. Rozhodně nemůže být vynechán FTA (neplacený příjem) a ROM (mód jen pro příjem) s podporou multifrekvenčních MFN i jedno frekvenčních SFN sítí.

Znázornění příjmu celulární sítě při dvojsměrné komunikaci a vysílací jednosměrné sítě v mobilním telefonu (Zdroj: prezentace Klaus Kuehnhammer pro 5G-MAG)

5G Broadcast, definovaný standardy 3GPP, je vysílací standard a je určen pro provozovatele vysílacích sítí. Celá prezentace k výše uvedenému obrázku je k dispozici jako video na youtube. 5G BC není založen na 5G nebo LTE buňkové struktuře nebo proto, aby byl do ní integrován. Vysílá přes existující věže vysílačů ve formátu, kterému rozumí mobilní telefony. Celý ekosystém vysílání těží z harmonizovaných technických požadavků na zařízení koncových uživatelů (mobilní telefony), aby byla zajištěna kompatibilita v celé Evropě, což také umožňuje obchodní modely pro provozovatele vysílání a provozovatele vysílacích sítí.

Vysílání varovných hlášení

Zejména v těchto dnech, kdy při velkých povodních docházelo k výpadkům mobilního signálu, systém 5G Broadcast umožní provozovatelům vysílacích sítích dosáhnout na mobilní telefony z vysílacích věží. Ty mají zejména tu přednost, že i při výpadcích energetické sítě jsou vysílače zálohovány generátory a aktuální zprávy o situaci v postižených oblastech tak najdou své konkrétní adresáty na mobilních telefonech i při nefunkční mobilní síti. V současné době je aktualizován sytém varovných hlášení ve standardech ETSI se zacílením na oblast menší než 1 km2. O principech jsme psali  v tomto článku. K tomu je vyvíjen čip firmou Frontier určený pro příjem DAB+.

Pro 5G BC je postup odlišný a vychází z speciálních zpráv (SIB 12), které jsou integrovány do servisních služeb standardů 3GPP a vysílače tak, aby mohly být zobrazeny na uživatelském přijímacím zařízení. Na vývoji se v současné době podílí skupina 5G-MAG a první představení bylo na letošním světovém mobilním sympoziu v Barceloně, z něhož je také následující krátké video.

5G BC také na IBC  2024

Na letošním mezinárodním veletrhu v Amsterdamu společnost 5G Broadcast Collective ve spolupráci se společností XGen Network nabízela předvedení technologie 5G BC zájemcům přímo u nich včetně aplikací nouzových výstražných hlášení. Vzhledem k tomu, že XGen je společností, která experimentálně provozuje tento systém v americkém Bostonu, nedá se předpokládat, že by jejich předváděná technologie byla kompatibilní s evropskými standardy, když i šířka TV kanálu je odlišná. Přesto je to zajímavý posun, zejména proto, že v jejich skupině je začleněn i výrobce čipů Qualcomm, čímž by se mohly začít tyto čipy konečně masově vyrábět.

Nezbývá než se vrátit do Evropy, kde Lars Backlund, generální tajemník BNE, ještě před IBC řekl: „BNE podporuje vysílání 5G jako součást našeho inovačního plánu. Kromě zabezpečení spektra a spolu se zaváděním a investicemi do přenosové infrastruktury vysílání 5G podporují provozovatelé vysílacích sítí také rozvoj životaschopného ekosystému mobilních telefonů. Nezbytným prvkem k dosažení tohoto cíle je mít společný profil přijímače v celé Evropě.“

 

Zpracováno a doplněno podle broadbantvnews a EBU, včetně úvodního obrázku.