V popředí zájmu na letošním veletrhu IBC v Amsterdamu byly umělá inteligence (AI), cloudová řešení, OTT a streamování, reklamní technologie a další. Přesto si našly své místo i další inovace v oblasti vysílání, které dnes pomalu přechází nebo je doplňováno streamováním, nebo i automatizovaný systém varovných hlášení v digitálním rozhlase. Dnes se podíváme na novinky v digitálním vysílání videa, které se týkaly 5G Broadcast a DVB-I/DVB-NIP.

Stánek v hale 1, projektu DVB, hostil ukázky nejnovějších DVB řešení pro poskytování a objevování televize na bázi IP a samozřejmě jeho zástupci vystupovali na různých konferenčních seminářích. Projděme si postupně vývoj a nasazení této technologie v Evropě.

Co je DVB-I

Jednoduše řečeno, je to internetově zaměřený mechanismus pro signalizaci a vyhledávání televizních služeb, ať už jsou poskytovány prostřednictvím širokopásmového připojení nebo vysílání. Výsledkem je, že tyto služby jsou prezentovány jednotným způsobem na jakémkoli připojeném zařízení – od televizorů po osobní spotřebitelská zařízení.

Zejména pro vysílací společnosti umožňuje DVB-I vytvořit novou generaci volně šířeného obsahu, včetně síťového programového průvodce, který může pomoci s přechodem lineárně orientovaných diváků na streamování (ať už v domácnostech pouze s IP nebo během vypnutí vysílání). Streamování lze použít pro inovace na úrovni kanálů, jako je UHD, zvuk nové generace, vyskakovací a tematické kanály atd.

Provozovatelé vysílání tak mohou přijmout flexibilní a hybridní využití nejvhodnější doručovací sítě založené například na oblíbenosti služeb nebo hustotě osídlení cílových oblastí.

Ukázka DVB-I web přehrávače je na: dvb-i.tv/ibc2024, kde po volbě Smartphone nebo tablet/PC budete přesměrování na ukázkovou stránku: aws.onscreenpublisher.co.uk, kde si můžete nastavit parametry a přehrát připravené programy.

DVB-I v Italii

Tržní tedstování začalo koncem roku 2023. Je založen na konceptu společnosti Mediaset. Účastní se 60 kanálů od více jak 10 vysílatelů. V obchodní síti je k dispozici více modelů televizních přijímačů pro ověření. Je za jištěn bezpečný přístup k centrálnímu seznamu služeb (CSR- Central Service Register) pro autorizované vysílatele a poskytovatele této služby. Samostatnou ukázku CSR na svém stánku předváděla i firma Kineton společně s testovacím prostředím pro validování přijímačů, které jsou zúčastněny na testu.

DVB-I v Irsku

Celonárodní platforma volně přístupná platforma Saorview rozjela potvrzování konceptu ještě před širším veřejným testováním. Cílem je hybridní platforma příští generace. Přímo z EPG je možný opožděný příjem z STB a přes aplikaci RTE Player. Přítomnost služeb je uvedena na seznamu služeb a je podporována jejich významnost.

DVB-I v Německu

O vývoji jsme podrobně psali v tomto článku. Dnes pilotní německý projekt vstoupil do druhé fáze a všichni zúčastnění připravují komerční pokusné vysílání. Regulační orgány svolaly kulatý stůl, aby se zvážilo podnikání a regulační příprava směrem k pravidelnému provozu DVB-I v Německu. Pracovní skupina německé DVB-I platformy pracuje na implementačním profilu. Německé WDR a bmt zdůraznily na stánku EBU důležitost regionálních programů, zatímco ZDF ukázala intuitivní přechod mezi živým vysíláním a streamováním na vyžádání (VoD). K propojení DVB-I a 5G Broadcast se vrátíme v závěru tohoto článku

Vylepšený volný příjem (FTA) přes satelitní TV

Dva velcí evropští satelitní operátoři rozjeli služby na bázi DVB-I. SES zobrazuje seznam služeb DVB-I distribuce přes satelit, což umožňuje okamžité nastavení kanálu, objevování nového kanálu a odstranění neaktivních.

Demo DVB-I pro neplacenou satelitní službu na stánku DVB na IBC 2014 (zdroj: dvb.org/news)

Eutelsat ukazuje v Sat.tv Connect pokročilou správu seznamu služeb, obohacená metadata a intuitivní EPG s podporou DVB-I a HbbTV. Sat.tv Connect představuje rozšíření dosahu stávající bezplatné služby Sat.tv na nové generace připojených televizorů s integrovanými satelitními tunery. DVB-I se používá k umožnění jednotného, ​​bezproblémového objevování obsahu a poskytuje obohacené EPG, které vylepšují zákaznickou zkušenost. Také zobrazuje DVB-I v kombinaci s DVB-NIP pro DTH nové generace: zážitek z více obrazovek a více místností.

DVB Native IP (DVB-NIP)

O tomto celém systému jsme se zmínili již v loňském článku o Post IBC – pravidelné akci společnosti ABEX. Dnes přinášíme další rozšířené informace. Základní systémový přehled poskytuje následující obrázek převzatý od DVB.

Principiální schéma distribuce DVB-NIP (Zdroj: dvb.org)

Zde následuje podrobnější popis jak vše funguje podle jednotlivých  1 – 5 kroků:

  1. Obsah pro živé vysílání nebo na vyžádání (VoD) je kódován DVB-AVC, DVB-DASH a pakety jako unicast v streamovacím formátu ABR (Adaptivní Bitová Rychlost) jsou také využity pro OTT služby přes širokopásmové sítě.
  2. Unicast DVB-MABR je zapouzdřen do multicastu v konstantním toku, jehož stálá šířka pásma umožňuje přenos širokopásmovými sítěmi.
  3. Tato multicastová data, přes DVB-GSE (DVB Generic Stream Encapsulation) umožňují jejich přímý přenos přes DVB-S2X nebo DVB-T2 fyzickou vrstvu. Pro snazší přechod z existujících DVB sítí, je možno použít jako opci zpětně kompatibilní mód místo DVB-MPE (Multi-Protocol Encapsulation) aby se doručení mohlo uskutečnit pomocí známého MPEG-2 transportního toku, jako je tomu u DVB-S2/T2.
  4. DVB-S2X/S2/T2 jsou fyzické přenosové vrstvy, které spoléhají na druhou generaci DVB modulačních schémat a umožňují použít stávající infrastrukturu.
  5. Na přijímacím místě rozeznávám 2 druhy přijímacích bran DVB-NIO. Jsou založeny na existující, a tudíž nákladově efektivní, přijímačové technologii a umožňují další přenos přes wifi na jakékoli připojené (na internet) zařízení včetně chytrých telefonů. Profesionální přijímací brány mohou tak obsloužit veřejná místa, mobilní prostředí nebo dokonce být zdrojem pro 5G sítě, zatímco uživatelské přijímače obsluhují velké/hlavní televizní obrazovky jako doplněk k mobilním zařízením. Obsahový průvodce může být získán pomocí DVB-I, s připojením nebo i bez něj k internetu.

Proč DVB-NIP

DVB-NIP umožňuje doručování OTT na základě standardů ve vysílacích sítích DVB. Snižuje náklady a složitost distribuce médií tím, že umožňuje použití jediné konvergované platformy pro napájení IP i vysílacích sítí. Zlepšuje také udržitelnost odstraněním duplicitních relací streamování. Mezi typické aplikace patří domácí multiscreen, jako modernizovaná satelitní DTH platforma umožňující doručení na všechny obrazovky včetně mobilů a veřejné přístupové body, jako hotspoty pro vysoce kvalitní lineární OTT během provozních špiček a PVoD (Pushed VOD) mimo špičky. V oblastech, kde není vybudována dostatečná širokopásmová infrastruktura pro distanční učení, mohou pomoci právě DVB-NIP veřejné brány a tak za vládní pomoci dostanou děti zpět do škol.

5G Broadcast v Amsterdamu

Technologie 5G Broadcast je připravena k nasazení, standardizace je prakticky dokončena a zkušební provoz probíhá již několik let. O postupu a sjednocování hlavních hráčů evropského (a dokonce i amerického) trhu jsme již základní informace uvedli v nedávném článku

Konečně 5G Broadcast v přijímacích zařízeních! Evropští hráči spojují síly pro smartphony

A protože se veletrh IBC koná v Amsterdamu, tak průběžné 24hodinové vysílání 5G BC přímo z výstavního areálu zajišťoval holandský vysílatel veřejné služby NPO a poskytovatel technických služeb Broadcast Partners, což pobočka operátora Celnex. NPO se v minulém roce 2023 rozhodla spolupracovat na aktivitách 5G Broadcast s cílem dále definovat vysílací služby a schopnosti spolu s dalšími předními vysílacími společnostmi v Evropě. Vysílací společnost předvádla schopnosti 5G BC během IBC, což bylo technicky umožněno NPO právě zmíněmým poskytovatelem síťových služeb FM a DAB+ Broadcast Partners a dodavateli rakouském Nakolos ve spolupráci s ORF a italských společností SYES a COM-TECH.

Byly vysílány dva kanály NPO 1 a NPO 3FM ze 150m vysílací věže centra veletrhu RAI Amsterdam. Toto pokusné vysílání také posloužilo k optimalizaci vysílacích parametrů, podobně jako vícekrát zmíněné testy Českých Radiokomunikací. Zajímavý poznatek zmínil Jildert de Groot, Chief Technology Officer at NPO: „I když mnozí z nás spoléhají na internet jako na záchranné lano, vysílání je stále nezbytné pro nouzovou komunikaci díky své robustní nezávislé síti, vysoké dostupnosti a nižší zranitelnosti vůči kybernetickým útokům.“ První chytré telefony se základními funkcemi 5G BC jsou již vyvinuty a na veletrhu byly představeny. Podle našich informací získaly tyto telefony i České Radiokomunikace, které plánují další testy 5G Broadcast. Takže alespoň v této oblasti držíme s Evropou krok.

Propojení 5G BC a DVB-I

Již v březnu 2024 bylo během DVB World 2024 představeno první standardům vyhovující demo vysílání 5G BC na světě integrovaného do rámce služeb DVB-I na komerčním smartphonu. Pro zájemce uvádíme obrázek o propojení jednotlivých celků z IBC technických přednášek.

Na obrázku je znázorněna Implementační architektura 5G BC v DVB-I (Zdroj: IBC Technical Papers)

Přenosy vysílání 5G z věže vysílače Ismaning/Mnichov byla přidána jako instance služby do seznamu služeb DVB-I s aktualizovaným klientem DVB-I tak, aby vybral služby zahrnuté v signálech 5G Broadcast. Signály vysílání 5G byly začleněny do seznamu služeb německého pilotního projektu DVB-I, přičemž instance pro vysílání 5G jsou s nejvyšší prioritou, a tedy vybrány přijímači schopnými vysílání 5G, ale běžné televizory nebo chytré telefony je budou ignorovat.

Uvedená architektura neumožňovala začlenit zařízení do stávajícího seznamu služeb německého pilotního projektu DVB-I. Aby bylo možné adresovat aplikaci 5G, byl implementován mezikrok prostřednictvím tzv. aplikace pro prezentaci médií, která je integrována do seznamu služeb. Tato změna byla připravena právě pro veletrh IBC. První testy ukazují proveditelnost a výhody integrace 5G s DVB-I a dokumentují, jak se DVB-I a 5G Broadcast vzájemně doplňují a jsou synergické technologie.

Úvodní foto: Václav Udatný