Projekce na velmi krátkou vzdálenost znamená, jak často zdůrazňujeme, cestu k obří úhlopříčce bez televizoru a jakýchkoli stavebních úprav a tahání dlouhých kabelů. Máme pro vás další z takovýchto zařízení opět bez televizních tunerů.

Za 61.990 Kč, což v této kategorii znamená, že patří k těm dražším, dostanete v přirozeném rozlišení Ultra HD (4K) pracující projektor se zvukovým systémem pocházejícím od Harman Kardon. Jeho konkurenci může představovat například i výrazně levnější Epson LS650 (50.000 Kč), který je taktéž laserový, byť pracuje se systémem 3LCD (zde DLP). Na druhou stranu není 4K a nemá konektor RJ-45, což pro někoho může být zásadní. U Viewsoniku jsme o patnáct tisíc výše a jak vidíte, už i v jiné kategorii. No a pokud si nevybavujete, co to vlastně ta projekce na velmi krátkou vzdálenost je, můžete si ji osvěžit v samostatném článku.

Viewsonic X2000B můžete mít v černé nebo bílé barvě a výrobce hovoří o provozu v nejvyšších režimech 1080p@60Hz a 4K@60Hz, což představuje udané rozlišení, následuje „p“ jako progresivní, tedy neprokládané, a daná obnovovací frekvence obrazu, která je standardní.

Vzdálenost projektoru od plátna má být, pro 254 cm úhlopříčky (100″), 23 cm, ostatně vidíte to hned na úvodním snímku a takto se také vzdálenost měří (do té skutečné je nutno ještě započítat nějaké ty centimetry k objektivu). Výrobce udává, že můžete jít od 8,2 cm do 52 cm, na což dostanete i šablonu (vzdálenost kontra výsledná úhlopříčka), a projektor prostě takto posadíte před stěnu, plátno. Výsledný rozsah úhlopříček následně jde od 165 cm (65″) až do 381 cm (150″).

Po jednoduchém umístění následuje seřízení projektoru, což, citujeme výrobce: „…je snadné díky nastavení 4 rohů a 60bodové korekci. Nastavení 4 rohů poskytuje dokonale tvarovaný obraz shora, zespodu, ze strany nebo z jakéhokoli jiného úhlu. S 60bodovou korekcí lze promítat i na zaoblené plochy a překonat tak limity vašeho prostoru.“

Praxe je ovšem jiná a zdaleka ne tak jednoduchá! Pravdou ale je, že pokud si s korekcí vyhrajete, můžete ji mít skoro dokonalou. Jen počítejte s tím, že projektor vám v tom nijak nepomůže, chybí i ta nejzákladnější korekce přes automatiku.

Vše si ještě doplňme o parametry objektivu, který je fixní (F3,2 a f2,335 mm) s možným posunem o 140 % +/-5 %. Pozor na zabudovanou laserovou lampu, tedy zdroj světla, která sice disponuje ochranou zraku (obvyklé automatické přerušení přívodu), ale výrobce upozorňuje, že je v základu vypnutá, což se ale nepotvrdilo. Nicméně ochrana zraku je udělána zcela jinak, než u konkurence a nejsme si jisti, že lépe. Světlo vycházející z projektoru se totiž jen utlumovalo a objevilo se příslušné upozornění, že ochrana zraku je aktivní a že ji můžete vypnout stiskem libovolného tlačítka.

Nastavení světelného toku pracuje ve třech stupních (s výjimkou nejvyššího neudán), tlačítko na DO není a změníte ho pouze hluboko v menu. Jde o režimy standardní, ekologický a, jednoduše řečeno, plný výkon, který byl často zapotřebí za dne; v tomto počasí stačil standardní. Hlučnost projektoru je udána na 32 dB (režim Normal), pokud přejdete na Eko dostanete se na 30 dB. Pro plný výkon udána nebyla, projektor byl někdy v tomto okamžiku slyšet na pozadí, což bude nejspíše otázkou zvyku.

Obří úhlopříčka? Co zkusit televizi přes projekci na velmi krátkou vzdálenost?

Zvláštní byla instalace, která v našem případě představovala přechodné umístění na konferenční stolek přisazený k výbornému mobilnímu projekčnímu plátnu Epson Silk Screen ELPSC26 se kterým nejen tyto projektory testujeme.

U Viewsoniku instalace bohužel představuje méně než základ (umístění, jazyk, připojení k internetu, atd.). Chybí – bohužel – i to nejzákladnější seřízení, ale projektoru toho v tomto ohledu chybí vícero.

Jakmile naběhne úvodní domovské menu máte pocit, že „smart“ bude prima, aplikací bude dost a vše bude zalité sluncem.

Bohužel a i k tomu se dostaneme. Projektor sice má na objemném vnitřním disku adresář nazvaný „Android“, ale tento o. s. nepoužívá a vlastně ani žádný známý (nezjištěno). V seřízení obrazu vám nijak nepomůže a vše si musíte udělat sami, což bychom u projektoru za tyto peníze nečekali. Když se následně ještě ukázalo, že mezi aplikacemi vlastně prakticky nic není a nic není ani v jakési místní knihovně aplikací, napojili jsme projektor na vnější zdroj a testovali ho tradičně.

 

Ovládání podprůměrné, menu nastavení obsáhlé, ale špatně uspořádané

Na projektoru je pouze tlačítko zapnutí, vypnutí, resp. probuzení a uvedení do pohotovosti. Ovládání se tak odehrává přes „dálku“, která v našem případě (možná problém kusu) nebyla zcela spolehlivá a někdy bylo zapotřebí druhého zmáčknutí.

Menu nastavení najdete buď přímo na domovské obrazovce (foto níže), vyvolat ho ale můžete i při přehrávání a jak tato nabídku vypadá, vidíte výše. Menu je zkrátka po ruce vždy, problémem je však pořadí položek a na ergonomii Viewsonic zjevně příliš nedá. Kdyby bylo několik tlačítek základních funkcí na dálkovém ovladači, dalo by se nad tím mávnout rukou. Ale s výjimkou ostření, které moc často nepotřebujete, tu není nic, takže…

To, co jsme za provozu nejvíce potřebovali, tedy úpravu světelného toku po ruce není a musíte dosti hluboko do menu. A protože za provozu měl – tu a tam – projektor chuť trochu si rozhodit korekce (možná skutečně problém kusu), hodil by se přímější přístup i k nim. Z tohoto pohledu je výtečně umístěná třeba funkce vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. V každém případě je ovládání tak za tři mínus, někdy spíše za čtyři.

 

Do multimédií se dostanete buď přes prohlížeč souborů (File Management) nebo vám může být, po zasunutí USB paměti, automaticky nabídnut její výpis. To už záleží na tom, jak moc si rozumí s projektorem, ale v případě Kingstonu nebylo třeba nic řešit. Foto: autor

Součástí i multimédia a… „smart“ funkce

Tak tady jsou, chce se říci…

Těžko za ně, pochopitelně, považovat prosté přehrávání multimédií, ale zrcadlení obrazovky z mobilu a obousměrné Bluetooth Audio už ano. Tohle je také to jediné, co tu najdete, protože aplikace tu prakticky nejsou a aplikační knihovna doslova zeje prázdnotou.

Vezměme to postupně.

Součástí projektoru je kupodivu i jednoduchý multimediální přehrávač. Moc formátů neumí a hlavně neumí na rozkoukaný pořad navázat a přehrát ho s titulky. Jak vypadá, vidíte na snímku výše, pohyb po přehrávaném pořadu je dělán klasicky přes rychlé přetáčení, není tu ani skok na pozici.

Zrcadlení představuje pouze Google Chromecast, nikoli obecný Miracast, a zkoušeli jsme ho s výtečným mobilem střední třídy, Samsung A54 (test). A protože ke Chromecastu ještě potřebujete kompatibilní aplikaci vyzkoušeli jsme jich raději několik. I když se telefon na projektor napojil, nikdy se na něm žádný obraz neobjevil. Aplikace byly zjevně v pořádku a kompatibilní, propojení taktéž nebo alespoň nic nehlásilo.

Viewsonic ale ve speciální volbě na domovské stránce oznamoval, že vyžaduje instalaci Google Home a vypadlo to, jakoby chtěl spouštět zrcadlení přes něj. Tohle jsme nezkoušeli, ale pokud to bude pravda, je to novum a další vymyšlenost jak nám to ještě více zkomplikovat.

Zlatý Wi-Fi Miracast!

A když jsme u aplikací. Na domovské obrazovce vidíte i položku nazvanou Centrum aplikací. Projektor nepracuje s o. s. Android, potažmo s Google TV, a že v této části není prakticky nic, můžete vidět ve fotogalerii výše. Užijete tak pouze multimédia, ale proč po nich sahat, když jsou tak omezená a na externím přehrávači nainstalovaný MX Player či VLC Player svou práci odvede lépe.

Napojení přes Bluetooth jsem opět zkoušeli s mobilem Samsung A54. Do této části vstoupíte z hlavního menu, kde už jasně vidíte položku párování. Po jejím odmáčknutí Galaxy A54 bez potíží Viewsonic našel a připojil se k němu. Pak stačilo jen přehrávání spustit a následně si projektor vypnul laserovou „lampu“, takže se ušetřila energie a projektor se přepnul do režimu Bluetooth reprosystému. Výrobce ještě hovoří o možnosti připojit BT sluchátka, což jsme ale vyzkoušet nemohli. Do části přehrávání přes Bluetooth se dostanete i po krátkém zmáčknutí tlačítka vypnutí. Musíte být ovšem spárováni.

 

Světelnému toku, výkonu, říká Viewsonic „úroveň zdroje světla“. To ale nepřekvapí. Překvapí spíše umístění položky dosti hluboko v nabídce. Foto: autor

Jaký je? Žádné velké nadšení nepanuje, ale u zvuku…

Projektor byl nejprve zkoušen jako tzv. chytrý, jakmile se ukázalo, že v tomto ohledu prakticky nic nenabízí, přešli jsme na klasiku, tedy projektor plus externí zdroj signálu. V době kdy jsme ho zkoušeli, nic jiného ani dělat nešlo a nepomohla ani aktualizace, kterou jsme po jeho zprovoznění našli (verze 1.5).

V tomto okamžiku však bude u externího zdroje signálu A/V zapotřebí možná vyřešit zvuk. Například na videotéce Canal+ vše šlapalo do chvíle, dokud jsme se nedostali k vyzkoušení části Apple TV+ a třeba Disney+ na tom nebylo jinak. Lepší.TV, což je internetová televize, pracuje s jednodušším zvukem a v tomto ohledu problémy nebyly. Základem je tedy vyřešit nastavení vašeho přehrávače a problémem je omezená kompatibilita se systémy Dolby.

Na projektor jsme napojili výborný Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9, test) k čemuž jsme využili kvalitní HDMI kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 (více informací zde) jdoucí až do rozlišení 8K. kabely ale řešit asi nemusíte, jeden běžný dostanete v ceně.

Může se zdát, že největším mínusem Viewsoniku bude třeba nefunkční zrcadlení obrazovky z mobilu a pro někoho tomu asi tak bude. Za nás je to ale jednoznačně neoperativnost. Volba pro nastavení světelného toku, kterou v běžném provozu potřebujete pomalu každou chvíli je zasuta hluboko v menu, automatika, která by reagovala na hladinu světla v okolí tu není stejně, jako nějaké základní automatické seřízení obrazu, které taktéž hodně chybí. Na dálkovém ovladači sice máte tlačítko pro automatické zaostření, ale po jeho stlačení se objevil pouze statický obrázek a pokud nemáte vysloveně rozostřený obraz, ani si nevšimnete zda funkce pracuje. Konkurence má tohle všechno vyřešeno podstatně lépe a pokud zapomeneme na rozlišení Ultra HD i levněji.

Obrazec při zaostření – u konkurence se na nich něco hýbe a „simuluje se tak vykonávání činnosti“. Tady zhola nic, takže někdy nevíte, zda se vůbec něco děje. Foto: autor

Po pravdě – koncepce projektoru nám tak nějak uniká. Pochopili bychom, kdyby se choval jako klasický vyžadující vnější zdroj signálu nebo tu byla zabudována Google TV. Tohle je ale „ani ryba ani rak“!

A co je na něm nejlepší? Dvě věci – zvuk od Harman Kardon, který je výtečný a vypnutí na tři způsoby. Nejprve je tu „vypnutí“, resp. uvedení do pohotovosti (síťové tlačítko tu není), za druhé „Bluetooth“ (projektor v tomto okamžiku může přejít například do režimu reproduktoru a tedy jen přehrávat zvuk) a za třetí je tu „vypnutí lampy“, tedy obrazu. Zvuk v tomto okamžiku jede, a to i z externího zdroje, což bude dnes typicky asi multimediální přehrávač (zkoušeno). Tohle je rozhodně šikovné!

Za co u projektoru Viewsonic X2000B platíte je zřejmé: za Ultra HD a zvuk. Obraz je sice také velmi dobrý, ale řadě lidí bude dělat potíže projektor seřídit, ostatně tady to chce „hodně trpělivého hračičku“ a následně s projektorem ani nepohnout!

Platíte i za konektor RJ-45 (Ethernet LAN), který nám z projektorů tak nějak mizí. Zda je poté nějakých 62.000 Kč hodně nebo je to přiměřené, se musíte rozhodnout sami. Za nás je kombinace cena/výkon neúměrně nízko.

A ještě dvě důležité věci: výrobce uvádí, že po instalaci není zapnuta ochrana zraku (laser…), což ale u nás neplatilo (naštěstí). Druhou věcí je případný nákup zboží z této kategorie. Při výběru projekce na velmi krátkou vzdálenost si skutečně dejte pozor. Prodejci totiž mají výrobky překvapivě často spojené s projektory s tzv. krátkou vzdáleností, tj. od nějakých 45, či 50 cm výše, a ty už se vám jen tak na něco nevejdou. „Velmi krátká vzdálenost“ jde totiž podstatně níže, dokonce i pod 20 cm a stále se bavíme o vzdálenosti od zadní strany projektoru k plátnu.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk, možnost pracovat jako BT reprosystém plus snadné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, nadstandardní osazení rozhraními, včetně ethernetu
  • PROTI: někdy problematické ovládání, nejdůležitější volby zasuté v menu (typicky úprava světelného toku), bez automatických korekcí, chybí tlačítko úplného vypnutí