Když vypadne internet i mobilní signál, kdo ochrání veřejnost během nouzových situací a dodá spolehlivé bezpečnostní výstrahy? Nová průkopnická inovace v technologii digitálního rádia DAB+. Po dvou letech intenzivní spolupráce oznámily 20. srpna WorldDAB a Digitalradio Deutschland spuštění systému „Automatic Safety Alert (ASA)“. A dnes bude otestován v německé síti DAB+.

Posluchači budou mít prospěch ze systému, který je upozorní, i když dojde k přerušení mobilního nebo internetového připojení. ASA pracuje automaticky na pozadí, lze jej regionálně přizpůsobit místu a může se pochlubit vysokou odolností díky robustní rádiové DAB+ přenosové síti. Nový standard bude brzy celosvětově zveřejněn, přičemž první testy jsou naplánovány na IFA Berlin a celostátní Warntag v Německu v září. Do poloviny roku 2025 budou nové generace DAB+ rádií podporovat standard ASA.

Na čem je nový systém založen

Automatické bezpečnostní upozornění (ASA) staví na standardu DAB+ a umožňuje automatické vysílání bezpečnostních upozornění posluchačům prostřednictvím zvuku, textu a obrázků, což umožňuje spolehlivé a rychlé doručení klíčových informací velkému počtu lidí.

Nad rámec běžné DAB služby, jako je audio, případně text, a obrázky, dopravní servis TPEG přichází tento druh nové speciální služby, která je směrována na každý jednotlivý přijímač, bez ohledu na to, zda je zapnutý nebo ve stand-by režimu. ASA jej umí probudit a předat informace o případných povodních, náhlé změně počasí, nebo jiných varováních. A to pouze pro místo, kde se přijímač nachází a které je o jen o něco větší než ½ ha (0,6 km2). Jak je možno toho dosáhnout u stacionárních přijímačů, které jsou umístěny uvnitř budov bez GPS? To je možné si poslechnout v 22minutové prezentaci hlavního architekta systému Lindsey Cornella na youtube.

Lindsey Cornell, hlavní architekt vysvětluje principy nového automatického bezpeřčnostního systému ASA v sítích digitálního rozhlasu DAB+ (zdroj: youtube podle TZ WorldDAB)

Zde vybíráme jen základní princip, který je založen na rozdělení světa na 36 zón a ty dále na menší oblasti. Oblasti jsou rozděleny na obdélníky, které se postupně zahušťují až na minimální oblast , která je 600 m na šířku a  1 km na výšku (resp ve směru jih-sever v našich zeměpisných šířkách). Což je dostatečné rozlišení i pro minimální krizové oblasti. Plný kód na toto rozlišení je šestimístný kód jako je např. Z1:BB86 pro minimální oblast s tím, že kódy o menším počtu představují větší oblasti.

Princip vytváření kódu ASA (z prezentace Použití DAB k záchraně životů od Lindsey Cornell, šéfa technického výboru WorldDab)

Aby systém byl funkční, musí přijímač vědět v jaké oblasti se nachází, takže do jednoduchých statických „kuchyňských“ přijímačů jej uživatel musí vložit buď podle aplikace nebo z webové stránky. Do složitějších a kvalitně vybavených přijímačů je možné jej vložit z aplikace přes Bluetooth nebo wifi. Pro mobilní zařízení, jako jsou autorádia, kde se jejich poloha průběžně mění, by nejlepším zdrojem byl satelitní systém GNSS jako je GPS, který bude na příslušný kód přepočítán podle aktuální polohy.

Přijímač potom srovnává vysílaná data v datovém DAB kanálu, v případě že narazí na oblast s výstrahou, přijímač ví, že se nachází v určené oblasti. V režimu spánku přijímač nespotřebovává téměř žádnou energii, v režimu monitorování je napájen jen RF tuner a čtečka dat FIC a když posloucháte nějaký program je slyšet varovná zpráva, když se přijímač musí přepnout na jiný DAB kanál.

WorldDAB připravil 2 specifikace: pro zdrojový systém s popisem vlastností a signalizace a minimální požadavky na přijímače. Ty byly předloženy ETSI pro přijetí a publikaci.

Podrobnosti o novém standardu DAB+ ASA

Očekává se, že nová specifikace pro ASA „Automatic Safety Alert“ prostřednictvím DAB+ bude celosvětově standardizována organizací ETSI v září. ETSI, Evropský institut pro telekomunikační normy, vyvíjí mezinárodní normy pro telekomunikační a digitální technologie, které zajišťují globální kompatibilitu a bezpečnost zařízení a systémů.

  1. ASA je standardizována jako ETSI TS 104 090 „Digital Audio Broadcasting (DAB); Emergency Warning System (EWS); Minimální požadavky a zkušební specifikace pro přijímače.“
  2. Odpovídající systémová definice je ETSI TS 104 089 „Digital Audio Broadcasting (DAB); Emergency Warning System (EWS); Definice a pravidla chování.“
Přijímače vybavené Funkcí ASA budou zajišťovat:
  1. Výstrahy: Mluvené výstražné zprávy předávají všechny relevantní informace o mimořádné události.
  2. Funkce buzení: Rádia lze aktivovat signály DAB+, což je klíčové pro budoucí generace radiobudíků.
  3. Funkce přepínače: Přijímače analyzují odkazy na výstrahy na jiných rádiových stanicích, čímž zvyšují flexibilitu a dosah výstrah.
  4. Kódy umístění: Signál DAB+ přesně označuje varovné oblasti a zajišťuje, že jsou informovány pouze ty v postižených oblastech.
  5. Synchronizace: Cykly probuzení jsou velmi krátké, což snižuje spotřebu energie a šetří energii baterie u přenosných přijímačů. Synchronizace s rádiovým signálem zajišťuje, že se všechna zařízení aktivují současně a současně přijímají upozornění.

Vývoj hardwaru

WorldDAB, Digitalradio Deutschland e.V. a výrobce čipů Frontier Smart Technologies úzce spolupracují s výrobci přijímačů jako TechniSat a JVCKenwood, aby uvedli na trh zařízení kompatibilní s ASA prostřednictvím svého modulu Siena Pro a čipu Kino 4 Pro s novou verzí softwarového SDK.

KINO 4 Pro čip je více jádrový procesor s funkcemi: multipásmový RF tuner, procesor základního pásma, aplikační procesor, D/A převodník a rozšířenou pamětí a modul Siena Pro (autor: Václav Udatný z materiálů Frontier)

Funkce ASA bude další unikátní funkcí přidanou do softwarové vývojové sady Frontier spolu s dalšími proprietárními rádiovými technologiemi, jako jsou BestTune™, ActiveScan™ a NoiseSkip™, které jsou zabudovány do řešení DAB společnosti Frontier. Společně tyto funkce činí řešení DAB+ společnosti Frontier skutečně výjimečnými z hlediska výkonu a robustnosti.

S vydáním standardů ETSI jsou všichni výrobci rádií DAB+ po celém světě vyzýváni, aby integrovali ASA do svých produktových řad, aby zajistili veřejnou bezpečnost prostřednictvím široké škály značek. Společnost Frontier Smart Technologies oznámila, že produkční verze řešení kompatibilních s ASA bude k dispozici ve 4. čtvrtletí, což výrobcům umožní nabídnout nová zařízení na trh příští léto. Očekává se, že ostatní výrobci čipů budou následovat.

Registrované logo

Certifikace a logo značky ASA

Pro záchranu životů je certifikace nových zařízení povinná. Digitální rádio Deutschland e.V. a WorldDAB vyvinuly certifikační schéma pro výrobce hardwaru, založené na dobře známém „Digital Radio Tick Mark“, které navíc testuje typické scénáře ASA, jako je probuzení z pohotovostního režimu a vyhodnocení kódů umístění podle ETSI standardů.  Mezinárodně uznávaná zkušební laboratoř zajistí shodu s normou.

Nová generace rádií s DAB+ a ASA (Foto:WorldDAB)

Logo ASA, které se nachází na certifikovaných obalech zařízení a rádiích, zdůrazňuje spotřebitelské výhody a buduje důvěru v technologii. Logo značky ASA je registrovaná ochranná známka u EUIPO pro EU, Spojené království a Švýcarsko.

Jacqueline Bierhorst, prezidentka WorldDAB, u příležitosti představení nového systému řekla: „Rádio je trvale označováno jako jedno z nejdůvěryhodnějších médií na celém světě. Je také právem uznávána pro svou klíčovou roli v době krize. Nyní, s touto důležitou digitální inovací, to DAB+ dokazuje i do budoucna a nabízí posluchačům jistotu, že budou dostávat automatická bezpečnostní upozornění, přizpůsobená jejich umístění.“

 

Úvodní snímek: DAB antény na střeše spartakiádního stadionu, autor  Václav Udatný