Osm let aktualizace firmwaru i dodávky náhradních dílů, audio značky Onkyo a třeba i certifikace na obsah modrého světla od německé TÜV Rheinland (na práci s daty už bohužel nikoli). Tak vypadá dostupný televizor s obrazovkou s puncem „NEJ“, tedy s LCD (QLED) a Mini LED.

Přijímač za 17.990 Kč je klasicky obsluhován Google TV, má plošné podsvícení typu Mini LED (co to je) a zvuk od známé značky Onkyo (stereo plus basy, tj. 2.1), který si poradí jak s formátem DTS (až DTS:X, tedy i DTS-HD Master Audio – vyzkoušeno), tak s Dolby (až Atmos). Chybět nemá ani Airplay, Chromecast, firemní T-cast a také obecně nejdostupnější zrcadlení obrazovky z mobilu, tedy Wi-Fi Miracast; to využijete prakticky s jakýmkoli mobilem s Androidem a i to ověříme. V této souvislosti je zajímavé, že TCL neudává výkon zesilovače ve srovnatelných RMS (W) a i ten běžný, tj. hudební nebyl v parametrech často k nalezení, resp. v době testu chyběl.

Jak vidíte už z úvodu, výbava je, vzhledem k výše zmiňované ceně, výtečná a doplňuje ji – překvapivě – také sedmi pásmový ekvalizér, deseti bitové barvy a řada standardů HDR mezi nimiž chybí jen málo používaný Technicolor. Někde se pochopitelně muselo ubrat, takže se připojíte „jen“ přes Wi-Fi 5 pracující ovšem i na 5GHz, naopak neznáme verzi Bluetooth nehledě na to, že o tomto druhu připojení mlčely všechny zdroje TCL a bylo vidět, že výrobce má v parametrech trochu zmatek, což mu ovšem nebránilo vyžadovat při instalaci párování dálkového ovladače.

A ještě jedna věc: dnes se skutečně vyplatí před koupí televizoru nahlédnout do tzv. Informačního listu, který je součásti evropské databáze Eprel o které jsme před nedávnem psali v samostatném článku. Uvidíte v ní, k danému přijímači, ale třeba i k pračce či chladničce, několik veledůležitých parametrů, které nikde jinde nezjistíte. A jsou nejspíše důležitější než samotná spotřeba (energetický štítek EU je také součástí Eprelu).

Jde zejména o tři položky na které byste neměli nejen při výběru televizoru zapomenout:

  • Min. zaručená dostupnost aktualizací softwaru a firmwaru: zde 8 let
  • Min. zaručená dostupnost náhradních dílů: zde 8 let
  • Minimální zaručená podpora výrobku: zde 8 let

Doba se vždy počítá od data ukončení výroby, resp. abychom byli akurátní, citujeme: „od data, kdy bylo ukončeno uvádění na trh“, což je oficiální český překlad. A řekněme si rovnou, tento televizor je v tom ohledu nadstandardní, protože běžně se bavíme o 6 či dnes spíše 7 letech.

Výrobce je také třeba pochválit za to, že na webových stránkách produktu má ke stažení nejen energetický štítek EU, ale také zmiňovaný Informační list!

 

Návrh televizoru je bezrámečkový (obvyklé tři strany), podstavec byl sice na jednom místě označen, jako „central stand“, tedy centrální, a na druhém jako „nožky umístitelné do dvou poloh“ (viz foto), ale správně je za třetí! U 55″ sice jsou nožičky, ale můžete je namontovat jen do jedné polohy (blíže k okrajům obrazovky) a možná půjde o jiné úhlopříčky stejně, jako u centrálního podstavce. Foto: TCL

Jedna pozice nožiček, slušné třídění kanálů

Po vybalení z krabice (tradiční polystyren plus plast) vidíte na zadní straně jasně přiznaný kryt basového reproduktoru, což rozhodně potěší. Nožičky jsou kovově – plastové (kov tvoří vnitřní základ) a přidělávají se tradičním šroubem, což při dané ceně nepřekvapí. Nožičky jdou umístit pouze do jednoho místa na každé straně, výše uvedená fotografie sejmutá ze stránky produktu tedy u 140 cm úhlopříčky nesedí. Alespoň, že mají nožičky správně označené strany, což už také moc často nevidíme (orientace samozřejmě od pohledu na obrazovku).

Zajímavým detailem je u pravého horního rohu umístěná svislá kovová destička, jakýsi odznáček, „Premium QLED“, což sice používá (používalo) Loewe, ale i takováto drobnost u čínské značky potěší!

Wi-Fi je bez připojení přes WPS, při instalaci navíc krátce probleskne zpráva, že základní informace, jako adresa IP budou předány výrobci televizoru (to jediné autor zachytil) a pokud vám to vadí, máte smůlu, protože informace opravdu jen probleskla a už se ji nepodařilo běžným způsobem obnovit. Práce s daty ale EU stále nezajímá a na ten samý problém narážíme i u tzv. ekologických aut, tedy elektromobilů.

Jinak u Google TV klasicky začínáte tím, že ji můžete nainstalovat i jako „hloupou“ (zřejmě nějaká právní klička, proč byste si ji jinak kupovali?) a pokračujete mimo jiné i tím, že se už nyní musíte přihlásit ke Google Store jinak vás instalace nepustí dál.

Zkrátka nic nového pod sluncem, což vidíte i později, třeba u ladění kanálů, kde vám spolu s touto funkcí naběhne „Dokončit“. Ale není dobré volbu odmáčknout, protože nic nenaladíte, resp. „nedoladíte“. Narazíte také, pokud pro hesla používáte jiné znaky než abecedu a číslice, na atypickou klávesnici a na spoustu souhlasů s čímsi.

Po naladění (lištu musíte nechat dojet na 100 %) kupodivu odmáčknout „Dokončit“ nemusíte, obrazovka sama zmizí. Následně se ukáže celkový počet nalezených stanic a nabídka k přihlášení k „TCL Home mobile“, kterou můžete naštěstí opominout.

Instalace je dlouhá, delší než u jiných modelů se stejným operačním systémem nebo alespoň tak působí. Jasnou kritiku si pak zasluhuje to, že po naběhnutí domovské obrazovky nevidíte ikonu vstupu do živého TV vysílání, ale i tohle je TCL… a Google.

Po instalaci řada majitelů TV nejspíše provede třídění naladěných stanic ke kterému se dostaneme záhy. Časem vám asi také, stejně jako nám, automaticky na domovské obrazovce Google TV naběhne oznámení, abyste nastavení dokončili tím, že si vyberete, co se má po zapnutí televizoru zobrazit – domovská plocha Google TV (nastaveno) nebo naposledy využitý vstup, třeba živé TV vysílání. Tohle je vynikající a zaručí vám to například to, že pokud televizor ukončíte na nějaké stanici, po zapnutí se na ni vrátíte a fungovalo to spolehlivě. To se už ale netýkalo aplikací, které jsme takto zkoušeli (2x Youtube plus Disney+). Jestliže jsme TV vypnuli v nich, po zapnutí naběhla domovská obrazovka.

A třídění naladěných stanic? To je u Android TV, potažmo Google TV, jednou takové a po druhé makové. Zde představuje lepší průměr a i když se někdy kostrbatě ovládá (vložení), dá se to zvládnout.

Stanice můžete odstranit či skrýt a lze také dvě zaměnit mezi sebou. Vždy ale operujete pouze s jednou primárně vybranou.

 

Menu nastavení TCL. Jak vidíte, jeho položky lze upravit, v nabídkách jde i kolovat. Bohužel na první úroveň nedostanete vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. To je nepochopitelně zasuto hluboko v části Zvuk. Foto: autor

Dvě menu, obdobné ovládání

Ovládání, i dvě menu (jedno Googlu, druhé TCL) byly stejné, jako u nedávno zkoušeného TCL 55P755 (test), takže tady jen stručně.

Do živého vysílání například vstoupíte přes ikonu televizorku na dálkovém ovladači. Bohužel nikoli přímo, ale přes EPG kam se takto dostanete. Ostatně obvyklé tlačítko EPG/Guide tu ani není. Využít ještě můžete zasutou ikonu na první vodorovné liště domovské nabídky nebo tlačítko vstupů.

Naladěné stanice u TCL vyvolává OK, existuje ale i samostatné tlačítko List, které to zařídí také. Televizní stanice startují hned od čísla 1, rozhlasové od 1001 (když zadáte 1000, nic se neukáže).

V seznamu můžete buď listovat po jedné šipkami nahoru/dolů, nebo – přes postupnou volbu kanálů – po několika najednou. Samozřejmě můžete rovnou zadat číslo, nebo si, po zmáčknutí např. List, vyjet doleva a najít si položku, která vypíše třeba pouze rozhlasové kanály. To samé jde udělat i v programové nabídce.

V tomto okamžiku potěší možnost rychle přepínat mezi dvěma posledními kanály přes Back/Zpět.

 

EPG navázané na tuner, HbbTV nutno povolit

Programová nabídka nabíhala s mírným zpožděním bez zvukového výpadku a bez výpadku byl i odchod. Nicméně je jiná než u ostatních masových výrobců televizorů. Nelze se po ní volně pohybovat, resp. jde, ale jakmile někde chvilku spočinete, jste v tuneru automaticky přepnuti na příslušný kanál.

Na pořad se můžete nechat upozornit, televizor se však z pohotovosti neprobudí a přepne se pouze tehdy, když sledujete něco jiného.

HbbTV po zmiňovaném povolení v menu nastavení naběhlo a pracovalo bez potíží (návod jak ho zprovoznit, vidíte ve fotogalerii výše). Zkoušeny byly pořady na ČT a na Primě, kde byla také ověřena funkce přehrávání aktuálního pořadu od začátku. Prima ji má sice podstatně horší než ČT, kde se po ní lze pohybovat, ale i tak si najde „své“ místo když přijdete pozdě k pořadu a nemáte IPTV. Šance zvládnout to zadarmo tu tak je.

Stejně, jako u ČT ale tato funkce není dostupná vždy nehledě na to, že ČT často neumožňuje vysílaný pořad zhlédnout přes HbbTV od začátku.

Domovská obrazovka (Home) po instalaci. Chybí vstup do živého vysílání (je dále na liště) i jakékoli domácí aplikace (ty musíte doinstalovat). Foto: autor

Aplikacím jsme se nyní moc nevěnovali, další informace například u recenze TCL 55P755. Co je, obecně vzato, nejen u TCL k dispozici, najdete v samostatném článku s daty přímo od výrobců. Zde udeří do očí absence ikony pro vstup do živého TV vysílání (je „za rohem“ a můžete si ji posunout na lepší místo) a také absence jakýchkoli českých aplikací, takže například prima+ či Voyo si musíte doinstalovat. Nicméně alespoň jsme ověřili funkce Disney+, Youtube a Youtube Music, které jsou součástí nabídky po instalaci. Vše pracovalo bez potíží, u Disney+ šlo o poslední verzi aplikace, kterou ve spolupráci s mobilem, v němž ji máte funkční, snadno zprovozníte, aniž byste museli cokoli zapisovat.

Velkým překvapením bylo firemní „Centrum médií“, které TCL vůbec nezdůrazňuje. Podivně přeložená volba „Čistý podíl“ : ) totiž skrývala vstup na médium na domácí síti, takže přehrávání přes v tomto případě DLNA bylo ze serveru Synology možné s vcelku obvyklou kompatibilitou a omezením. Pokud vám to nevadí, nemusíte nic dalšího instalovat, což je samozřejmě výhodné.

 

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno se dvěma telefony. Se Samsung Galaxy A54 5G (Android 14) a TCL 30+ (Android 12), což jsou naše momentální testovací kousky. Výsledek byl zajímavý. U TCL 30+ autor zkoušel obecný Wi-Fi Miracast a nikoli firemní T-Cast. A jel bez potíží!

U Samsungu, který pro zrcadlení obrazovky používá vlastní systém Smart View se dá těžko říci, co bylo v dané chvíli použito, protože pracuje s několika systémy. Telefon se bez problémů s televizorem propojil, následné chování ale záviselo na použité aplikaci. Video bez problémů jelo u Lepší.TV, naopak nejelo ani u prima+, ani u Voyo. Všechno zde přitom pracovalo, jen se na obrazovce nikdy nespustilo přehrávání videa. To jelo jen na obrazovce mobilu.

U Samsungu jsme ještě vyzkoušeli zrcadlení přes Chromecast k čemuž už potřebujete kompatibilní aplikaci. A ejhle – rozjelo se jak Voyo, tak prima+, takže cesta nakonec je.

 

Tlačítko Info je na dálkovém ovladači k dispozici, ale na informace o pořadu, kanálu, se dostanete i přes delší přidržení OK. Foto: autor

Jaký je? Výborný obrazově i zvukově, škoda zbytečných omylů

Pokud opomineme občasné zvláštnosti TCL, řada věcí, která by výrazně zlepšila chování televizoru i jeho obsluhu, třeba vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, nebo HbbTV, je snadno změnitelná a tudíž napravitelná. Jen chtít!

Za pozornost ale stojí i taková drobnost (pro někoho nikoli…), jako chování televizoru po výběru rozhlasové stanice. Na obrazovce se objevilo pouze statické hlášení, a to bylo vše. Kde je možné snížení spotřeby, kde je třeba obyčejný šetřič obrazovky? A i když vypnout obraz a ponechat pouze zvuk jde, je to časově náročné a volba je nepochopitelně zasutá, navíc tam, kam vůbec nepatří!

Na toto téma, ale už bylo řečeno dost. Podívejme se na televizor prizmatem ceny. Zaplatíte za něj 17.990 Kč, což dnes není moc a i kdyby stál o tři, čtyři tisíce víc, byla by cena stále přiměřená. Co do obrazovky jste pomalu na špičce, resp. u ní, plošné podsvícení Mini LED je to nejlepší, co se dnes v LCD nabízí. Obrazově je to skutečně znát, televizor se ale velmi slušně vypořádával i s vysílaným nízkým rozlišením, jaké dnes najdete i u Novy či Primy, nebo dokonce i se základem „nula, nula nic“ ve kterém je šířena řada malých stanic. Chování na DVB-T2 bylo nad rámec ceny.

Špatně na tom ale nebudete ani zvukově. Zde sice hodně záleží na kvalitě vstupu, ale průměrně náročného diváka nejspíše uspokojí i běžné vysílání, zabudovaný systém 2.1 zaujal překvapivě i po basové stránce.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, slušný zvuk, včetně basů, dobře si poradí i nízkým rozlišením, upravitelné menu TCL, příjemný dálkový ovladač, dlouhá podpora výrobku
  • PROTI: HbbTV je nutno po instalaci manuálně povolit, po instalaci není viditelná ikona vstupu do živého vysílání, zbytečně složité vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku