Provozovatel sítě TELEKO DAB změnil kanál vysílače na budově Krajského úřadu Olomouckého kraje a navýšil jeho výkon. Totéž učinil už dříve u vysílače v Jihlavě.

Přeladit svoje digitální rozhlasové přijímače musí posluchači na Olomoucku, kteří přijímali programy ze sítě společnosti Teleko digital. Operátor ve středu přeladil vysílač umístěný na budově Krajského úřadu Olomouckého kraje u olomouckého hlavního nádraží z původního kanálu 10B na finální kanál 10D. Zároveň navýšil jeho výkon na 1,5 kW. „Doporučujeme všem posluchačům na Hané, aby si znovu naladili své stolní DAB+ rozhlasové přijímače přes funkci Autotune nebo Factory Reset. U většiny autorádií dojde k přeladění automaticky,“ informoval Tomáš Řapek ze společnosti Teleko digital.

Teleko spouští druhý finální vysílač DAB+, z Lysé hory vylepší pokrytí Ostravska

Už koncem srpna stejný operátor přeladil svůj jihlavský vysílač Strážník z původního kanálu 8A na současný kanál 10D, který má přidělený v rámci Regionální sítě 7 pro celou Moravu, Vysočinu a Pardubický kraj. Strážník je zároveň aktuálně nejsilnějším vysílačem celé sítě, protože vysílá výkonem 5 kW. Stejný výkon má operátor povolený i pro vysílač na Lysé hoře v Beskydech, kde však po přeladění na finální kanál 10D navýšil výkon jen na 2 kW. Od června Teleko digital šíří svoji digitální rozhlasovou síť na finálním kanálu 7C také v Liberci, kde však kvůli potenciálnímu rušení s pražským multiplexem COLOR DAB+ vysílá výkonem 1 kW místo povolených 2 kW.

V rámci „moravské“ Regionální sítě 7 získala společnost Teleko digital kmitočtový příděl pro kanál 10D také od slovenského Telekomunikačného úřadu pro vysílač Velká Javorina u Nového Mesta nad Váhom. Vysílat odtud může maximálním výkonem 5 kW s omezeným vyzařovacím diagramem směrem na západ na Moravu. Stejnou lokalitu využije i společnost RTI cz pro svůj celoplošný multiplex C. Od slovenského telekomunikačního úřadu získala oprávnění využívat kanál 9D za stejných podmínek jako Teleko digital.

Liberecko vylepšuje příjem DAB+, Teleko spouští finální vysílač

Úvodní foto: Freepik.com