Asi každý, kdo se tak říkajíc „motá“ kolem audia a videa, tedy kolem klasické „spotřebky“, stál před situací, jak na nový plochý televizor napojit kazetové video, starší či starý přehrávač. Zkrátka, jak napojit věcičky bez rozhraní HDMI, které je dnes v televizoru základem a jiné pro video v něm už skoro ani není. Jak tedy dostat do moderní TV či projektoru obraz například z třicet let staré „véháesky“?

Proč vyhazovat něco, co funguje, nehledě na to, že DVD přehrávač zakoupený klidně i před více než dvaceti lety za dnešní pomalu minimální plat (či podstatně vyšší) má stále co říct! To ale mají i podstatně obyčejnější zařízení, které – nejen před oněmi lety – byly často dělány podstatně kvalitněji, než dnes, což není opakovaný mýtus, ale holý fakt.

Autorův CD/DVD přehrávač Sony DVP-S7700 (10 bitů video D/A, 96 kHz, 24 bitů D/A) byl špičkou tenkrát a je špičkou i dnes nehledě na to, že s výjimkou SACD/DVD Audio zvládne i to SUPER NEJ, co kdy bylo pro CD vytvořeno, totiž CD s dts a prostorovým zvukem typu 5.1. Nejinak je tomu například s Blu-ray přehrávačem Philips BDP 8000,který je ovšem podstatně mladší a podstatně levnější i když za hubičku také nebyl. Ten ale HDMI už má a u něj tedy není třeba řešit nic, včetně digitálního zvukového výstupu na zesilovač, protože rozhraními byl vybaven přebohatě a opět se ukazuje, že tohle bylo, je a bude při nákupu jakékoli klasické spotřebky tím nejdůležitějším.

Podívejme se tedy na napojení přehrávače DVD bez HDMI, videa VHS či jakéhokoli jiného AV (A/V) zařízení, které disponuje pouze analogovým výstupem na současný televizor, který ve valné většině nic takového nezná. Bavit se budeme o řešení jedna k jedné, stranou tedy ponecháme „rozdvojky“, přepínače, apod.

OLED televizor Sony XR-48A90K Obrazově výborný, stále však existují „ale…“

Jedním z řešení je napojit takováto zařízení na nějaký starší televizor, například u prvních Sony Bravia žádná rozhraní HDMI nebyla. Co ale v situaci, kdy ho už nemáte, nebo je prostě chcete napojit na váš hlavní televizor, který je tak říkajíc „moderní“. Výše ostatně vidíte odkaz na jeden z mála přijímačů, které jsme za poslední dva, tři roky zkoušeli, který ještě měl klasický A/V vstup, Sony XR-48A90K.

To, co autor článku zejména masovým výrobcům televizorů hodně vytýká, je to, že na takováto zařízení, a takovéto uživatele, naprosto zapomněli. Jinak a jasněji řečeno: nezajímají je a jde jim jen o to prodat nové věci, což se týká i dlouholeté tržní jedničky, tedy Samsungu. Ten ostatně také jako jediný disponuje skvělou koncepcí externích boxů ve kterých je umístěna elektronika a rozhraní. Co mu brání v tom, přidat do něj jedno, dvě analogové, jeden koaxiální digitální audio vstup nebo dokonce klasický SCART?

Naprosto nic a má na to i volný prostor!

Pomoci si tak musíte sami a pojďme se podívat, co nám domácí trh dává k dispozici. A abychom množinu nějak omezili, základem vždy bude výstup (output) typu HDMI, ať už jako „holčička“ (female – F), nebo „chlapeček“ (male – M).

Článek si neklade za cíl poskytnout o tématu vyčerpávající údaje, ale spíše poukázat na to, co je dnes k dispozici a že vás možná (nejspíše) čeká velké zkoušení, ale že řešení tu jsou a často stojí jen pár stokorun. K tomuto jedna faktická poznámka: u některých adaptérů jsme zaregistrovali někdy až značný cenový rozptyl, kdy to samé řešení stálo u jednoho obchodu třeba 450 Kč a v jiném 750 Kč.

 

EtuiTab AV na HDMI (290 Kč) – adaptér pro zvuk a obraz jdoucí z audio video (A/V) cinchů na konektor HDMI s nastavitelným převodem (resamplováním) na dvě výsledná rozlišení. Tady by bylo zajímavé zjistit, jak kvalitní takovýto převod obrazu vlastně je. Foto: EtuiTab, foto v úvodu: archiv autora (Panasonic, 2008)

Má cenu řešit verze HDMI, délku kabelu a rozlišení?

Obecně vzato se bavíme o adaptérech zvládajících jen nižší rozlišení (SD), protože jde o převod ze standardních analogových rozhraní. Na výstupu, tedy na HDMI, pak vidíme, že bývají vybaveny nastavitelným převodníkem pro 720p nebo 1.080p, tedy zvýšením rozlišení na HD Ready nebo dokonce na Full HD. Jak kvalitní je, se může autor jen domýšlet, něco takového snad nikdy nezkoušel.

Důležitá v našem případě není ani délka kabelů, protože máme na mysli skutečně jen adaptéry, resp. adaptérové kabely, tedy něco velmi krátkého nebo zcela bez kabelového. Ty propojovací je nutno zpravidla k řešení následně dokoupit.

A verze konektoru HDMI? Obecně vzato je sice při výběru vhodné brát ho v potaz nejen kvůli rozlišení, ale i propustnosti dat, podpoře přehrávání obsahu s HDR, atd., ale v našem případě to roli prakticky nehraje. Snažíme se o napojení prostého analogového signálu v SD (ať už je jakékoli) na zobrazovač, který zvládá HD, nebo dokonce 4K, důležitější tak v některých případech spíše bude ochrana proti kopírování HDCP. Se vstupním signálem na konektoru HDMI si pak už poradí televizor jako takový, ať už je v jakékoli kvalitě, resp. rozlišení.

 

Klasická spotřebka: tedy „všechno“ na HDMI

O tento směr nám jde. Na video výstupu je tak typicky televizor, může to být ale také projektor, na vstupu analogové konektory u DVD (cinch, SCART), nějakého staršího multimediálního přehrávače (zpravidla cinch) nebo typicky půjde o VHS video (SCART) či analogovou kameru (cinch). Jak si pamětníci mohou povšimnout, zcela opomíjíme kulatý konektor S-Video, který se u nás nikdy neuchytil.

V této kategorii adaptérů pozor na to, co je vstupem a co výstupem (u nás vždy HDMI), protože jsme naráželi na různé věci a mimo jiné i na chybné fotografie. Rozlišení, jak bylo řečeno, problém nebude, protože jdeme z „analogu“ (cinch, SCART), pokud ale potřebujete i druhý směr, je tu například společnost Vention. Ta nabízí oba a tak u „Vention HDMI to RCA Converter“ (499 Kč) je vstupní stranou HDMI a na výstupu dostáváte stereo A/V v podobě klasického cinche (RCA), tedy tří konektorů – 1x video, 2x stereo zvuk. Existuje ale i verze „Vention RCA to HDMI Converter“ (600 Kč), tedy z cinchového vstupu audia a videa na výstup v podobě HDMI a tudíž dále na televizor, monitor, projektor…

Ke koupi jsou například:

  • Amanka AV to HDMI (210 Kč) – cinch A/V na HDMI, výstupní rozlišení na HDMI 720p nebo 1080p (nastavitelné – to jsou všechny), napájení přes konektor USB mini, což je nejčastější (i níže).
  • Konvertor AV2HDMI, AV na HDMI (190 Kč) – cinch A/V na HDMI, napájení přes konektor USB mini (to mají všechny zde uvedené), výstupní rozlišení opět 720p nebo 1080p, což se zdálo být standardní.
  • PremiumCord převodník SCART na HDMI 1080P s napájecím zdrojem 230V (470 Kč) – dtto, video signál i převádí na rozlišení HD Ready (720p) či Full HD (1080p).
  • PremiumCord převodník AV kompozitního signálu a stereo zvuku na HDMI 1080p (850 Kč) – opět včetně převodu signálu (rozlišení opět nastavitelné). HDMI1.3, podpora HDCP1.2, rozměry 62 x 20 x 55 mm, hmotnost 38 g.
  • Vention RCA to HDMI Converter (600 Kč) – analogové video a stereo zvuk na vstupu, na výstupu HDMI 1.3, pozlacené konektory, výstupní rozlišení 720p nebo 1080p.
  • Zircon AV to HDMI konvertor (1.790 Kč) – na vstupu cinch video a stereo audio, na výstupu HDMI 1.4 (HDCP), podpora 4:3 a 16:9, 3D, opět přepnutí mezi 720p a 1080p.

 

Signál z PC či mobilu na televizor

V případě mobilu (tabletu) je dnes pochopitelně nejpohodlnější bezdrátové zrcadlení obrazovky. Obě zařízení musí (!) být připojena na stejný Wi-Fi směrovač, spojení iniciuje mobil a na televizoru není třeba – zpravidla – nic nastavovat; v podobném duchu funguje (může fungovat) i výstup z notebooku. Více samostatný článek.

Někdy ale takovéto bezdrátové spojení nevyhovuje, nefunguje nebo prostě chceme kabel. Jde tedy o nalezení propojení mezi dnes typicky USB-C v mobilu a HDMI tradiční velikosti v televizoru. Dřívější řešení v podobě speciálního adaptérového kabelu často vůbec nepracovala a dokonce ani mezi dvěma zařízeními stejné značky (autor jich i několik zkoušel).

Dnes jsou k dispozici adaptéry třetích výrobců mající na jedné straně „chlapečka“ USB-C a na druhé výstup na „holčičku“ od HDMI. Pak jen přivést od televizoru klasický kabel HDMI, vše propojit a je hotovo, resp. mělo by být. Pochopitelně opět se přenáší obraz i zvuk.

Ke koupi jsou například:

  • AlzaPower FlexCore USB-C 3.2 Gen 2 to HDMI 4K 60Hz (499 Kč) – redukce à la Vention Type-C (níže) pouze s ohebným kablíkem. Maximální rozlišení Ultra HD (4K), 60 Hz, datová propustnost až 18 Gb/s, podpora Thunderbolt 3.
  • PremiumCord konvertor VGA+audio na HDMI (790 Kč) – z konektoru D-Sub (VGA) a audio jacku (zvuk), 3,5 mm na HDMI 1.4 („holčička“) s rozlišením až Full HD.
  • Vention DisplayPort (DP) to HDMI 4K Adapter (229 Kč) – redukce z konektoru DisplayPort („chlapeček“) na HDMI („holčička“), pozlacené konektory, rozlišení 4K/30 Hz, rozměry 23 x 9 x 40 mm.
  • Vention Type-C (USB-C) Male to HDMI Female Adapter (399 Kč) –redukce drobných rozměrů z USB-C („chlapeček“) na HDMI („holčička) určená typicky pro mobil či notebook.

 

Převodník Krup z digitálního audia (koaxiální i optické) na výstup v podobě analogových konektorů cinch (stereo) se také někdy může hodit. Foto: Krup Computer

A čisté audio?

Tady jde o výstup typicky z CD zejména na zesilovač, domácí kino, ale třeba i na moderní zvukovou lištu. Pochopitelně, pokud třeba „soundbar“ pořizujete nově, je lepší myslet dopředu a sáhnout po kompatibilní sadě rozhraní; dříve měly dražší, drahé, věcičky zabudováno digitální optické i koaxiální rozhraní, což dnes moc neplatí. Někdo ale může chtít dostat výstup z takovéhoto zařízení i do televizoru, což se sice může zdát zvláštní, ale budiž. Dobrou zprávou je, že i takovéto adaptéry najdete a někdy mohou být i docela obskurní…

Například parametrově hodně zajímavý obousměrný převodník zvuku D/A i A/D (koax i optika) na stereo cinch i stereo jack, 3,5 mm. Směr převodu se nastavuje přepínačem, výrobce, společnost Krup Computer hovoří o podpoře vstupních vzorkovacích frekvencí 44,1 kHz, 48 kHz, 96 kHz, 128 kHz a 192 kHz a na výstupu dostáváte 48 kHz. V ceně 590 Kč je i napájecí zdroj s konektorem microUSB. Rozměry 87 x 62 x 24 mm, hmotnost 50 gramů.

Mascom DAC-01LT (599 Kč) s převodníkem typu D/A je určen i pro připojení sluchátek k digitálnímu audio výstupu televizoru. Zajímavá věcička… Foto: Alza

Vedle výše uvedeného ke koupi například:

  • Krup převodník z analogového 2x cinch na digitální koaxiální i optický (480 Kč) – převádí analogový stereo signál na signál digitální (koaxiální SPDIF i optický Toslink).
  • Goobay převodník z optického digitálního audia na digitální koaxiální výstup (225 Kč) – převádí optický signál (Toslink, „holčička“) na koaxiální SPDIF („holčička“). Včetně napájecího zdroje, rozměry 37 x 26 x 54 mm.
  • Mozos Victor-2 (299 Kč) – převodník digitálního audia (koax i optika) na audio analogové (cinch). Maximální vzorkovací frekvence 192 kHz, rozměry 41 x 26 x 51 mm, hmotnost 80 g, napájení přes USB (jak to tak vypadá…).
  • Mascom DAC-01LT (599 Kč, včetně napáječe, foto výše) – pro připojení sluchátek k televizoru. Na vstupu digitální optické a digitální koaxiální audio, na výstupu 2x analogový cinch (stereo) plus sluchátka (3,5 mm).