Do konce roku chtějí České Radiokomunikace pokrýt svojí celoplošnou rozhlasovou sítí B přibližně polovinu populace Česka. Začnou spuštěním vysílačů v Praze, Brně, Ostravě a Plzni.

Ve čtyřech největších městech České republiky odstartuje v nejbližších týdnech celoplošná síť pro digitální vysílání komerčních rádií od Českých Radiokomunikací. Tzv. multiplex B bude od začátku dostupný v Praze, Brně, Ostravě a Plzni, oznámil na úterní konferenci Média a technologie v Pardubicích Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA, s tím, že do konce roku by měl být multiplex B dostupný už pro polovinu obyvatel Česka. Ve třech ze čtyř zmiňovaných prvních měst už CRA digitální rozhlasovou síť provozují na základě dočasných kmitočtů se sníženým výkonem. Jde o Prahu, Ostravu a Plzeň, které musí operátor do konce letošního roku vypnout nebo případně přeladit na finální kanály, protože dočasným kmitočtům vyprší platnost.

Přelaďovat se bude jen Ostrava, zbytek budou nové vysílače

V Praze ale de facto CRA spustí zcela nový vysílač, protože ten současný už přeladily na finální kanál Regionální sítě 15, kterou rovněž vydražily v aukci kmitočtů pořádané Českým telekomunikačním úřadem. K podobné situaci pak dojde i v Plzni, kde současný vysílač Košutka využijí CRA pro budoucí regionální síť, zatímco celoplošný multiplex B bude vysílat z vysílače Radeč. Jak to tedy bude v první fázi spouštění multiplexu B vypadat? V Praze tato síť odstartuje na žižkovském vysílači na kanálu 11D výkonem 20 kW (současné DAB+ vysílání CRA z tohoto vysílače v rámci metropolitní Regionální sítě 15 má výkon 0,8 kW), v Brně z vysílače Hády na kanálu 7C výkonem 10 kW, v Ostravě z vysílače Hošťálkovice na kanálu 11D výkonem 10 kW a v Plzni z vysílače Radeč na kanálu 11B výkonem 10 kW.

„Přesné termíny zahájení vysílání prvních vysílačů už známe, ale oznámíme je na speciální tiskové konferenci, kterou připravujeme na listopad,“ uvedl Marcel Procházka. Z plánovaných výluk vysílačů, na kterých CRA šíří digitální rozhlasovou síť veřejnoprávního rozhlasu, si ale lze už nyní dovodit, jaké další vysílače bude chtít operátor spustit do konce letošního roku. Je mezi nimi například krkonošská Černá hora, odkud nedávno spustila digitální rozhlasové vysílání společnost Fiera Touch a na finální kanál přeladila DAB+ vysílač firma Teleko digital, která zároveň významně navýšila výkon. Výstavba a spouštění celoplošné sítě B od CRA bude poměrně rychlé. Jestliže ke konci roku má pokrývat zhruba polovinu populace Česka, v březnu příštího roku by to jí už mohlo naladit 80 procent obyvatel.

S výstavbou DAB+ sítě B začneme v létě, říká šéf sekce regulace CRA Marcel Procházka

Multiplex B počítá s 14 programovými pozicemi

Marcel Procházka na konferenci Média a technologie prozradit technické parametry připravovaného multiplexu B. Operátor využije protection level EEP-2A, což mu umožní do sítě zařadit až 14 programových pozic s průměrným datovým tokem 64 kbps. Klienti sítě si budou moci vybrat mezi kvalitou mono (40 kbps) a různými úrovněmi stereo (od 48 do 96 kbps). Z doprovodných služeb CRA nabídnou Dynamic Label a Slideshow. Vysílací technologii použijí od společnosti Rhode & Schwarz, zatímco u veřejnoprávní DAB+ sítě byla dodavatelem společnost Kathrein. Multiplex B by měl využít celkem 30 základních vysílačů a pak podle situace až desítky dokrývačů (Český rozhlas jich má okolo 20). Základní síť vysílačů bude kopírovat nynější síť ČRo, kterou technicky provozují také CRA.

Vedle celoplošného multiplexu B se CRA připravují také na spuštění Regionálních sítí 4 (Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj) a 23 (Plzeňský kraj), a také na navýšení výkonu jediného vysílače Regionální sítě 15 v Praze. Tu CRA spustily již letos v červnu, ale stále vysílá sníženým výkonem. Na letošní prosinec pak plánují přeladění plzeňského vysílače Košutka z kanálu 6D na finální kanál 6B a zahájí tak vysílání Regionální sítě 23, a také spuštění nejméně tří vysílačů Regionální sítě 4 – po jednom v každém ze tří pokrytých krajů (patrně Ještěd, Buková hora a Klínovec). V dubnu 2025 pak CRA zahájí výstavbu těchto dvou regionálních sítí tak, aby do srpna 2025 pokrývaly svým signálem 40 procent populace krajů, kde mají vysílat. Splní tak rozvojové kritérium stanovené Českým telekomunikačním úřadem pro úspěšné dražitele regionálních sítí pro komerční rádia.

CRA odtajní výstavbu sítí DAB+, zveřejní harmonogram pro multiplex B

Úvodní foto: CRA