Tentokráte přehled začneme trochu jinak. Lístek do kina, pro jistotu jsme nakoukli do mimopražského, vás přijde například na 209 Kč pro dospělého a 179 Kč pro dítě (České Budějovice). Jistě si dokážete spočítat, kolik vás návštěva bude stát celkově a jak často si to můžete nebo chcete dovolit. Oproti tomu pak stojí „malé kino“ v podobě jedné nebo více služeb u vás doma, které ale můžete mít i s velkým televizorem, nebo dokonce s obřím plátnem. Nabízíme aktualizovaný podzimní ceník on-line videoték (VoD) s obvyklým komentářem.

Naposledy jsme se na ceny a vlastnosti VoD dívali koncem září 2023, takže zhruba před rokem. Letos jsme to pojali více přes peníze, neboť přituhuje. Zajímavé je, že i když to kumulativní inflace za poslední roky dotáhla někam ke 30% (někdo říká o něco méně, jiný jde ještě dál), v cenách VoD se skoro neprojevila. Mírné zdražení má totiž důvody převážně vnitřní, některé videotéky pak ceny nezvedly vůbec a jsou tak stále příjemně nízko, a to i při měsíčních platbách. Některé pak dovolují platit na rok dopředu, a tady můžete ušetřit další peníz.

Odebírání služby lze snad u všech VoD kdykoli zrušit, alespoň jsme nenarazili na žádnou, která by to nedovolovala. Nutno ale říci ještě něco: jelikož jsme u cenového porovnání, musíme porovnávat jablka a jablka a nikoli jablka a hrušky, jak se to dnes často dělá. Nebereme tudíž v potaz ceny akční, ceny například pro studenty, sdružené nabídky s dalšími službami a podobně. V tabulce tak najdete pouze ceny standardní určené pro běžného uživatele po uplynutí všech těch marketingových nástrojů, které se vás snaží nalákat spolu s tím, že platby jsou nejčastěji „přes kreditku“ na kterou se zapomíná. Potřebná regulace u nás bohužel chybí a tady by byla zapotřebí více, než cokoli jiného, i když české „nepřístupné hvězdičky“ by se také hodily (jede se nesmyslný americký systém)!

Aplikace IPTV/VoD pro české diváky Na jakých TV a dalších zařízeních fungují?

Tabulku ze září 2023 jsme redukovali a více zaměřili na ceny. Například byla vypuštěna „možná zařízení/platformy (někdy výběr)“, údaje na Televizním webu ostatně najdete i v jiných článcích, na jeden z nich je odkaz výše.

Z tabulky jsme tentokráte vypustili videotéku Bravia Core, což je specifická VoD dodávaná zejména k vybraným TV Sony a rovněž zmizela videotéka FilmBox+. Ta byla zakoupená francouzskou mediální skupinou Canal+, která ji postupně utlumuje, a to včetně České republiky. Do přehledu jsme zařadily i video služby mající v sobě televizní kanály, potažmo živé televizní vysílání, což se zdá být jistý trend.

Článek vznikal na základě oficiálních dat z webových stránek jednotlivých placených video služeb, ty které jsou zdarma nyní nebereme v potaz.

 

České Primě by se hodilo pár lekcí češtiny… Foto a koláž v úvodu: autor

Situace na trhu

Od našeho posledního pohledu nejen na ceny VoD (září 2023), ale i na videotéky jako takové se situace poměrně výrazně změnila a ani zdaleka nešlo o peníze. Trh se konsoliduje a další změny nás v tomto ohledu ještě nejspíše čekají. Nicméně další fáze je zjevně završena a máme tu jednak několik výrazných hráčů s celosvětovým dosahem a jednak několik místních video služeb, které do toho rovněž šlapou. V našem přehledu zahrnujeme všechny, včetně těch, které postrádají zájem o spolupráci. Primárně jde tedy o VoD, nikoli o IPTV, tedy internetové televize s doplňující videotékou, a to je také dobré zdůraznit.

Zdražilo například Disney+ (ze 199 Kč na 239 Kč) a také Canal+. Ten šel z někdejších 189 Kč na 239 Kč, což dnes v tomto případě znamená cenu za základní verzi, protože nová varianta s Apple TV+ přijde na 289 Kč.

Zdražil i Netflix, dobrou zprávou je, že v Česku zatím prakticky nejsou předplatné s reklamou a jedinou výjimkou je prima+, což je ale její letitý koncept.

Šalamounsky to vyřešil nástupce HBO Max, nazvaný Max, který zdražil mírněji, ale… citujeme: „Kanály a živý obsah zahrnují ve všech předplatných reklamy. Obsah na vyžádání může obsahovat sponzoring.“

Toto VoD také v rámci dvou balíčků nově mění rozlišení a např. i počet současných sledování na různých zařízeních. Jak vidíte, jde se cestou Netflixu, což lze do budoucna očekávat i od ostatních. Nicméně na problém s kvalitou u Maxu tu a tam narazíte. Manuálně ji nastavit nelze a vše si řídí video služba sama, což se jí – dlouhodobě – někdy vede, jindy nikoli a problém, to může být nejen na mobilní datové síti.

 

Trochu jiné VoD – český Dramox cílí nejen na česká divadla. Foto:autor

Naopak původní cenu 199 Kč stále zachovává Apple TV+, která je – samostatně – nabízena i u nás (lze zakoupit i jako součást VoD Canal+). S cenou necukla ani videotéka Prime Video (79 Kč), která stále nemá ujasněný název, takže jednou tak a jindy onak. Nicméně zde ji uvádíme jako Prime Video, což je na jejích stránkách nejčastější i když narazíte i na „Amazon Prime Video“. Ani v Česku však nezavedla levnější tarif s reklamou (cena je už tak přehnaně nízká!) a tato VoD s nimi pracuje (vlastní údaje) v následujících zemích: Austrálie, Francie, Itálie, Kanada, Mexiko, Německo, Rakousko, Spojené království, Španělsko, USA.

Jak můžete sami vidět, nejspíše se to k nám – limitně – blíží…

Bohužel Prime Video má stále problémy s nápovědou, resp. řešením jednoduchých dotazů typu „rychlost připojení“ či „současné sledování“, takže tohle se najít nepodařilo ani teď (autor děkuje za případný tip…).

Poněkud zmatená je služba Skyshowtime, která na svých českých stránkách jednou mluví o jediném tarifu bez reklam, po druhé o tom, „Jaký je rozdíl mezi plánem Standardní s reklamou a plánem Standard Plus?“ Podle všeho ale u nás nabízí pouze verzi bez reklam.

Přehled on-line videoték Porovnejte si je na jednom místě, včetně cen

Jak číst tabulku

První tři sloupce, například „cena (základní balíček) měsíční; roční“, se týkají ceny, zvýhodněné ceny při platbě na rok, pokud je v nabídce, a programových balíčků, případně nějakého rozšíření, pokud existuje. Každá video služba to řeší po svém, včetně nabídky – vedle měsíčního poplatku – zlevněného ročního tarifu. Uvádíme to zde společně s nově přepočítanou cenou za měsíc.

Bod „profily; i dětský“ ukazuje, že většina služeb s nimi pracuje a že vedle profilu pro dospělého, kam se ukládají informace o sledovaných pořadech a váš seznam oblíbených, tu jsou i profily pro děti s automaticky omezenou nabídkou. K dalšímu omezení pak slouží rodičovská ochrana, kterou má taktéž většina videoték.

Položka „min. rychlost připojení“ říká přesně toto, někdy jsme ji ale nezjistili. Pamatujte také, že se bude lišit podle kvality, resp. rozlišení, některé videotéky (typicky Netflix) navíc tento parametr dotáhly až do programových balíčků. Výhodou je, jasně daný požadavek na rychlost internetového připojení, co se však nikde neřeší, je jeho kvalita. Tohle si už musíte ohlídat sami a může to být daleko větší problém, než rychlost.

„Max. počet zařízení“ – jde o počet zařízení, které máte – v rámci jednoho účtu – při provozu video služby k dispozici. Někdy je počet neomezený, nejčastěji je však limitován ve stylu 4+1, přičemž tím „jedním“ se myslí PC, resp. webové prostředí (někteří k němu vztahují i určité vlastnosti, typicky nastavení). Některé videotéky ještě počet zařízení omezují v rámci dvou skupin – televizory a mobily (tablety, multimediální přehrávače, atd.).

Předposledním bodem je „současné sledování na více zařízeních“. To také bývá limitováno, nejčastěji na dvě v rámci jednoho účtu, někdy jsou ale kladeny dodatečné podmínky, což je vidět i v tabulce. Někdy tento počet může ovlivnit i zakoupený programový balíček.

„Poznámka“ – obvyklé doplňující údaje, včetně informací o případných reklamách v balíčcích nebo o možnosti stáhnout si pořad k sobě do zařízení a pak ho shlédnout off–line.

 

U většiny videoték, včetně Voya (na snímku), je nutno řešit, spravovat, napojená zařízení. U televizorů většinou poznáte o jaké jde, u ostatních to může být problém (viz „PC“). Někdy se dá správa zařízení provést jen přes počítač a webové prostředí. Foto: autor

Přehled cen a cenových nabídek on-line videoték (VoD), podzim 2024

Poslední aktualizace tabulky proběhla v úterý 15. října 2024, u článku ve čtvrtek 17. října. Odkazy na naše články či recenze VoD najdete v souboru XLSX.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – srovnání VoD, 2024

Tabulka ke stažení (XLSX, připojeny odkazy na testy a články): tabulka – srovnání VoD, 2024

Úvodní foto: Freepik.com