Prodeje projektorů stoupají, objevují se nové modely a i když segment typu „zaměřeno na domácí kino“ tak nějak neví kudy dál, zájem zákazníků pomalu ale jistě roste nejen se snižujícími se cenami na straně jedné, ale i s extra zajímavými výrobky na straně druhé.

Naším záměrem není nabídnout vám prostý přehled nejlevnějších projektorů jako takových, ten si lehce uděláte v jakémkoli rozumném e-obchodu i když ani v této kategorii nenajdete vše zajímavé na jednom místě. Šlo nám o to, poukázat na parametrově slušné a levné (či více dostupné) projektory pokud možno stacionární a tudíž určené do domácnosti. Navíc na takové, které mají vyšší světelný tok (alespoň 800 ANSI lumenů) a disponují přirozeným rozlišením Full HD. A protože se tu bavíme o domácím kině, musíme ještě doplnit… „a které jsou vybaveny konektorem HDMI pro napojení multimediálního přehrávače“.

Na zbytku výbavy, na tom zda je projektor schopen multimédia sám přehrávat, zda umí s obrazem nějak inteligentněji pracovat nebo zda má operační systém a aplikace, nezáleží. Zcela stranou rovněž ponecháváme tzv. mobilní projektory, protože to už je jiná kategorie zaměřená na jiné kupující a také na jiný styl používání.

Obří úhlopříčka? Co zkusit televizi přes projekci na velmi krátkou vzdálenost?

Co se světelného toku, výkonu, často nesprávně nazývaného „jas“ týče, je nutno říci, že někteří výrobci ho neudávají v obecně porovnatelných ANSI lumenech, což je samozřejmě špatně a tato zařízení buď ponecháváme stranou, nebo na to alespoň v tabulce upozorňujeme (bohužel i postoj Epsonu). Marketingové novotvary typu „LED lumeny“ situaci jen zamlžují a výrobci se jimi rovněž nejspíše snaží předat kupujícímu iluzi o tom, že projektor má podstatně vyšší světelný tok a že ho tedy může použít i za plného denního světla.

Od iluzí tady ale nejsme.

Díky výše zmiňovanému nastavení za autora rozumného minimálního světelného výkonu u projektoru pro domácí kino („chápu, chtělo by to jít ještě výše…“) byly obejity ty nejjednodušší výrobky, mobilní samozřejmě nepočítaje. Do výběru se tak nedostal například Dangbei Neo, nebo Philips NeoPix 730.

Všechny projektory v přehledu, který je v podobě tabulky s parametry ke stažení na konci článku mají přirozený poměr stran 16:9, nebo vyšší, a k některým je možné dokoupit modul s Wi-Fi či s operačním systémem, což bude typicky Android TV. To je ale na jiné povídání.

Jak číst tabulku

Obvykle začínáme „za“ položkou „cena“, ale zde se momentálně projevují značné turbulence, takže zdůrazňujeme – abyste nebyli překvapeni –, že se ceny dosti pohybují a klidně mohou, v některých případech, vyskočit i nad námi stanovenou hranici, byť jsou v tabulce uvedeny níže a správně.

„Max. úhlopříčka; rozlišení“ – první údaj hovoří o tom, jakou maximální úhlopříčku je projektor schopen vytvořit bez ohledu na jeho vzdálenost od plátna. Druhá položka je daná, stanovili jsme ji na Full HD. Zde pouze zdůrazňujeme rozlišení jako takové, tedy standardních 1.920 x 1.080 bodů a vždy jde o rozlišení přirozené! V jednom případě má projektor (Acer Vero PD2527i) sice 1.920 x 1.200 bodů, ale to je jen drobná anomálie : ).

Dalším bodem jsou „druh projekce; lampa“, což zde může být – v prvním případě buď – DLP (Digital Light Processing od Texas Instruments) nebo LCD (displej), v druhém klasická lampa nebo moderna jménem LED. Laserové zdroje se v této cenové relaci nevyskytují.

Položka „světelný tok, životnost lampy (zdroje)“ se v druhé části věnuje výdrži lampy provozované v režimu obvykle nazývaném „Normal“ (Normální“, „Standardní“, apod.), v prvním případě pak výši světelného toku v lumenech (lm) také nazývanému (vcelku správně) i výkon. Tento údaj ale můžete najít i pod chybným označením „jas“ (ten se ovšem udává v cd/m2) nebo dokonce „svítivost“, která je – pro změnu – v kandela („cd“).

Jak vidíte, položku „zvuk“ zde moc neřešíme, ostatně většinou ho neřeší ani tyto projektory, takže jen „ano/ne“ a o výkonu zesilovače se tu také nemá smysl bavit; např. 3 W znamená jedno repro a tudíž mono.

„Spotřeba (min., max. pohotovost)“ – dnes zásadní věc, řekli byste. Bohužel v systému energetických štítků a tudíž i v databázi EU Eprel (co to je), projektory zcela chybí, takže se musíme spolehnout na čistě firemní údaj. Pokud bylo k dispozici požadované rozmezí, najdete ho zde, pokud byl k mání pouze jeden údaj uvádíme ho s dovětkem. Jestliže byl údaj zcela nejasný, najdete v tabulce jen „nezjištěno“.

Položka „vstupy/výstupy (výběr)“ je sice zřejmá, ale v tomto případě byly na náš vkus zpřesňující údaje často dosti skoupé, a to i na webu výrobců. Potíže byly i u audia (vstup nebo výstup?), pozor si dejte na USB, které zde často není určeno pro přehrávání multimédií a více osvětlí fotogalerie u Acer Vero PD2527i. Jako označení konektoru pro napojení na Ethernet (LAN) používáme krátké RJ-45.

„Rozměry (švh); hmotnost“ se překvapivě podařilo všude dohledat, takže je vysoká pravděpodobnost že skutečně sedí stejně, jako hmotnost.

V „poznámce“ pak najdete obvyklé doplňující údaje, včetně záruky („s“ nebo „bez“ lampy, záleží na situaci) a je tu také uvedeno rozmezí vzdálenosti od plátna ve které by měl být projektor umístěn. Jak sami vidíte, virtuálnímu 3D se vůbec nevěnujeme, nicméně nějaké projektory ho – na rozdíl od televizorů – překvapivě stále ještě podporují.

Přehled projektorů na doma s rozlišením Full HD do 15.000 Kč, říjen 2024

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 10. 10. 2024. Přehled v dané cenové relaci je výběrový, žádný projektor jsme nezkoušeli, proto ke stažení připojujeme pouze parametry a ceny v PDF.

Tabulka s parametry ke stažení (PDF): tabulka – levné projektory na doma 2024