Národní galerie v Praze se přidala mezi světové sbírky umění, které zprostředkovaly snímky obrazů do uměleckého obchodu Samsung Art Store.

Speciální lifestylové televizory Samsung The Frame, které se v klidovém režimu dokáží proměnit v obraz k nerozeznání od skutečného uměleckého díla, nově nabízí i vybraná díla ze sbírek Národní galerie v Praze. Od tohoto týdne lze v obchodu Art Store předplatit 16 obrazů, jejichž originály se nachází právě v Národní galerii v Praze, jako je Panna od Gustava Klimta, Zátiší s rohlíky od Emila Filly, Zelené obilí od Vincenta van Gogha či Černošský král od Josefa Čapka. „Od pondělí jsou tato díla k dispozici pěti milionům uživatelů televizorů Samsung The Frame po celém světě,“ uvedl na setkání s novináři v prostorách Národní galerie v Praze Martin Huba, produktový manažer společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

Doma můžete mít Klimta, Fillu nebo Čapka

16 děl pochází ze tří různých sbírek světového i českého umění Národní galerie Praha. Dvanáct obrazů v horizontálním formátu a čtyři ve vertikálním si tak uživatelé televizorů The Frame můžou zobrazit u sebe doma. Většina vybraných děl je zároveň dostupná v Praze i v originále, a to budově Národní galerie ve Veletržním paláci. Mezi nejznámější díla vybraná do Samsung Art Storu patří Panna od Gustava Klimta z roku 1913, snově smyslný obraz kombinující prvky secese a symbolismu, který zaujímá v díle tohoto autora mimořádné místo a který byl na počátku 20. století poprvé vystavený právě v Praze. Dvě díla pocházejí od norského malíře Edvarda Muncha, například Tanec na břehu z roku 1900.

Několik dalších obrazů je součástí tzv. Francouzské sbírky, která zahrnuje významné francouzské autory přelomu 19. a 20. století a která právě v tomto období slaví 100 let od svého založení. Patří mezi ně i proslulý obraz Zelené obilí Vincenta van Gogha z roku 1889 s charakteristickým rukopisem autora nebo impresionistický skvost Claude Moneta Dámy v květinách z roku 1875. Z českých autorů zaujmou malíři, kteří se mezinárodně proslavili svými kubistickými díly, jako Emil Filla a jeho Zátiší s rohlíky z roku 1926 nebo Josef Čapek a Černošský král z roku 1920. Českou krajinářskou školu pak reprezentuje Antonín Chitussi a jeho Na dráze orleánské III. – Krajina s jedoucím vlakem z roku 1885.

Samsung The Frame QE55LS03B Skvělá matná obrazovka, výtečný obraz, zhoršené ovládání

Televizory budou lákat na návštěvu Národní galerie

Slavná díla světového umění se v době „overturismu” obvykle neobejdou bez dlouhých front a davů tísnících se před skleněnými vitrínami, konstatuje Národní galerie v Praze. I když výstavní sály pražského Veletržního paláce skrývají opravdové skvosty, zůstávají zatím místem, kde si můžete umění stále ještě doopravdy vychutnat. Anebo si je zprostředkovat přes Samsung The Frame přímo do svých domovů. „Digitalizace sbírek NGP je jednou z našich priorit. Tomu, aby byla díla zaznamenána a široce dostupná v online podobě, věnujeme hodně času a energie. A i toto je jeden z kroků, kterým moderními cestami přibližujeme umění lidem po celém světě. Šestnáct uměleckých skvostů z našich sbírek představujeme nyní v globální databázi Samsung Obchodu s uměním,“ říká generální ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knast.

„Ačkoli to impresionističtí nebo kubističtí malíři určitě netušili, jejich tvorbu si teď může skrze obrazovky televizorů a z domova vychutnat mnohonásobně více lidí, než to bylo možné před staletími. Zároveň věřím, že taková prezentace zapůsobí jako pozvánka ke zhlédnutí originálů, které jsou vystavené u nás v Praze, ve Veletržním paláci,“ dodala Knast. Samotná Národní galerie má ve svých prostorách instalováno několik televizorů Samsung The Frame, během pondělního setkání s novináři tak bylo možné přímo porovnat například originál Zeleného obilí od Vincenta van Goga s reprodukcí na obrazovce televizoru umístěného na umělecké trojnožce. Objeví se ale také ve značkových prodejnách Samsung nebo na veřejných produkcích těchto televizorů, s nimiž do budoucna počítá například Letiště Václava Havla v Praze. Reprodukovaná díla by tak měla lákat turisty k osobní návštěvě Národní galerie v Praze.

Samsung nabízí v televizorech The Frame další umělecká díla od Moneta a Renoira

Umělecká díla lze zakoupit za 149 Kč měsíčně

Samsung Art Store můžou exkluzivně využívat pouze majitelé lifestylových televizorů Samsung The Frame. Tyto chytré televizory jsou navrženy tak, aby v klidovém režimu nahradily obraz na zdi. Modely z generace 2024 mají matný displej s rozlišením 4K, který minimalizuje odlesky, validace systémem Pantone garantuje přesné podání a objem barevných odstínů a dodávají se s několika typy rámečků. Volně lze dokoupit i umělecký stojan typu trojnožky, jinak je televizor dodáván s dvěma nožkami na podstavec, nebo ho lze díky speciálnímu držáku připevnit na zeď. Pomocí jediného kabelu se pak televizor propojuje s Hubem, který obsahuje veškerý potřebný hardware pro provoz přijímače.

„V rámci platformy Samsung Obchod s uměním se obrazy z Národní galerie nově můžou dostat i do kurátorského výběru 20 děl, který Samsung sestavuje každý měsíc a který lze zdarma promítnout v novém programu Art Store – Streams,“ připomněla Národní galerie v Praze. V rámci Art Storu nabízí Samsung na více než 2500 uměleckých děl od 800 autorů – obrazů a fotografií – ze známých světových galerií jako je vídeňská Albertina, pařížský Louvre, Van Goghovo Muzeum, galerie Magnum a další. Pro jejich využití je nutná registrace v Art Storu. Prvních 31 dní může zájemce službu využívat zdarma, poté se mu účtuje částka 149 korun měsíčně. Jednotlivá umělecká díla si lze jednorázově zakoupit za 599 korun.

Televizor Samsung QE43LS03T The Frame opět nabídl vysokou obrazovou kvalitu i řadu uměleckých zážitků

Úvodní foto a galerie: Jan Potůček, Televizníweb.cz